אקזמה (חככת)

אקזמה הינו מושג לקבוצה של מצבים רפואיים הגורמים לעור להיות דלוק או מגורה. סוג האקזמה הנפוץ ביותר ידוע כדלקת עור אטופית, או אקזמה אטופית. אטופי מתייחס לקבוצה של מחלות עם נטייה שבדרך כלל מורשת, לפתח אלרגיות אחרות, כגון אסתמה.

אקזמה אטופית בעיקר נפוצה בקרב ילדים קטנים ותינוקות. אמנם אצל רוב התינוקות המפתחים את האקזמה הזו, היא נעלמת עד יום ההולדת השני שלהם, ישנם אנשים שממשיכים לפתח סימפטומים לסירוגין במהלך החיים. עם טיפול נכון, אפשר לבקר את המחלה אצל רוב הסובלים ממנה.

מהם הסימפטומים של אקזמה

לא משנה איזה חלק של העור מושפע, אקזמה כמעט תמיד מגרדת. לפעמים הגירוד יתחיל לפני שהפריחה מופיעה, אך כאשר היא מופיעה, היא בדרך כלל מופיעה על הפנים, ברכיים, ידיים או כפות הרגליים. היא יכולה להופיע גם באזורים אחרים.

העור באזורים המושפעים בדרך כלל נראה יבש מאוד, מעובה או מקושקש. אצל אנשים עם עור בהיר, אזורים אלה עלולים להראות אדומים בהתחלה ואז הופכים לחום. בקרב אנשים עם צבע עור כהה יותר, אקזמה יכול להשפיע על פיגמנטציה, ולגרום לאזור המושפע להיראות בהיר יותר או כהה יותר.

מה גורם לאקזמה

לא יודעים מהו הגורם המדויק לאקזמה, אך חושבים שזה קשור לתגובת יתר של מערכת החיסון של הגוף לגירויים לא ידועים. בנוסף, אקזמה בדרך כלל נמצאת אצל משפחות עם עבר של אלרגיות אחרות או אסתמה.

יש אנשים שיכולים לסבול מהתפרצויות חוזרות של הפריחה המגרדת כתגובה לחומרים מסוימים או מצבים מסוימים. אצל חלק, המגע עם חומרים קשים או מחוספסים עלולים לגרום לעור לגרד. אצל אחרים, ההרגשה שחם מדי או קר מדי, החשיפה לחומרים מסוימים בבית כמו סבון או דטרגנט (תכשיר ניקוי), או מגע עם פרווה של בעלי חיים יכולים לגרום להתפרצות. דלקות בחלק העליון של דרכי הנשימה או צינון גם עלולים להיות גורמים. לחץ יכול להחמיר את המצב.

למרות שאין ריפוי, רוב האנשים יכולים לשלוט במחלה שלהם באופן יעיל באמצעות טיפול תרופתי והימנעות מגירויים. המצב אינו מדבק ולא יכול להתפשט מאדם לאדם.

איך מאבחנים אקזמה

רופא ילדים, מומחה אלרגיות, אימונולוג (מומחה לתורת החיסון), רופא עור או רופא המשפחה יכולים לאבחן אקזמה. מכיוון שרוב האנשים עם אקזמה סובלים גם מאלרגיות, יתכן שהרופא שלכם יבצע בדיקות כדי לקבוע מהם גורמים או גירויים אפשריים.

מהו הטיפול באקזמה

המטרה בטיפול באקזמה היא להקל ולהעלים את תחושת הגירוד, שיכולה להוביל לדלקת. מכיוון שהמחלה גורמת לעור להיות יבש ומגרד, משחות וקרמים מומלצים כדי לשמור על לחות העור. תרחיפים אלה בדרך כלל נמרחים על העור כאשר הוא לח, כמו אחרי מקלחת, כדי לעזור לעור לשמור על הלחות. אפשר להשתמש גם בקור (קרח) כדי להקל על תחושת הגירוד.

הרופא יכול לתת לכם מרשם למשחות או קרמים המכילים סטרואידים חיצוניים כדי להקל על הדלקתיות בעור. אם האזור הפגוע מזדהם, יתכן שהרופא ייתן לכם אנטיביוטיקה (תרופה נגד חיידקים) כדי להרוג את החיידקים הגורמים לדלקת.

טיפולים נוספים כוללים נוגדי היסטמינים כדי להקל על תחושת הגירוד, טיפול במלחים כדי להקל על תחושת הגירוד, טיפול באמצעות אור אולתרה סגול על העור הפגוע, ותרופות.

איך אפשר למנוע התפרצויות חוזרות של אקזמה?

בדרך כלל ניתן למנוע התפרצויות חוזרות של אקזמה או להקטין את חומרת ההתפרצות על ידי עצות אלה:

  • מרחו קרם לחות לעיתים קרובות
  • הימנעו משינויים פתאומיים בטמפרטורה או לחות
  • הימנעו מהזעה או חימום יתר
  • הפחיתו לחצים
  • הימנעו מבדים מגרדים כגון צמר
  • הימנעו מסבון קשה, דטרגנטים וממסים
  • הימנעו מגורמים סביבתיים שמעוררים אלרגיות (למשל, אבקה, עובש, קרדיות אבק ופרווה של בעלי חיים).

דלקת בלחמית (בעין) – שעורה

דלקת בלחמית הוא אחד ממצבי העיניים הנפוצים ביותר בקרב ילדים ומבוגרים, והוא בר טיפול. לעיתים דלקת זו נקראת שעורה, כאשר יש נפיחות של הלחמית, הרקמה הפנימית של העפעפיים אשר עוזרת לשמור על גלגל העין והעפעף לחים.

הגורמים האפשריים לדלקת בלחמית כוללים ווירוסים, חיידקים, חומרים מגרים (שמפו, לכלוך, עשן, כלור בבריכות), מחלות המועברות ביחסי מין או אלרגנים (חומרים המעוררים תגובה אלרגית). שעורה המתפתחת כתוצאה מחיידקים, ווירוסים או מחלות המועברות ביחסי מין יכולים לעבור בקלות מאדם לאדם אך זו אינה סכנת בריאות חמורה אם היא מאובחנת מוקדם, לעומת זאת, שעורה שהיא תגובה אלרגית אינה מדבקת.

חשוב לברר אם השעורה שלכם היא תגובה אלרגית או דלקת מכיוון שלכל אחד מהמצבים יש טיפול שונה.

מהם הסימפטומים של שעורה כתגובה אלרגית

  • אדמומיות בלבן של העין או בחלק הפנימי של העפעף
  • כמות מוגברת של דמעות
  • עיניים מגרדות
  • ראייה מטושטשת
  • נפיחות של העפעף

איך מטפלים בשעורה שהיא תגובה אלרגית?

שעורה המופיעה כתגובה אלרגית יכולה להעלם לחלוטין, או כאשר מטפלים באלרגיה באמצעות נוגדי היסטמין, או כאשר מעלימים את האלרגן. רופא העיניים שלכם יכול להמליץ לכם על אחד או יותר מהבאים:

  • הפחתת גודש מקומי – תרופות אלה מפחיתות את האדמומיות על ידי כך שהן מכווצות כלי דם קטנים בעין. הן לא מומלצות לשימוש ארוך טווח. השימוש בטיפות אלה יותר מכמה ימים יכול אף להחמיר את הסימפטומים.
  • נוגדי היסטמינים מקומיים – תרופות אלה מפחיתות אדמומיות, נפיחות וגירוד על ידי כך שהן מנטרלות את פעולת ההיסטמין, החומר שגורם לסימפטומים אלה של התגובה האלרגית.
  • סטרואידים מקומיים – כאשר כל תרופה אחרת לא עובדת, יתכן שהרופא שלכם ייתן לכם טיפות עיניים של סטרואידים כדי להקל על הסימפטומים של השעורה. תרופות אלה יכולות להעלות את הלחץ בתוך העין, שעלול להזיק לראייה, ולכן חייבים להיות במעקב אצל רופא בזמן השימוש בהן. בנוסף, הרופא צריך לבדוק אם יש לכם דלקת וויראלית בעין, כגון הרפס, לפני השימוש בסטרואידים. טיפות אלה יכולות גם להגביר את הסיכוי לקטרקט (מחלת עיניים), ערפול עדשת העין שיכול לפגום בראייה.
  • כרומולין – תרופה זו מונעת מתאים מיוחדים להפריש היסטמין. היא הכי יעילה כאשר מתחילים את השימוש לפני שהסימפטומים מופיעים.
  • טיפול חיסוני – חיסונים נגד אלרגיות יכולים להיות יעילים כטיפול בשעורה המתפתחת כתוצאה מתגובה אלרגית.