תוכן [ הסתר ]

אי ספיקת הלב היא מחלה המשוייכת לקבוצת מחלות הלב וכלי הדם, קבוצת זו מהווה את הגורם מספר 1 למוות בעולם ונזקיה מובילים לשליש ממקרי המוות בעולם. בתוך קבוצה זו, אי ספיקת הלב בעלת מעמד של מגיפה חמורה שכן זוהי המחלה שבה נצפת העלייה החדה ביותר בשכיחות ובשיעורי התמותה ממנה, ועל פי הנתונים העולמיים היא צפוייה להמשיך במגמה חמורה זו בעשורים הבאים.

אי ספיקת הלב מתבטאת בחוסר יכולתו של הלב להזרים דם לכלל הגוף בכמות ובתדירות הנדרשת לפעילותו התקינה. כלומר הביקוש והדרישה מצד הגוף לא נענים במידה מספקת על ידי הלב, עקב כך מערכות בגוף גוועות אט אט ואיתן גם הלב אשר כורע תחת עומס העבודה.

אבחון

אי ספיקת הלב זו מחלה כרונית אשר מחמירה ככל שעובר זמן ללא טיפול לכן אבחון מוקדם בעל משמעות קריטית הן מבחינת אופציות הטיפול והן מבחינת הסיכונים ורמת הצלחת הטיפול.

על מנת לאבחן את מחלת אי ספיקת הלב יש לשלול מחלות אחרות בעלות סימפטומים דומים (למשל אי ספיקת כליות) בנוסף יש לבצע בדיקות על מנת לאבחן מהו הפגם בלב. זוהי הבעיה העיקרית באבחון אי ספיקת הלב שכן את המחלה עצמה ניתן לאבחן יחסית בקלות, אך הבנת מהי מהות הפגם, מיקומו ודרגת חומרתו לא פשוטה ודורשת בדיקות מעמיקות שכן הטיפול שונה בין אבחונים שונים.

ישנו מדד החיוני לאבחון מחלת אי ספיקת הלב אשר נחשב למדד האמין ביותר למדידת תפוקת הלב והוא:

מקטע הפליטה (ejection fraction)- בבדיקות שונות נמדד היחס בין כמות הדם שנכנסת לחדר השמאלי לבין כמות הדם שיוצאת בכל פעימה, יחס זה הוא מקטע הפליטה. אצל אדם בריא מקטע הפליטה הוא 50% ומעלה, כלומר לפחות 50% מכמות הדם אשר נמצאת בחדרו השמאלי של הלב במצב בו הוא נמצא ברפיון מקסימלי (ולכן הוא מכיל את כמות הדם המירבית) מפומפמים החוצה בזמן שיא התכווצותו אל שאר חלקי הגוף.

ככל שמדד מקטע הפליטה נמוך מ- 50% כך הדבר מצביע על בעיה חמורה יותר בתפקודו של הלב.

טעות נפוצה היא האמונה כי כל הדם אשר נכנס ללב יוצא ממנו בפעימה אחת כלומר מצב של מקטע פליטה השווה ל 100%. מצב זה לא קיים באף אדם, יחד עם זאת ככל שאדם בריא ובכושר טוב יותר כך מקטע הפליטה שלו גבוה יותר כמו למשל בקרב רצי מרתון. הנתונים המספריים מראים כי אל ליבו של אדם בריא נכנסים כ- 100 סמ"ק דם ובכל פעימה יוצאים כ- 60 סמ"ק, כלומר מקטע פליטה של 60% הוא ממוצע בריא.

מקטע הפליטה יכול להשתנות באדם מסויים כתלות בפעילותו, כך כאשר הוא מתאמץ ליבו עובד באופן חזק יותר ומקטע הפליטה עולה. אך לעומת זאת במצב מנוחה ואף שינה, מקטע הפליטה של אדם בריא יהיה זהה לממוצע הרגיל שלו ולא פחות מכך, זאת בניגוד לחולי אי ספיקת לב אשר אצלם נצפת ירידה.

