כ-10 אלף איש לוקים מדי שנה בישראל בהתקף לב. זה מגיע בפתאומיות, לעיתים ללא התרעה, ואם לא מטפלים בזמן – זה עלול להפוך לקטלני. במהלך התקף הלב נחסמים למעבר, באופן חלקי או מלא, כלי הדם המובילים דם וחמצן מהלב אל איברי הגוף. הגורמים המרכזיים להתקפי לב משלבים בין גנטיקה לאורח חיים, אך תזונה עתירה בשומנים, סוכרת, השמנה, עישון והימנעות מפעילות גופנית – נחשבים לגורמי סיכון משמעותיים מאוד להתקפי לב ואפילו לשבץ מוחי. כיצד ניתן לאבחן התקף לב כשהוא מתרחש, האם יש תסמינים מוקדמים ומהי החשיבות של בדיקת אק"ג?
כדי לאבחן התקף לב לא די בתלונות על כאב בחזה, לדוגמה, ויש צורך לבצע בדיקות מתאימות כדי לאשר באופן ודאי. בין הבדיקות אותן מבצעים הן בדיקת אק"ג שיכולה להעיד על סימנים מתאימים וכן בדיקת אנזימים בדם – אנזימים שמשתחררים מהלב לאחר שהוא חווה התקף. מלבד זאת, יש כמובן את הסימנים שמלווים את התקף הלב ואפילו סימנים שמקדימים אותו. הסימנים האופייניים להתקף לב הם כאבים בחזה, עד כדי כאבים חזקים מאוד. לעיתים הכאב עלול להקרין לאזורים נוספים סמוכים – הלסת, השיניים, הכתפיים והבטן. תסמין נוסף שמלווה התקף לב הוא זיעה קרה שמופיעה ללא מאמץ וללא סיבה נראית לעין וקוצר נשימה. הסימנים המקדימים להתקף לב, שיכולים להופיע ימים ואף שבועות לפני ההתקף, הם עייפות ותשישות וקוצר נשימה לעיתים קרובות בגלל מאמץ של הלב.
מכשיר אק"ג הוא מכשיר המודד את הפעילות החשמלית של הלב, ובתוך מספר שניות עד מספר דקות, נותן לנו אינדיקציה למה שמתרחש בחדרי חדרים. בכל מקרה של חשש לבעיה בפעילות הלב – מדופק מואץ ועד לעייפות חריגה - אנו נישלח על ידי הרופא לבצע בדיקת אק"ג, אך ההתפתחות הטכנולוגית הובילה לכך שכיום ניתן לבצע בדיקת אק"ג בבית, מבלי שיש צורך להגיע לבית החולים או לקופת החולים – אם היא בכלל פתוחה. ביצוע של אק"ג בבית, גם אם חשים תסמינים ראשונים ולא מחייבים להתקף לב – יכול לתת את המידע החסר ולהציל חיים על ידי הזמנה של אמבולנס באופן מידי. במקרים טובים יותר – הוא פשוט יכול להרגיע את מפלס החרדה שלנו ולעדכן אותו שהכאב המוזר שהרגשנו בחזה הוא לא כתוצאה מפעילות חריגה של הלב.
כיוון שאורח חיים משפיע מאוד על הסיכויים ללקות בהתקף לב, השילוב בין אורח חיים בריא יותר לצד היערכות בפן הרפואי, יכולה לצמצם משמעותית את הסיכוי להתקף לב, אך גם להציל את חיינו אם הוא כבר מתרחש.