אקנה בגיל מבוגר: גורמים ואפשרויות טיפול

כאשר רבים מאיתנו שומעים את המילה "אקנה", עולה מול עיניהם דימוי של פצעי בגרות. אלו בוודאי חולפים להם עם השנים, כך שעם התקדמותו בשנים של האדם, יכול הוא ליהנות מעור חלק ונטול פצעים.. האומנם? העובדות מראות כי אקנה יכולה באותה מידה להופיע גם בגיל מבוגר.

למעשה, מספר סטטיסטיקות יכולות לסייע לנו להבין את חומרת הבעיה. על פיהן, הרי שכמחצית מהנשים בגיל מבוגר, ועוד רבע מהגברים, סובלים מאקנה בדרגת קושי מסוימת. אנחנו ננסה להבין מדוע, וכן מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם הבעיה.

הסיבות להופעת אקנה בגיל מבוגר

אקנה מופיעה לרוב עקב תפקוד הורמונלי לקוי, ולכן מאפיינת בעיקר את בני הנוער. עם זאת, ישנם מספר גורמים אשר מעלים את הסבירות לאקנה גם בגילאים מבוגרים הרבה יותר, ביניהם:

  • מצבי לחץ ובעיות נפשיות, המשפיעים לרעה על הפרשות ההורמונים בגוף
  • חילוף חומרים לקוי, בעיקר כזה הנוגע לשומנים או לסוכרים
  • תזונה לא מאוזנת ומחסור בויטמיינים
  • הזעת יתר
  • לכלוך או עודף שומן על גבי העור
  • שימוש מאסיבי בתרופות או בסטרואידים
  • גורמי תורשה.
  • עישון

ניתן לראות, אם כן, שמספר לא מבוטל של גורמים עלול להביא לאקנה גם בגילאים מבוגרים. עובדה זו מביאה גם לקושי מסוים בזיהוי מקור הבעיה, כך שמניעה אינה תמיד נחשבת לצעד ישים. מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם האקנה? ובכן, החדשות הטובות הן שיש מספר לא מבוטל של פתרונות.

כך מתגברים על הפצעים

יש לזכור כי אקנה בגיל מבוגר נחשבת למורכבת לא פחות מאשר אצל הצעירים יותר. היא נוצרת לא פעם כתוצאה מהזנחה ממושכת, ועלולה לגלות סימני עקשנות. עדיין, ישנם מספר טיפולים נפוצים ביותר לטיפול באקנה בגילאים המבוגרים, אשר מסייעים לא פעם בהעלמת הפצעים.

הסוג הראשון שלהם כולל תחתיו את כל אותן תרופות או תכשירים אנטיביוטיים אשר נועדו לטיפול חיצוני בלבד, כלומר, להעלים את הפצעים מהעור. אלה יתאימו בעיקר למצבים פשוטים יחסית של אקנה, בעוד שהמורכבים יותר יצריכו גם טיפולים שאינם מקומיים- כולל כאלה הניתנים דרך הפה, או ויטמינים מסוגים שונים. חשוב לזכור כי טיפול תרופתי הוא לרוב קצר טווח, ועלול להביא לתופעות לוואי.

הסוג השני: טיפולים נטורופתיים

אקנה מהווה לרוב דוגמא מובהקת לחוסר איזון במערכות השונות של גוף האדם. המשמעות של כך היא אחת: על מנת להתמודד עם הפצעים, יש לשנות קודם כל את מה שגרם להם. עקב כך, ישנה חשיבות רבה להבנת הסימפטומים והגורמים האפשריים של המחלה. טיפול נקודתי באלה, או לחילופין שינוי הרגלים, יכולים לחולל פלאים לעור.

בכל אחד מהמקרים, ברור כי הדרך לטיפול בפצעי האקנה מתחילה בבדיקה מקיפה אצל רופא העור. בהתבסס על מאפייניו של המטופל ושגרת החיים שלו, יוכל הגורם המומחה לעמוד על הסיבות שהביאו להתפרצות המחלה, וכן להתאים למטופל תכנית טיפולים מקיפה. כך, אולי, ניתן יהיה להשיב את העור לקדמותו.