אחד הניתוחים הקוסמטיים הנפוצים ביותר הוא ניתוח הצמדת אוזניים, שתפקידו לטפל במצבים של אוזניים בולטות או שמוטות.באמצעות הניתוח מקבלות הפנים מראה חדש ונעים לעין

ניתוח הצמדת אוזניים, המכונה גם OTOPLASTY, כאמור נועד לאנשים החשים שהאוזניים שלהם בולטות מדי. ניתוח הצמדת אוזניים זה מומלץ עבור אנשים החל מגיל 13, אולם ניתן לעשות זאת ואף עושים זאת גם בילדים צעירים יותר בני 3 ואף בני 4. ניתוח וידוע כהליך בטוח יחסית.

מהלך הניתוח

ניתוח הצמדת אוזניים יכול להעשות הן בהרדמה כללית והן בהרדמה מקומית. תלוי המטופל. במידה ומדובר על ניתוח הצמדת אוזניים עבור ילדים קטנים אז קיימת עדיפות להרדמה כללית, מאחר ואז אין סיכוי לתזוזות בעוד שכשמדובר על ניתוח עבור מבוגרים יותר ניתן לעבור את הניתוח גם בהרדמה מקומית. על פי רוב בנוסף להרדמה המקומית מוסיפים זריקת טשטוש.

במהלך ניתוח הצמדת אוזניים מבצע הרופא חתך הממוקם מאחורי האוזן ועל כן הוא איננו גלוי. באמצעות החתך מעצב הרופא את סחוס האוזן באמצעות חתכים נוספים ותפרים עד שמגיעים לצורה המיוחלת. עיתים מורידים חלק מן הסחוס. שיטה נוספת לביצוע הצמדת אוזניים דרך חתך קדמי באוזן, כאשר המנתח מנתח באותה שיטה. גם כאן לא תיהיה עדות לניתוח מאחר והחתכים מוסתר בקפלי האוזן הטבעיים. שיטה נוספת עושה שימוש בחוטים המיועדים להבטיח כיפוף של האוזניים. גם חוטים אלו יהיו נסתרים ולא יהיה צורך להסיר אותם לאחר הניתוח. לאחר שבועיים יש לחזור לרופא להסרת תפרים במקרה שמתבקשים יש גם תפסים שנספגים ואין צורך להסירם.

חזרה לשגרת החיים תלויה באדם שבו בוצע הניתוח, על פי רוב אם ניתוח הצמדת אוזניים נעשה במבוגר ניתן לחזור הבייתה לאחר מספר שעות התאוששות. ניתוח הצמדת אוזניים שמבוצע בילדים קטנים דורש אשפוז של לילה על מנת לפקח על ההתאוששות.

בסיום הניתוח יש למטופל תחבושת מיוחדת על ראשו. לתחבושת הזו שתי פונקציות עיקריות: קיבוע עיצוב האזניים ומניעת דימומים. מבחינת כאבים, קיים סיכוי גדול לכאבים באזניים לאחר ניתוח הצמדת אוזניים ואף נפיחות. על פי רוב ילדים יחזרו לפעילות רק לאחר שבוע ואילו מבוגרים יכולים לחזור לעבודה כבר לאחר חמישה ימים. יש להמנע מפעילות הקושרה לאזוניים במשך חודש לפחות.

סיכונים ותופעות לוואי

תופעות לוואי אפשריות הן בניתוח הצמדת אוזניים הם זיהומים או דימום. בנוסף יש חשש להצטברות של נוזלים, צלקות ובעיות בהגלדה. במקרים קיצוניים יש חשש לקרישי דם שניתן לטפל בהם על ידי ניקוז האזור. בנוסף יש סיכוי שתתפתח דלקת בסחוס אך גם זו ברת טיפול.

מתי מבצעים את הניתוח

אף אחד אינו מושלם, אנחנו בנויים באופן שונה זה מזה ולרוב, הפנים שלנו אינן סימטריות וכן חלקים רבים בגופנו (החזה, הגבות ואפילו גודל העיניים). אחד הביטויים לכך שאנחנו רק בני אדם, הוא היתכנות של אוזניים בולטות יותר מהרגיל. מצב זה, למרות שהוא אינו גורם לבעיות פיזיות או לקשיי שמיעה, עשוי לגרום לפגיעה בביטחון העצמי, במיוחד בקרב ילדים.

מצב של אוזניים בולטות באופן חריג משני צידי הפנים מכונה בשמות רבים, אשר שימוש בהם עלול לגרום, לא פעם, לפגיעה ברגשותיו של האדם האחר. ברוב המקרים, אוזניים בולטות הן מצב תורשתי אשר קיים בין בני משפחה נוספים, ולעיתים רחוקות מדובר בפגם כלשהו בחלק הסחוסי של האוזן.

טיפול באוזניים בולטות

אין תרופה לאוזניים בולטות או שינוי גנטי כלשהו אותו ניתן לעשות. הטיפול העיקרי למצב זה הוא ניתוח פלסטי המכונה ניתוח הצמדת אוזניים. את הפעולה מבצע מנתח פלסטי, זאת לאחר הרדמה כללית או מקומית של האזור. בניתוח, הנמשך כשעתיים, מבצע המנתח חתך מאחורי האוזן. דרך חתך זה מוסרת כמות קטנה של סחוס, והאוזן מעוגנת במקומה הרצוי באמצעות תפירת החתך.

הניתוח יכול להתבצע בקרב ילדים בגילאי 5 ומעלה, זאת בתנאי שהאוזן הגיעה לגודלה המקסימאלי, וסחוס האוזן חזק דיו. ניתוח זה אינו מתאים לאנשים מעשנים, חולי סכרת אשר סובלים מתהליכי ריפוי איטיים, ילדים הסובלים מדלקות אוזניים כרוניות וכך הלאה. פעמים רבות, הניתוח מהווה קרקע לניתוחים פלסטיים נוספים כמו מתיחת פנים, הרמת מצח וגבות או מילוי לחיים.

כיצד יש לנהוג לאחר הניתוח?

ברוב המקרים, ניתן להשתחרר מהאשפוז ביום הניתוח או לכל המאוחר ביום המחרת. אך כמו ניתוחים פלסטיים אחרים, גם לאחר ניתוח הצמדת אוזניים על המטופל להקפיד על מספר כללי בטיחות שימנעו פגיעה במצב החדש:

  • שימוש בתחבושת ופדי גזה על מנת לדאוג כי האוזניים תישארנה בעמדתן החדשה
  • יש להימנע משינה על האוזן, לפחות מספר ימים לאחר הניתוח
  • יש להימנע מפעילות גופנית, נשיאה של חפצים כבדים ומכל מאמץ כלשהו

בסיום הניתוח עשויות להיווצר תחושות של אי נוחות וכאב. תחושות אלו טבעיות ונפוצות, וניתן להקל עליהן באמצעות נטילת תרופות ומשככי כאבים בהתאם להנחיות הרופא המטפל. כמו כן, לאחר ניתוח הצמדת אוזניים תיתכן נפיחות קלה באזור ושטפי דם. תופעות אלו עוברות תוך שבוע עד שבועיים. ברוב המקרים, לאחר ניתוח הצמדת אוזניים, ניתן לחזור לפעילות מלאה תוך 7-11 יום.