אוסטיאופורוזיס היא מסוג המחלות השקטות, אלו שקשה לגלות בשלבים המוקדמים. מחלת האוסטיאופורוזיס היא מחלה של הידלדלות העצם, העשויה להוביל לעצמות חלשות וכתוצאה מכך לשברים תכופים, העלולים אפילו להסתכם בנכות או במוות.

לכל אחד מאיתנו ישנו קצב מסוים של התחלפות תאים בעצמות. בעצם התהליך הטבעי הוא תהליך של הריסת עצם מול בנייה מחודשת שלה. אצל חולי אוסטיאופורוזיס קצב ההריסה עולה על קצב הבנייה, מה שמוביל לאט לאט לעצם חלשה מאוד.

חולי אוסטיאופורוזיס עלולים לשבור את עצמותיהם עם כל מעידה או נפילה, עם כל פעולה פשוטה, אפילו בעקבות עיטוש עלולה להישבר אחת או יותר מצלעותיו של חולה אוסטיאופורוזיס. הטיפול במחלה מתבצע בשלל דרכים שונות.

איך מטפלים באוסטיאופורוזיס?

הסיבות המביאות להיווצרותה של מחלת האוסטיאופורוזיס הן שונות וכוללות הרגלי תזונה לא נכונים, גנטיקה, ועוד. אצל נשים למשל, ההגעה לגיל הבלות והפסקת המחזור היא גורם סיכון גדול מאוד להופעת המחלה, כיוון שאז קצב הידלדלות העצם גדל.

את קיומה של המחלה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת צפיפות עצם, אך כאמור קשה מאוד להבחין בתסמינים בזמן. אם פעולה שגרתית יחסית, נפילה קלה או חבלה קטנה גרמו לשבר, כדאי להיות ערניים ולבצע את הבדיקה.

ישנם מגוון טיפולים למחלה, כאשר בהמלצת הרופא המטפל ניתן לעיתים לשלב בין כמה דרכי טיפול שונות:

1.טיפול תרופתי – אויסטה היא תרופה נפוצה לטיפול באוסטיאופורוזיס אצל נשים, היא משיבה את המאזן ההורמונאלי בגוף האישה למצבו התקין ומונעת את עליית קצב הידלדלות העצם. אלפא די3 היא תרופה שמעודדת דווקא את התאים שבונים את העצם מחדש ומגבירה את ספיגת הסידן בגוף. תרופה מוכרת נוספת היא פוסלן, עליה ממליצים לרוב יחד עם תוספי תזונה של ויטמין D וסידן, אבל תופעות הלוואי של תרופה זו עלולות להיות קשות.

2.תזונה – אחד הגורמים החשובים ביותר לחיזוק העצם הוא סידן, אותו ניתן לצרוך כתוסף תזונה וגם ממקורות מזון כמו מוצרי חלב – בעיקר חלב צאן ממנו הסידן נספג טוב יותר בגוף – טחינה, ברוקולי, שקדים, סרדינים, תאנים ועוד.

3.התעמלות בונת עצם – הקפדה על שגרת התעמלות היא תמיד מומלצת, ובעיקר כשמדובר באוסטיאופורוזיס. ההתעמלות מחזקת את העצמות ותורמת לבנייתן, בעיקר פעילויות כמו רכיבה על אופניים, הליכה, טניס, הרמת משקולות ועוד. יש להתייעץ עם רופא ועם מדריך כושר מוסמך על מנת לבצע את התרגילים המדויקים שיביאו לחיזוק העצם. חשוב להיות כאן מאוד זהירים כיוון שבקלות מאוד ניתן לגרום לנזק לעצמות החלשות עם תרגילים לא נכונים, או כאלו שלא מבוצעים נכון.

לאחר אבחון של מחלת האוסטיאופורוזיס, כדאי להתייעץ עם רופא לגבי דרכי הטיפול המומלצות. על פי חומרת המחלה ונתוניו האישיים של החולה ימליץ הרופא על דרך הפעולה המתאימה ביותר – טיפול תרופתי, זריקות, תוספי תזונה, התעמלות או שילוב של כל הנ"ל. חולי אוסטיאופורוזיס יצטרכו להקפיד ולהיזהר לאורך כל חייהם ולשמור על שגרת טיפול מתאימה.