אדם עם מקטע פליטה תקין יכול עדיין לסבול מאי ספיקת לב, כפי שצויין בחלק הסימפטומים של המאמר מהי אי ספיקת הלב, יתכן מצב בו אדם אינו מראה סימפטומים וזאת בשל שינויים שגופו ביצע על מנת להתמודד עם פעולת ליבו הלקוי. פיצויים אלה עובדים עד גבול מסויים אשר לאחרי מתבטאת המחלה ביתר שאת והאדם הופך לסימפטומטי. על כן האבחון נעשה על ידי בדיקות שונות ולא רק על פי מדד מקטע הפליטה, אלו הן הבדיקות הנוספות המבוצעות:

  • בדיקה גופנית- הכוללת היסטוריה רפואית של המטופל ושל משפחתו בנוגע למחלות בהווה ובעבר, אורח חיים- עישון, השמנת יתר וכדומה. ישנה תופעה בקרב מטופלים אשר מגיעים לבדיקה אצל הרופא, וכאשר הם נשאלים על ההיסטוריה הרפואית שלהם ושל משפחתם הם "משפצים" את האמת על מנת לא להראות רע על פי דעתם. דבר זה חמור מאד באבחוני מחלות בכלל ובאבחון מחלת אי ספיקת הלב בפרט שכן אבחון מדוייק קריטי לטיפול במחלה באופן אפקטיבי ומהיר. על כן אין מה לחשוש מהרופא, מטרתו היא לעזור לכם להרגיש טוב יותר ולתת לכם את הטיפול המדוייק ביותר עם כמה שפחות סיכונים.
  • מבחן מאמץ- הנבדק רץ או הולך על הליכון (לעיתים מדווש על אופני כושר) כאשר הוא מחובר למכשירים שונים המנטרים את תפקוד ליבו ואספקת החמצן לרקמות הגוף.
  • בדיקות דם.
  • אק"ג- בודק את הפעילות החשמלית של הלב.
  • צילום רנטגן של החזה.
  • אקו-לב- בדיקת אולטרא-סאונד זו איננה חודרנית והיא נטולת כאבים וסיכונים, היא מאפשרת בדיקת גודלו וצורתו של הלב ואף מודדת את פעילות שריר הלב. מהתוצאות אשר מתקבלות מבדיקה זו יכול הרופא להסיק לגבי מקטע הפליטה של הנבדק והיכן הוא נמצא בהשוואה למדד הנורמלי על פי שכבת גילו ומצבו. על ידי בדיקה זו ניתן לאבחן לרוב את הגורם למחלת אי ספיקת הלב ואת הליקוי הספציפי בלב. בדיקה זו גם משמשת במעקב אחר התפתחות המחלה ותגובת החולה לטיפול שכן ניתן לאבחן בעזרתה החמרה או שיפור באי ספיקת הלב.
  • מיפוי לב עם חומר רדיואקטיבי (MUGA)- בבדיקה זו משתמשים באיזוטופ רדיואקטיבי של חומר הנקרא טכנציום, אין חשש מבדיקה זו היא איננה מזיקה למטופל, יתרה מכך כיום היא נחשבת לבדיקה אשר מספקת את המידע האיכותי ביותר לגבי תפוקת הלב. בדיקה זו נותנת תוצאה מדוייקת יותר של מקטע הפליטה אשר נקלט על ידי מצלמה מיוחדת הקולטת את קרינת החומר הרדיואקטיבי שהוזרק למטופל.
  • בדיקות נוספות- בדיקות של הלב או של שאר מערכות הגוף על פי הנדרש.

טיפול

הצורה השכיחה ביותר של אי ספיקת הלב נוצרת כתוצאה מנזק הנצבר לאורך שנים, לא ניתן לרפא לחלוטין חולה הסובל ממצב זה. בניגוד למה שאנו רגילים ממחלות אחרות, באי ספיקת הלב הדרך להחלמה איננה נעוצה רק ברופא המספק תרופות או ניתוח, בנוסף לרופא על החולה עצמו לעשות שינויים באורח חייו על מנת להחלים ולשפר את מצבו.

