ספינה ביפידה היא מום מולד הנקרא בעברית שדרה שסועה. זהו אחד המומים השכיחים ביותר בעולם, המתפתח אצל העובר כבר בחודש הראשון להריון. משמעות המום היא שחוליה אחת או יותר בעמוד השדרה לא נסגרות כראוי, כך שעצבי חוט השדרה בולטים. הדבר עלול להביא לבעיות קשות בתפקוד, ואף לשיתוק.

חומרת המום תלויה במיקומו על עמוד השדרה. ככל שהחוליה או החוליות שלא נסגרו כראוי ממוקמות גבוה יותר, כך חומרת המום תהיה גדולה יותר. ככל שהבעיה ממוקמת נמוך יותר על עמוד השדרה, כך יהיו השפעותיה פחות חמורות.

התופעות הגופניות של ספינה ביפידה

תינוק שנולד עם ספינה ביפידה עלול לסבול מלא מעט בעיות, כאמור בהתאם למיקום הופעת המום. בין הבעיות העלולות להיגרם עקב המום:

  • שיתוק בגפיים או עיוות במנח הגפיים
  • הפרעות חמורות בתפקוד המעיים, שלפוחית השתן והשליטה על הסוגרים
  • הפרעות קוגניטיביות
  • הפרעות התנהגותיות
  • הפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה
  • הפרעות במנגנון האכילה
  • הפסקות נשימה
  • הפרעות בראייה ובמיקוד העיניים
  • עקמת

ישנם עוד לא מעט סיבוכים ותופעות שעלולות להצטרף למום. מיותר לציין כי הסובלים מהמום צפויים לחיים לא פשוטים, לכאבים ולקשיים גדולים בהתמודדות היומיומית האישית, הפיזית והחברתית. במקרים רבים יש צורך בטיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים מיד לאחר הלידה ופעמים רבות גם ישנו צורך בניתוחים.

ספינה ביפידה היא מום שאין לו מרפא. ישנם מקרים בהם ניתוח יכול להקל על סיבוכים מסוימים או לצמצם את חומרת ההשפעה של המום, אך לא לרפא אותו לחלוטין. חלק מהניתוחים נעשים לאחר הלידה ובמקרים מסוימים נעשה ניתוח בזמן ההריון עצמו.

למרות חוסר היכולת לרפא את המום אם נוצר, נמצא כי יש קשר בין היווצרותו לבין חוסר בחומצה פולית ובויטמין B12 בגוף האם. בשל כך, כיום נהוג להמליץ לקיחה של חומצה פולית וויטמין B12 (מידע נוסף על ויטמין B12) עבור כל אישה שמתכננת להיכנס להריון, במשך שלושה חודשים לפחות לפני ההריון ובכל מהלכו.

אבחון של ספינה ביפידה

את המום ניתן לאבחן לרוב כבר בבדיקות האולטרסאונד הראשוניות של ההריון, או בבדיקות אחרות בשלבי ההריון המוקדמים. האבחון המוקדם חשוב מאוד על מנת לתת להורים את האפשרות להחליט על הצעדים בהם ינקטו בהמשך.

טעות או רשלנות רפואית שבעקבותיה לא התגלה המום באבחון תיחשב כרשלנות רפואית. בתקדימים רפואיים קבע בית המשפט כי מצבי חומרה מסוימים של ספינה ביפידה שלא אובחנו בשל רשלנות רפואית הם הולדה בעוולה – מצב בו עדיף היה לרך הנולד שלא היה מגיע לעולם בשל החומרה הקשה כל כך של מצבו.

במידה ואכן נולד ילד הסובל מהמום, והרופא המטפל לא גילה את המום ולא יידע את ההורים, ובעצם לא נתן להם את ההזדמנות להחליט מה לדעתם היא טובת הילד, ניתן להגיש כנגד הרופא תביעה על רשלנות רפואית.

את התביעה יש לנסח ולהגיש באמצעות עורך דין מנוסה המומחה בתחום של רשלנות רפואית. התביעה לרוב מנוסחת בצורה שמבקשת פיצוי הן מצד ההורים והן מצד היילוד עצמו. סכומי הפיצוי הגבוהים שנפסקים על ידי בית המשפט במצבים בהם אכן הוכחה רשלנות רפואית, אמנם לא ירפאו את הילד אך יעזרו מאוד להתמודד עם הטיפולים. הרפואיים שגורר עמו מום ספינה ביפידה.

למידע בנושא סיפינה ביפידה ורשלנות רפואית.