מהי חומצה פולית ומדוע היא חשובה בהריון?

חומצה פולית היא למעשה ויטמין B9, והיא חיונית לתפקוד הגוף בכל שלבי החיים. עם זאת, חשיבותה עולה פי כמה מכל שלב אחר בחיים במהלך תקופת ההריון. אז, על האישה לצרוך כמויות גדולות יותר של הויטמין החשוב הזה, כדי להבטיח את בריאותה ואת בריאות העובר הגדל בתוכה לאורך כל תשעת החודשים של ההריון.

תפקידה של החומצה הפולית באופן כללי

כפי שציינו, חומצה פולית היא מרכיב תזונתי חשוב בכל שלב בחייו של האדם, ולכן חשוב לצרוך אותה במינון הנכון גם אם מדובר באישה שאינה בהריון או כשמדובר בגבר. אלו התפקידים החשובים שממלאת החומצה הפולית בגופנו:

  • ייצור תאי דם חדשים
  • שמירה על קצב ייצור תקין של התאים
  • שכפול ה-DNA
  • מניעת שינויים גנטיים מזיקים
  • הפחתת הסיכוי ללקות בשבץ
  • עיכול חלבונים
  • סיוע לפעילות החומית בגיל מבוגר

על כן, החומצה הפולית ההיא בהחלט אחד המרכיבים החשובים ביותר שגופנו מבקש לצורך הפעילות היומיומית שלו. הרי תאי דם למשל מתחדשים כל העת והתחלופה שלהם חשובה ביותר. חומצה פולית, אם כך, היא משהו שכולנו חייבים לעצמנו.

מדוע החשיבות גדולה יותר בהריון?

א?מרה ידועה קובעת שאישה צריכה לאכול כפול בזמן ההריון, משום שהיא אוכלת 'בשביל שני אנשים' – בשביל עצמה ובשביל העובר שלה. עם השנים התברר שהאמרה הזו יוצרת התנהגות תזונתית בעייתית במהלך ההריון, אשר מביאה את האישה להעלות קילוגרמים רבים במשקלה, ללא סיבה אמיתית.

אבל בשורש האמרה הזו יש הרבה אמת: במהלך ההריון האישה אכן 'תורמת' מגופה ערכים תזונתיים ומרכיבים רבים, במטרה לדאוג להתפתחותו התקינה של העובר. אחד המרכיבים העיקריים שגופה מעביר אל העובר היא חומצה פולית.

התינוק זקוק גם הוא לחומר שיסייע לו בבניית תאי הדם. יותר מזה: במהלך התפתחותו תחלופת התאים הללו והיווצרותם נעשות בקצב מוגבר, ולכן הוא זקוק לכמויות גדולות של אבני הבניין המסייעות לו בתהליך זה. חומצה פולית בהריון, אם כן, היא לא מותרות: היא זו שתבטיח את ההתפתחות התקינה של מערכת כלי הדם של העובר.

בהריון חייבת לצרוך חומצה פולית בכמויות גדולות

מהסיבות שמנינו כעת, אישה שנמצאת בהריון חייבת לשים לב לכמות החומצה הפולית שהיא צורכת ולהגביר את המינון, לכמות גדולה משמעותית מזו שהיא אמורה לצרוך ביום רגיל. ובמספרים: 600 מיקרוגרם ביום, לעומת 400 מיקרוגרם בשגרה.

חשוב להדגיש: אין שום צורך להפריז בצריכת החומצה הפולית, אלא רק לשמור על הכמות הנדרשת – שאינה כמות גבוהה מידי. אגב, הרופאים ממליצים לצרוך חומצה פולית כבר שלושה חודשים לפני תחילת ההריון, אם זה מתאפשר.

צריכה מועטה של הויטמין החיוני הזה במהלך תשעת החודשים, לא רק שתביא לפגיעה בבניין מערכת כלי הדם של הפעוט, אלא גם למומים, פגמים וכדומה בלב, בעמוד השדרה ובחלקים נוספים בגוף. ואם זה לא משכנע, אז איננו יודעים מה כן.

כיצד ניתן לצרוך חומצה פולית בהריון ובכלל? ראשית, ישנם היום תוספי מזון של חומצה פולית וטבליות שמכילות את הויטמין וניתן לצרוך אותם בהתאם להוראות הרופא. מלבד זאת, ניתן למצוא את הויטמין במאכלים הבאים:

  • קטניות (גרגירי חומוס, תירס, שעועית וכדומה)
  • דגנים
  • ירקות בעלי עלים (תרד, לפת)
  • תותים
  • אפונה
  • תפוזים

בכל אלו מצויה חומצה פולית בכמויות יפות, שיאפשרו להגיע למינון היומי הרצוי בקלות.

קריאה נוספת