שינויים באורח החיים:

שינויים אלה משפרים את סימפטומי המחלה, מאטים את התקדמותה ומאפשרים לחולה אורח חיים תקין ושיפור ניכר בחיי היומיום. אנשים בעלי אי ספיקת לב בדרגות חומרה הנמוכות מסוגלים להעלים את השפעות המחלה כמעט לחלוטין רק בעקבות שינוי באורח החיים. שינויים אלה נקראים שינויים באורח החיים מכיוון שיש להתמיד בהם משלב זה לכל אורך החיים, זהו לימוד עצמי של דרך חיים חדשה ובריאה. ניתן להיעזר בבני משפחה וחברים על מנת להתמיד בשגרת חיים זו ואף בשביל לעזור להם לחיות בצורה בריאה יותר.

השינויים העיקרים באורח החיים הם:

  • הפסקת עישון.
  • הורדה במשקל- לאלה אשר משקלם מעבר לטווח התקין, זה נקבע על ידי רופא או מומחה תזונה.
  • הימנעות מאלכוהול.
  • הימנעות או הגבלת צריכת הקפאין.
  • תזונה בריאה- יש להמעיט בשומן רווי, שומני טראנס, כולסטרול ומלח. לפירוט והתאמת הדיאטה יש לפנות לרופא מומחה בתחום.
  • פעילות גופנית- על פי מגבלות והנחיות הרופא, יש לעסוק בפעילות גופנית באופן יומיומי.
  • הפחת מתח.
  • בדיקות תקופתיות- על החולה לבדוק את לחץ הדם באופן שוטף ולהבחין בשינויים בסימפטומים שהוא חווה, שינויים חריגים יש לדווח לרופא המטפל ומלבד זאת יש להבדק בצורה תקופתית על פי הנחיות הרופא.

שינויים אלה יכולים להיות קשים, במיוחד לחולים אשר אינם רגילים אליהם אך יש לזכור כי אי ספיקת הלב זו מחלה כרונית ועל כן היא ברוב המקרים נשארת לכל החיים וללא טיפול אף מחמירה מאד. לכן יש ליצור סביבה מתאימה ותומכת אשר תעזור בביצוע ושמירה על אורח חיים בריא.

תרופות

רוב האנשים הסובלים מאי ספיקת הלב זקוקים לקומבינציה של מספר תרופות שונות על מנת לשלוט בסימפטומים ולהפחית את התקדמות המחלה. ישנן תרופות רבות בעלות השפעות שונות לדוגמא: חיזוק שריר הלב, הרחבת כלי הדם, הפחתת כמות המים והמלח בגוף מה שגורם להקלה בעומס העבודה על שריר הלב.

ניתוחים

רוב המקרים החמורים מצריכים סוג כלשהו של ניתוח, ישנם מקרים בהם גם ניתוח לא עוזר והפתרון היחיד הוא השתלת לב. השתלת לב כרוכה בבעיות רבות מכיוון שיש למצוא התאמה טובה וההיצע קטן מאד. שאר הניתוחים מטפלים בבעיות שונות אשר תיקונן יעניק לחולה שיפור משמעותי בחייו, דוגמאות לניתוחים שכאלה הן: ניתוח מעקפים המשמש לעקיפת עורק חסום, החלפת שסתום בלב, קוצב לב למקרים בהם הלב פועם בצורה לא תקינה ועוד רבים.

כיום ישנה הסכמה כוללת בקרב הקהילה הרפואית כי שינוי אורח החיים הוא הכרחי ומשמעותי בכל הנוגע להחלמה, שיפור בסימפטומים והאטת המחלה, ויפה שעה אחת קודם. בנוסף לכך אורח חיים בריא עוזר לשלוט על מחלות אשר גורמות להחרפה במחלת אי ספיקת הלב כגון: יתר לחץ דם, סוכרת ומחלת הלב הכלילית.