סוכרת היא מחלה שכיחה ביותר ופוגעת כיום במאות מיליוני בני אדם, נשים וגברים כאחד, ברחבי העולם.
המחלה לובשת שתי צורות עיקריות: האחת מתאפיינת בייצור לקוי של ההורמון אינסולין בלבלב, האחראי על מסירת מולקולות הגלוקוז מהדם אל התאים (סוכרת "סוג 1" או "סוכרת נעורים"), ואילו השנייה (סוכרת "סוג 2") מתאפיינת בתנגודת לאינסולין בתאים עצמם. התוצאה בשני המקרים זהה – התאים אינם מקבלים גלוקוז.
במאמר מוסגר, כאן המקום להבהיר אחת ולתמיד כי שמה הנכון של המחלה הינו "סו?כרת", ולא "ס?כרת" כפי שלא פעם נהוג לומר בטעות. ניתן לכתוב את הצורה השנייה, אך יש לנקדה בהתאם: ס?כרת.
למידע נוסף בנושא סוכרת
סוכרת הריון היא אי סבילות לגלוקוז, המאובחנת לראשונה בקרב 15-4 אחוזים מהנשים בתחילת ההריון. יש לציין כי כל הריון מלווה בתנגודת תאית להורמון אינסולין, המופרש בלבלב, שמקורה בהורמונים המופרשים בשילייה.
בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28 בהריון מקובל להעביר אישה הרה בדיקה הנקראת "בדיקת סקר", הכוללת העמסת סוכר (GCT - Glucose Challenge test) ללא צום מקדים ובדיקת דם כשעה לאחר מכן.
במידה ונמצא כי רמת הסוכר בדם האישה גבוהה מ-140 מ"ג/ד"ל יש לבצע בדיקת דם בצום ולאחריה העמסת סוכר נוספת ושלוש בדיקות דם עוקבות – שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר ההעמסה. במידה ונמצאו ערכים לא תקינים בשתיים מתוך שלוש הבדיקות, תאובחן האישה עם סוכרת הריון. במידה ורק בדיקה אחת אינה תקינה, יהיה צורך במעקב נוסף.
שיעור הסיבוכים האימהיים והעובריים עולה בנשים עם סכרת במהלך ההריון. נשים עם סוכרת הריון נוטות, בין השאר, ללדת תינוקות גדולים יותר ביחס לנשים שאינן סוכרתיות. עובר גדול הוא עובר שמשקל הלידה שלו הינו למעלה מארבעה קילוגרם. במהלך לידה של תינוקות גדולים יש שכיחות גדולה יותר של סיבוכים.
סיבוכים של סוכרת הריונית כוללים:
ישנם שלושה עמודי תווך בטיפול בסוכרת הריונית: דיאטה, פעילות גופנית וטיפול תרופתי. מומלץ לקבל המלצות בתחום הדיאטה והפעילות הגופנית מייד עם אבחנת הסוכרת ההריונית.
מומלצת התאמת דיאטה אישית לכל אישה הרה ע"י דיאטנית, כאשר אי השגת ערכי הגלוקוז הרצויים תוך שבועיים מתחילת הטיפול מחייבת טיפול תרופתי. יש לקחת בחשבון כי במסגרת הדיאטה החדשה יהיה צורך להמעיט משמעותית במאכלים ובמשקאות עתירי סוכר.
פעילות גופנית מומלצת לכל הנשים עם סוכרת הריונית הן לצורך ירידה במשקל והן לצורך שיפור האיזון הגליקמי, על-ידי הורדת התנגודת לאינסולין . יש להתאים את ההמלצה לפעילות גופנית לכל אישה הרה בנפרד, בהתאם ליכולתה ולמגבלות ההריון.
במידה ולא הושגו רמות הגלוקוז הרצויות באמצעות פעילות גופנית ודיאטה, תקבל כל אישה הרה אשר אובחנה כסובלת מסוכרת טיפול תרופתי. במסגרת הטיפול התרופתי עשוי הרופא להנחות את האישה לקחת אינסולין לטובת איזון רמת הגלוקוז בדם, באמצעות זריקות או באמצעות משאבה. ישנה גם אפשרות של מתן אינסולין בכדורים, אולם הדבר תלוי בשיקול דעת הרופא האישי.
כמו כן, השינויים הרבים המתרחשים בגוף האישה במהלך ההריון מחייבים מעקב הדוק של רמת הסוכר וביקורים תכופים אצל הרופא. תדירות הביקורים המומלצת: 1-4 שבועות. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות עצמיות באמצעות מכשיר ביתי הבודק את רמות הסוכר. מומלץ לבצע 4-7 בדיקות עצמיות מדי יום.
במידה והסוכרת התגלתה לראשונה בחייה במהלך היותה בהריון, מומלץ לכל אישה לבצע בדיקה נוספת לאחר הלידה, על מנת לקבוע האם מדובר בסוכרת הריונית גרידא.