ב-97 אחוז מההריונות, ההיריון הוא של עובר אחד. 2.5 אחוז מההריונות הם של תאומים.

הסימן הראשון המרמז על הריון מרובה עוברים הוא רמות גבוהות במיוחד של ההורמון HCG שמתחילות לעלות כשבועיים לאחר הביוץ. החל מהשבוע השישי להריון, ניתן להדגים את קיומו של יותר משק הריון אחד ברחם, בצורה חד משמעית, בעזרת סריקת אולטרסאונד.

כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים, מצב בו יותר מעובר אחד מתפתח ברחם האישה במהלך ההיריון, רוב ההריונות מוגדרים כ'הריונות בסיכון גבוהה'. בשל ריבוי המומים שעשויים להתפתח אצל אחד העוברים, תסמונת ה- TTTS שגורמת למעבר דם בין תאומים זהים, עיכובים בצמיחה העוברית.

בדיקות מומלצות

בדיקות סקר גנטיות- בדיקות דם פשוטות המתבצעות בתחילת ההיריון, לא חודרניות שמצליחות לאתר גנים וכרומוזומים בעייתיים אצל העובר וההורים. בגלל תופעות הלוואי המוגברות של הריון מרובה עוברים עולה חשש טבעי כי יש צורך לבצע יותר בדיקות גנטיות מהריון רגיל- למעשה הסיכונים הגנטיים אינם גדלים, למרות זאת הסיכוי למום מולד הינו גבוה יותר. כדאי לבצע בדיקות אלו בעיקר מכיוון שהם לא כרוכות בהליך פולשני, מדובר בבדיקת דם פשוטה וחלקן כלולות בסל הבריאות ללא תשלום. בדיקות שחשוב לבצע לכלל האוכלוסייה הן ציסטיק פיברוזיס, מחלת SMA, תסמונת כרומוזום ה- X השביר,

מחלת טיי-זקס.

בדיקת אולטרסאונד- בדיקה לא פולשנית שעשויה לגלות, תסמונות ובעיות שונות. באמצעות האולטרסאונד נעשית בדיקת שקיפות עורפית, שבעזרתה אפשר לאתר פגמים גנטיים כמו מומים בלב או תסמונת דאון. כמו כן מתבצעות גם סקירת מערכות מוקדמת ומאוחרת. בדיקת מי שפיר- בדיקה נפוצה אשר מבוצעת גם בהריונות עם עובר אחד וגם בהריונות מרובי עוברים, במטרה לגלות מומים ובעיות גנטיות שונות. מדובר בבדיקה פולשנית יחסית, שבמהלכה מוחדרת לרחם מחט דקה וארוכה השואבת מעט ממי השפיר שברחם. בדיקת סיסי שליה- נעשית בדרך כלל בשלב מוקדם יותר מבדיקת מי השפיר, וגם היא נחשבת לבדיקה סטנדרטית למדי מבין בדיקות המעקב.

ההבדל בין הריון מרובה עוברים להריון רגיל

הריון מרובה עוברים הוא הריון קצר יותר במרבית המקרים, השבוע הממוצע לילדה הוא 36 ולא 40. הריון מרובה עוברים מוגדר כהריון בסיכון גבוה המחייב מעקב צמוד, זאת עקב השכיחות הגבוהה של סיבוכים המתעוררים במהלכם, בשיעור של פי 2-5 בהשוואה להריון של עובר יחיד, על האישה ההרה להיות במעקב אולטרסאונד לפחות אחת לחודש. מאחר שבהריון מסוג זה המעמסה על הגוף גדולה במיוחד, תופעות האופייניות להריון רגיל נוטות להתעצם; בחילות והקאות, עייפות מוגברת, דליות וורידים ברגליים, בצקת, טחורים, צרבת, קשיי נשימה וכאב בגב התחתון.

סיבוכי הריון שכיחים במהלך הריון מרובה עוברים עלולים לכלול יתר לחץ דם, זיהום בדרכי השתן, עליה ניכרת במשקל, סרבול תנועתי בשל גודל הבטן, ריבוי מי שפיר, אנמיה, מחסור בברזל, דימום, היפרדות שליה וצירים מוקדמים. כמו כן עלולים להתלוות סיבוכים של רעלת הריון, סוכרת הריון ושיעור גבוה של ניתוחים קיסריים. מעקב הריון צמוד וקפדני יטפל בתופעות אלו.

תוצאות הבדיקות

לאחר קבלת תוצאות הבדיקה מומלץ לבדוק באתר הקופה את טבלת טווח הנורמה. במידה והתוצאות לא תקינות צריך לדעת כי מדובר בתורשה אוטוזמלית רצסיבית – משמע, שהתינוק יכול להיות חולה בסיכוי של עשרים וחמש אחוז רק כאשר שני בני הזוג הם נשאים. לכן, אם מסתבר כי אחד מבני הזוג הוא נשא, יש לבדוק את בן הזוג השני ורק אם שני בני הזוג מתגלים כנשאים, צריך לבדוק את המחלה בעובר באמצעות אבחון טרום לידתי. במידה ומסתבר כי הילד בריא או נשא אין צורך לעשות דבר, אך אם אחרת, אפשר לבצע הפסקת הריון.