כלל ידוע הוא, שאישה בהריון צריכה לצרוך שני תוספי מזון עיקריים: חומצה פולית וברזל. התהייה היחידה בהקשר זה היא לגבי אופי הצריכה של החומצה הפולית (לגבי הברזל הדבר ידוע – מסוף החודש השני להריון) והתקופה שבה יש לצרוך אותה. למרות שהדעות די חלוקות בנושא הזה, כאן תקבלי את התשובות המדויקות ביותר.
אין ספק כי לויטמינים יש חשיבות גדולה והכרחית לתפקוד התקין של חיינו. כך גם לגבי החומצה הפולית, שהיא למעשה ויטמין השייך למשפחת B ומוגדר גם כויטמין M. אך לויטמין הזה, בקרב נשים בעיקר, יש חשיבות גדולה עוד יותר מאשר לכל ויטמין או תוסף מזון אחר.
מייד נגיע אל ההשפעות של החומצה הפולית על הגוף ועל הסיבות שבגללן היא כל כך הכרחית, אך לפני זה נאמר: אישה בגיל הפוריות צריכה לצרוך את החומצה הזו באופן קבוע – אם דרך המזון או דרך תוספים חיצוניים, שמגיעים בדמות כדורים. לא משנה האם היא לפני, במהלך או אחרי הריון: לצריכת הויטמין יש חשיבות עצומה.
לכן, אם שמעת טענה המדברת על דך שהחומצה חשובה מאוד במהלך ההיריון – זו טענה נכונה, אך חלקית. צריכת חומצה פולית חשובה לאורך כל שנות פוריותה של האישה ולא רק כשההריון מגיע. אז התחילי כבר עכשיו לשנן את המזונות עתירי החומצה:
התברר כי החומצה הפולית יכולה להפחית משמעותית את הסכנה מפני מומים או גידולים בגוף העובר. כמו כן, היא תורמת ליצירת תאי הגוף שלו ולעיצוב הדי.אן.איי. בנוסף, היא מסייעת בקליטת ברזל – ואת יודעת עד כמה ברזל בהריון הוא דבר חיוני.
בשל אותם תהליכים, החומצה הפולית היא מצרך חיוני מאוד לגוף בהריון והוא דורש לקבל אותו בכמויות גדולות בהרבה מאשר בכל תקופה אחרת. מחסור בה יכול לגרום להיווצרות אנמיה בהריון (מה גם שכושר ספיגת הברזל, כאמור, יהיה נמוך הרבה יותר ויזרז את התהליך). חשוב שהחומצה תהיה חלק מהתפריט היומי בהריון – אך גם הרבה לפני כן.
גם אם לא צרכת את הויטמין המיוחד הזה ביומיום, הרופאים ממליצים לצרוך אותו בכמות גדולה יחסית כשלושה חודשים לפני תחילת ההריון – בהנחה כמובן שמדובר בהריון מתוכנן. בחודשיים הראשונים להריון, יש לחומצה הפולית חשיבות מכרעת בהתפתחות התינוק, ולכן חשוב לצרוך אותה מבעוד מועד.
אך אל תדאגי – גם אם תתחילי בצריכת החומצה רק ברגע שההריון יתחיל להתפתח, תסייעי להתפתחות העובר בצורה טובה ותבטיחי כמעט בוודאות שהיא תתקדם 'על פי הספר'. זכרי כי מומלץ לעשות זאת עד סוף השליש השני להריון, אז יש להפחית משמעותית בכמות.
ואם בכמויות עסקינן – מה ההנחיות כאן? לרוב, ימליצו הרופאים צריכה יומית של 400 מיקרוגרם חומצה פולית ולא יותר. בימים רגילים, בהם אינך בהריון, הכמות צריכה להיות מעטה עוד יותר, ולכן מזונות עשירים בויטמין עשויים בהחלט להספיק לך.
ובמסגרת כל ההנחיות הללו, שימי לב: צריכה מוגזמת של חומצה פולית לא מומלצת ועלולה להזיק לך. עם זאת, היא מתפרקת בחום ומתמוססת במים, כך שהסיכוי שתגיעי למצב כזה נמוך מאוד. בכל מקרה, התייעצי עם הרופא האישי שלך לפני שאת מחליטה על שינוי בכמויות שאת צורכת מידי יום.
למידע נוסף על חומצה פולית בעברית וגם באנגלית.