סרטן העור הוא הסרטן השכיח ביותר בישראל. סרטן העור בדרך כלל מופיע על הראש, פנים, צוואר, ידיים וזרועות. יותר מ-10,000 אנשים בשנה מאובחנים כחולים בסרטן העור.
כל אחד יכול לחלות בסרטן העור אך זה נפוץ יותר אצל אנשים אשר:
מומלץ ללכת לאבחון רפואי עם כל שינוי במראה העור וסימון מחשיד. הטיפול בסרטן העור יעיל יותר כאשר הסרטן מאובחן בשלביו המוקדמים. אם לא מטפלים בסרטן, ישנם סוגים של סרטן העור אשר יכולים להתפשט לרקמות ואיברים אחרים.
בדרך כלל, תאי עור גדלים ומתחלקים ליצור תאים חדשים. כל יום תאי עור מזדקנים ומתים ותאים חדשים תופסים את מקומם. לעיתים, תהליך זה משתבש – תאים חדשים נוצרים כאשר אין צורך בהם, ותאים זקנים לא מתים כאשר הם אמורים למות. התאים המיותרים הללו יכולים ליצור מסה של רקמה הנקראת גוש או גידול.
גושים או גידולים יכולים להיות שפירים או ממאירים:
סוג זה מהווה כ- 95% ממקרי סרטן העור. הגידול מתפתח באיטיות, נוטה ליצור כיבים ומתפשט לעיתים רחוקות מאוד לחלקי גוף אחרים.
גידולים של סרטן מסוג זה לעיתים נדירות מתפשטים לבלוטות הלימפה באזור הגידול או לאברים אחרים, אך זה קרה יותר מאשר בסרטן תאי הבסיס.
זהו מצב הידוע כטרום-סרטני, בו מופיעים כתמים מחוספסים בצבע אדום או חום באזורי העור החשופים לשמש. ישנם מקרים שבהם כתמים אלו הופכים לסרטן תאי הקשקש.
צבעו של גידול מסוג זה הינו חום כהה או שחור.
רופאים לא יודעים להסביר למה אנשים מסוימים מפתחים סרטן העור ואחרים לא, אך כן ידוע שסרטן העור אינו מדבק. ישנם גורמי סיכון המגבירים את הסיכוי לחלות בסרטן העור:
שינוי בעור הוא הסימן השכיח ביותר לסרטן העור. שינוי זה עלול להתבטא בגידול חדש, פצע שאינו מחלים או שינוי בגידול ישן. דברים שכדאי לשים לב אליהם:
לא כל שינוי בעור מעיד על סרטן העור, אך עדיין כדאי לדווח על השינוי לרופא מיד.
אם יש לכם שינוי כלשהו בעור, הרופא שלכם צריך לבחון אם מדובר בסרטן העור או במשהו אחר. הרופא מסיר את כל או חלק מהאזור שנראה חריג, הדגימה נלקחת לבדיקה תחת מיקרוסקופ. זוהי ביופסיה – הדרך היחידה לאבחן בוודאות סרטן העור. ישנם 4 סוגים שכיחים של ביופסיות העור:
1.ניקוב – הרופא משתמש בכלי חד וחלול כדי להסיר עיגול מהרקמה מהאזור החריג.
2.חיתוך – הרופא משתמש בסכין כדי להסיר חלק מהגידול.
3.ניתוחית – הרופא משתמש בסכין כדי להסיר את כל הגידול ומעט מהרקמה שמסביב.
4.גילוח – הרופא משתמש בלהב דקה וחדה כדי לגלח את הגידול החריג.
שלב המחלה תלוי בגודל הגידול, מה העומק אליו הגיע מתחת לשכבת העור העליונה ואם הגידול התפשט לבלוטות לימפה באזור או לחלקי גוף אחרים. אלה הם השלבים של סרטן העור:
לפעמים כל הסרטן מוסר בביופסיה – במקרים כאלה, אין צורך בטיפול נוסף. הטיפול בסרטן העור תלוי בסוג הסרטן ובשלב של המחלה, בגודל ובמיקום הגידול ובבריאות הכללית והעבר הרפואי של החולה. ברוב המקרים, המטרה של הטיפול היא להסיר או להרוג את הסרטן לחלוטין. הרופא ימליץ על הטיפול היעיל ביותר.
הטיפול בסרטן העור בדרך כלל כולל ניתוח להסרת הגידול, לעיתים גם טיפול קרינתי ו/או כימותרפי, או יתכן שילוב בין הטיפולים. מכיוון שטיפול בסרטן לעיתים פוגע גם בתאים וברקמות בריאים, תתכנה תופעות לוואי בלתי רצויות התלויות בסוג ובאינטנסיביות הטיפול.
- גרידה וצריבה – הסרת גידול שטחי באמצעות כפית חדה ולעיתים בליווי של מכשיר חשמלי מיוחד בעל זרם חלש העוזר לעצור את הדימום ולהרוס תאים סרטניים בשולי וקרקעית הפצע. משתמשים בשיטה זו כדי להסיר גידולים קטנים בתאי בסיס.
- ניתוח לפי שיטת פרידריך מוס (Mohs) – הוצאת הגידול כולו תוך פגיעה מינימלית ברקמה הבריאה. משתמשים בשיטה זו בעיקר באזורים שבהם יש קושי בהסרת הגידול. במהלך הניתוח, הרופא שולח כל חלק של הגידול שהוציא לבדיקה מיקרוסקופית עד שהוא בטוח שהגיע לרקמה בריאה.
- קריוכירורגיה – הריסת הגידול ע"י הקפאה הנעשית באמצעות חנקן נוזלי – הטמפרטורה הנמוכה גורמת להרס של התאים הסרטניים. משתמשים בשיטה זו בעיקר במצבים טרום-סרטניים, שטחיים כאשר הגידולים קטנים.
- קרני לייזר – בשיטה זו משתמשים בקרני לייזר כדי להרוס את התאים הסרטניים. שיטה זו יעילה בעיקר כאשר מדובר בגידולים שטחיים.
כאשר מדובר בהסרת גידול בעל שטח נרחב, לעיתים יש צורך בניתוח פלסטי של השתלת עור בריא מאזור אחר בגוף כדי לכסות את האזור שממנו הוסר הגידול ולמנוע היווצרות של צלקות גדולות.
חשוב מאוד להקפיד על מעקב לאחר הטיפול – הרופא יעקוב אחר ההחלמה ויבדוק אם מתפתח סרטן עור חדש. ההתפתחות של סרטן עור חדש שכיחה יותר מסרטן עור שטופל שהתפשט. בין בדיקות מעקב מומלץ לבדוק לבד את העור בקביעות.
הזמן הטוב ביותר לעשות את הבדיקה העצמית של העור היא אחרי המקלחת. יש לבחון את העור בחדר מואר היטב, להשתמש במראה המכילה את כל הגוף ומראה נישאת. עדיף להתחיל בללמוד היכן סימני הלידה, השומות וסימנים אחרים ומה המראה והתחושה הרגילים שלהם. תחפשו דברים חדשים:
בדקו את עצמכם מכף רגל ועד ראש. אל תשכחו לבדוק את הגב, קרקפת, אזור אברי המין ובין הלחיים של הישבן.
הדרך הטובה ביותר להימנע מסרטן העור היא הגנה בפני השמש. בנוסף, יש להגן על ילדים מגיל צעיר. רופאים ממליצים לאנשים בכל הגילאים להגביל את השהות שלהם בשמש ולהימנע מגורמים אחרים של קרינת UV: