מחלת המעי הדלקתי מתארת קבוצה של מחלות כרוניות שבכולן מתפתחת דלקת במעיים, ככל הנראה כתוצאה מתגובה חיסונית של הגוף נגד רקמותיו. ישנם שני סוגים עיקריים של מחלת המעי הדלקתי, קוליטיס כיבית במעי הגס (UC) ומחלת קרוהן (CD) אשר יכולה לפגוע בכל אזור לאורך מערכת העיכול (מהפה ועד לפי הטבעת) אך לרוב פוגעת במעי הדק ו/או במעי הגס. בשני הסוגים הללו יש תקופות של החמרה ותקופות של רגיעה, כאשר יש דלקת חמורה המחלה נחשבת פעילה והחולה חווה "העצמה פתאומית" של המצב, אך כאשר הדלקת חלשה או איננה כלל אז החולה לרוב יהיה ללא סימפטומים והמחלה תהיה בהפוגה. המחלה יכולה להופיע בכל גיל עם שכיחות גבוהה בין גיל ההתבגרות ל-35 במידה שווה אצל גברים ואצל נשים. מחלת המעי הדלקתי שכיחה יותר אצל לבנים מאשר אצל שחורים ובנוסף השכיחות גבוהה יותר אצל יהודים מאשר אצל לא יהודים.
שני הסוגים העיקריים של מחלת המעי הדלקתי הינם קוליטיס כיבית (UC) ומחלת קרוהן (CD), כאשר ההבדלים העיקריים בניהם הינם במיקום הדלקת ובשינויים שהדלקת עוברת בזמן המחלה. מחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל אזור לאורך מערכת העיכול, אך ברוב המקרים הדלקת מתפתחת באילאום טרמינלי (המעי הדק הסופי) ומתפשטת. לעומתה קוליטיס כיבית מוגבלת למעי הדק ולפי הטבעת.
כאשר מסתכלים במיקרוסקופ ניתן לראות הבדל נוסף בין שני סוגי המחלות: קוליטיס כיבית מוגבלת לשכבת התאים מפרישי הריר במעיים כאשר מחלת קרוהן פוגעת בכל שכבות הרקמה-העוטפת של המעיים. בנוסף, במחלת קרוהן ניתן לראות כי קיימים "Skip lesions", אזורים בריאים החוצצים בין אזורים דלקתיים, לעומת זאת בקוליטיס כיבית הדלקת רציפה.
מכיוון שמחלת המעי הדלקתי הינה מחלה כרונית, הסימפטומים באים והולכים על סמך מצב המחלה, כלומר, כאשר המחלה ב"העצמה פתאומית" יהיו סימפטומים וכאשר המחלה בהפוגה, לא יופיעו סימפטומים. סימפטומים אלו יכולים להיות ברמות חומרה שונות ומשתנות בהתאם למיקום הדלקת במעיים. הסימפטומים האפשריים כוללים:
בנוסף לסימפטומים אלה, ייתכנו סימפטומים הקשורים לסיבוכים נוספים הנובעים ממחלת המעי הדלקתי.
סיבוכים במעיים כוללים:
סיבוכים מחוץ למעיים כוללים:
לא ידוע מהו הגורם למחלת המעי הדלקתי, אך תהליך התפרצות המחלה כולל תגובה חיסונית של מערכת החיסון כנגד הרקמות במעיים והיווצרות דלקת כרונית ללא שליטה. כתוצאה מדלקת זו, נגרם נזק לרקמה העוטפת את המעיים אשר מוביל לכאבי בטן ושלשול עם דם. ישנם מספר גורמים שעלולים להיות קשורים למחלה והם כוללים רגישות גנטית, זיהומים וגורמים פסיכולוגים. המעיים הינם איזור אשר חשוף כל העת לגורמים זרים ולסביבה החיצונית דרך המזון והשתייה שאותם אנו צורכים. מכיוון שישנם גורמים רבים שעלולים לגרות את מערכת החיסון ולהפעיל תגובה חיסונית כלשהי, ייתכן שהגורם למחלת המעי הדלקתי הינו כשל של הגוף בהפסקת תגובות חיסוניות רגילות. כך נוצר מצב של תגובת יתר אשר גורמת לדלקת כרונית.
האבחון נעשה על סמך הסימפטומים ובדיקות שונות:
ישנם מספר טיפולים אפשריים להעלמת הסימפטומים ודיכוי ההתפרצויות של המחלה, הם מחולקים ל-4 קטגוריות:
מכיוון שלא ידוע מהו הגורם למחלת המעי הדלקתי, לא ידוע על אורח חיים מסוים או תזונה ספציפית שיכולים לעזור במניעת המחלה, אך תזונה נכונה יכולה לעזור למנוע סימפטומים אצל אנשים החולים בקוליטיס כיבית ואף להפחית דלקתיות אצל אנשים עם מחלת קרוהן.
מומלץ להימנע מעישון מכיוון שהעישון קשור להגברת מספר וחומרת ה"העצמות הפתאומיות".