דומה כי בשנים האחרונות, נחשפו לעולם התמורות הבריאותיות המגוונות של חלב עיזים. דבר ידוע הוא שחלב מהסוג הזה פועל באופן חיובי במיוחד על העור, כך שהוא משמש דרך התמודדות יעילה עם פצעים בפה, אפטות והרפס. אנחנו נתייחס כאן להיבט אחר, חשוב לא פחות, של חלב עיזים טרי, והוא ההשפעה שלו לטובה על מערכת העיכול. מהם היתרונות של חלב עיזים? לאילו אוכלוסיות הוא יכול לסייע? והאם שאלת הפיסטור שלו משמעותית, מהבחינה הזו?

נקודת המוצא: חלב עיזים קל לעיכול

סקירת הקשר שבין חלב העיזים למערכת העיכול מתחילה באופן שבו החלב מתעכל בגוף האדם, בסופו של יום. כאן, המשוואה ברורה: חלב עיזים, להבדיל מחלב פרה, מורכב מכדוריות שומן הנחשבות לקטנות ולקצרות יותר, מה שמקל בעשרות מונים על הליך העיכול שלו. בעיקר, ההשפעה משמעותית עבור אנשים הסובלים ממילא מבעיות בעיכול (עצירות, נפיחות וכיוצא בזה), ואשר החלב ה"מסורתי" לא פועל בצורה חיובית, בלשון המעטה, על הגוף שלהם. בנוסף על כך, עקב העובדה שהחלב מכיל כמות נמוכה של כולסטרול, הוא גם מתאים לסובלים מעודף כולסטרול.

כדי להיכנס מעט יותר לעובי הקורה, ראוי להתייחס לאוכלוסיות עבורן חלב עיזים בריא במיוחד, מבחינת מערכת העיכול. יהיו אלה, במידה לא מבוטלת, אוכלוסיות הנחשבות ל"רגישות" יותר מבחינה בריאותית במכלול, ובעיקר ילדים או קשישים. זאת ועוד, חלב עיזים לתינוקות נחשב לאידיאלי גם על רקע הרכיבים החשובים שהוא כולל בתוכו – לדוגמא, רמות סידן גבוהות, המסייעות לבנייה חזקה של עצמות הגוף.

סוגיה מרכזית: רגישות ללקטוז

מוצרי החלב השונים, מיותר אולי לציין, כוללים בתוכם סוכרים רבים. את עיקר ההתייחסות מקבל הלקטוז, דו סוכר הנמצא בחלב ובמוצריו. אלה שאחוזים מסוימים באוכלוסיה סובלים מרגישות ללקטוז: מבחינה כמותית, מדובר כאן על כ-15-18% מהאוכלוסיה, לה רגישות ברמה זו או אחרת. עבורם, צריכה של חלב עלולה להביא לתסמינים שהם הכול חוץ מחיוביים, דוגמת כאבי בטן עזים, גזים ושלשולים, בחילות, נפיחות בבטן ועוד.

אז מהי התמונה מבחינת חלב עיזים? ובכן, חשוב להדגיש שכן ניתן למצוא לקטוז בחלב עיזים. אבל, וזה אבל גדול, כמויות קטנות ביחס לכמות הלקטוז שבסוגים אחרים של חלב. מכאן, שאנשים בעלי רגישות פחותה באופן יחסי, שיכולים לצרוך לקטוז אך חייבים לוודא שאין המדובר הוא בכמות גדולה, יכולים לצרוך גם חלב עיזים.

מצד שני, יחד עם היתרונות של חלב עיזים, הוא עדיין חלב. לכן, אנשים הסובלים מאלרגיה לחלב – ואגב, זה שונה מאד מרגישות ללקטוז – עלולים לגלות את תסמיני האלרגיה גם עבור חלב מהסוג הזה.

התמודדות עם חיידקים

כשמדברים על תפקודה של מערכת העיכול, לא ניתן שלא להתייחס לווירוסים ולנגיפים שונים, שעלולים לפגוע במערכות שונות בגוף, ולרבות מערכת העיכול. בהקשר הזה, נערכו מספר מחקרים חשובים בשנים האחרונות, אשר הצביעו על ממצא מרכזי אחד: לחלב העיזים יכולת לנטרל רעלים שונים. למעשה, בחלק מהמקרים מדובר כאן על יעילות שעומדת על 100% ניטרול, כמו במקרה של חיידק הויבריו כולירה. כמו כן, חלב העיזים נמצא היחידי שיכול לנטרל את החיידק הבוטולינום, שגם בכוחו להביא לנזקים חמורים, ולעיתים בלתי הפיכים, לגוף.

חלק מהמחקרים ניסו גם לבדוק האם שאלת הפיסטור של חלב העיזים היא משמעותית, מבחינת ההתמודדות עם החיידקים. במילים אחרות: הם רצו לבחון האם חלק מהסגולות הרפואיות של חלב העיזים "מתבטלות" עקב תהליך זה. כאן, הממצאים המעודדים מצביעים על כך שגם חלב עיזים לא מפוסטר מתמודד, באותה יעילות, עם החיידקים האמורים.

מקורות מידע נוספים: