סוגי אקנה (Acne) וטיפול בפצעי בגרות

123456111111

הם האוייב הגדול ביותר של כל תלמיד תיכון- ואפילו יותר ממבחני הבגרות.

כל הופעה שלהם גורמת לפאניקה, לפגיעה בביטחון העצמי ולעתיים גם להסתגרות בבית. אלו הם פצעי הבגרות, כמובן, או יותר נכון: אקנה. למרבה הצער, בעיה זו מאפיינת הרבה יותר מאשר תלמידי תיכון גדושי הורמונים, והסיבות לה רבות.

לכאורה, נהוג לחשוב כי הופעה של פצעי אקנה מובנית מאליה בגיל הנעורים, ולא ניתן לעשות דבר בנדון מלבד ספירת הימים לסיום התיכון, למשל. עם זאת, כשנוקטים בגישה כזו מתעלמים מהסיבות שעלולות להביא לאקנה באמת, וכן לאפשרויות הטיפול הרבות- כפי שנראה מיד.

מוצרי לקטופיל לטיפול באקנה
מוצרי לקטופיל לטיפול באקנה של כצט
 

כיצד נוצרים פצעי אקנה?

אקנה (או "חטטת") היא דלקת בבלוטות החלב ובזקיקי השערות, אשר באה לידי ביטוי בדמותם של פצעים אדומים-לבנים על פני העור. אלה נוצרים מהפרשות של שומנים מהבלוטות, אשר במצבים של זיהום או מוות של תאי עור מביאות לסתימת השערות. חיידק האקנה מתחיל להתפתח, מתרבה וגורם לתגובה דלקתית המופיעה על פני העור.

פצעי בגרות אלה, כנובע משמם, מאפיינים בעיקר את בני הנוער, וזאת עקב תגובתם הבעייתית להורמון מסוג טסטוסטרון. עם זאת, גם מתח נפשי, תזונה לקויה, גירודים וגירויים, לקיחת תרופות, חשיפה מוגברת לשמש ואפילו צריכה של מוצרי חלב מוזכרים כגורמים עיקריים העלולים להביא להופעת חצ'קונים. מעבר לכך, מחקרים מראים שלבעיה בסיס גנטי מוצק.

סוגי אקנה נפוצים

את סוגי האקנה המוכרים כיום ניתן לסווג במספר רב של אופנים. בכל אחד מהמקרים, האוכלוסייה הנפגעת שונה, כמו גם הגורמים לבעיה וצורת הפצעים. פצעי בגרות, הצורה הנפוצה ביותר, נחשבים לסוג קל יחסית של הבעיה, אולם הגירוד המאסיבי ופיצוץ המוגלה, שניהם כמעט תמיד עקב החרדה החברתית, מחמירים את המצב פי כמה.

תינוקות נוטים לקבל פצעונים דמויי אקנה בחודשים הראשונים של חייהם עקב הפעילות ההורמונאלית של האם, בעוד אקנה הורמונאלית, דוגמא אחרת, תתפתח במצבים עתירי פעילות (הריון, הנקה). בניגוד למקרה הראשון, פה כבר יש צורך בתכשירים קוסמטיים ייעודיים. האקנה "התרופתית", אשר נובעת לרוב מסטירואידים, תגרום להופעת פצעונים אדומים בכל חלקי הגוף, ואלה יחלפו לרוב מאליהם עם הפסקת נטילת התרופות. וכמובן שישנן דוגמאות נוספות.

דרגות האקנה הקיימות

ניתן להבחין בין דרגות שונות של פצעים. הדרגה הראשונה, הקלה ביותר, כוללת פצעונים לא דלקתיים, בעוד שהופעה של דלקות תוביל את הבעיה לדרגה הבאה. הדרגה השלישית מתארת הפרשות רבות, המופיעות בעיקר בפנים. הדרגה האחרונה והרביעית היא החמורה מכולן, וכוללת כבר דלקות נרחבות ונוזל מסוכן המסתתר בתוכן.

טיפולים אפשריים באקנה

ללא הטיפולים הרפואיים, פצעי האקנה עלולים להתפתח לרמה חמורה יותר, וכן להשאיר צלקות הנשארות לאורך זמן. עם זאת, הרפואה מציעה כיום מגוון אפשרויות טיפול באקנה, ואלה נלקחות בחשבון על ידי רופא העור בהתאם למהות הבעיה, גורמיה ומאפייני המטופל.

הפתרון הראשון הוא קטילת החיידקים המביאים להצטברות הדלקתית, בצורה מקומית או רחבה יותר. הרג מבורך זה נעשה לרוב דרך תכשירים, דוגמת משחה, ג'ל או כדורים. גם קהל היעד משחק פה תפקיד: למשל, טיפול הורמונאלי באמצעות כדורים מועיל יותר לנשים ולנערות.

גם סבונים טבעיים וטיפולים "המסירים" חלקים מרובי חיידקים בעור יכולים לסייע. בכל אופן, לרוב השילוב בין מספר פתרונות טיפול בבעיה של אקנה הוא שעושה את ההבדל, כמו גם מניעת הגורמים המביאים לכך מלכתחילה (במקרים של תרופות, כאמור).

מידע נוסף על אקנה ועל אפשרויות הטיפול

עוד מידע בנושא סוגי אקנה (Acne) וטיפול בפצעי בגרות