ברזל בהריון למניעת אנמיה

כאשר אישה נכנסת להריון, היא מתכוננת לשינויים רבים בגופה. התהליכים המתרחשים במהלך תשעת החודשים הללו הם מדהימים ומרתקים, אך גם מתישים ומורכבים. אחת התופעות הנפוצות ביותר בתקופה זו היא האנמיה. כדי להתגבר עליה, מומלץ מאוד להשתמש בתוספי ברזל בהריון למניעת אנמיה אצל תינוקות.

מהי אנמיה וכיצד היא נגרמת?

אנמיה היא למעשה מחסור בהמוגלובין בגופנו. ההמוגלובין אחראי על העברת החמצן לאיברים השונים בגופנו דרך מערכת הדם ולכן, מחסור חמור בו עלול לגרום לתופעות רבות ולא נעימות, וביניהן:

  • תשישות ועייפות תמידית
  • תחושת קור
  • חיוורון ועור 'צהוב'
  • כאבי ראש
  • קוצר נשימה
  • בעיות במערכת החיסונית
  • פגיעה בתיאבון

הסיבות להיווצרותה של אנמיה הן מחסור בברזל, מחסור בחומצה פולית (ויטמין ממשפחת ה-B), מחסור בויטמין B12, מחלות כרוניות ובעיות בתפקוד הכליות. צריכת ברזל בהריון וחומצה פולית חייבת להיות מוגברת, אחרת המצב ישפיע גם על העובר.

כמעט מחצית מהנשים ההרות לוקות באנמיה.

במהלך ההריון, האישה מקיימת למעשה שתי ישויות חיות בו זמנית – אותה ואת העובר שברחמה. למביט מבחוץ העניין מתבטא בעיקר בצריכה מוגברת של מזון ונוזלים, אך גם עמוק בתוך הגוף, האישה חולקת עם העובר את 'חומרי בנייה' של גופה.

כך למשל, גופה מספק כמות אדירה של כדוריות דם אדומות לטובת בניית השלייה שמגנה על העובר. כך, הוא גם דורש חומצה פולית בכמויות של פי ארבעה מהצריכה הנדרשת לאדם ממוצע, לצורך בניית התאים בגוף העובר וחילוף החומרים התקין שלו.

כאשר האישה מספקת כמות גדולה כל כך של 'חומרי בנייה' לטובת העובר, אך ממשיכה בפועל לצרוך את אותה כמות של ברזל וויטמינים שצרכה לפני ההריון, הדרך לאנמיה קצרה מאוד. זו הסיבה מדוע תוספת של ויטמינים, וכמובן ברזל בהריון, חשובה כל כך.

מתי מומלץ להתחיל לצרוך ברזל בהריון וחומצה פולית?

אם את מתכננת להיכנס להריון בקרוב, מומלץ שתתחילי כבר עכשיו בצריכת חומצה פולית – גם שלושה חודשים לפני ההריון עצמו. עם זאת, גם אם תתחילי לצרוך אותה רק לאחר שגילית שנכנסת להריון, תעשי חסד עם העובר שבדרך. את תוספי הברזל מומלץ ליטול מסוף החודש השני להריון.

חשוב לדעת כי ישנן גם הגבלות לגבי אופן השימוש בתוספים הללו: ברזל בהריון מומלץ ליטול בכמויות של עד 30 מ"ג ביום ולא יותר. חומצה פולית מומלצת לצריכה עד סוף השליש השני להריון ולא לאחר מכן. אמנם התוספים הללו עוזרים למניעת אנמיה בהריון, אך צריכה מוגזמת שלהם עלולה להזיק.

להשתמש בחכמה ולדעת מהיכן לצרוך את התוספים

לא כל תוסף הקיים בשוק יתאים לתקופת ההריון. כך לדוגמא, תוספי ברזל רבים התגלו כמכילים מלחים רבים, שגרמו לבחילות, הקאות ותופעות לוואי אחרות בנשים. לכן, חשוב לרכוש תוספים אשר מכילים כמה שיותר רכיבים טבעיים, ולא כל מוצר שקיים על המדף.

כמו כן, מומלץ לאכול בתבונה במשך כל חודשי ההריון, כדי לשפר את ספיגת הברזל והחומצה הפולית בגוף. ויטמין C ידוע כמסייע בקליטת ברזל בגוף, ולכן צריכתו תועיל מאוד להעלאת ריכוז ההמוגלובין בדם ותרחיק את הסכנה מפניה אנמיה בהריון.

חשוב להבין: מחסור בחומצה פולית או ברזל בהריון עלולה להביא לפגיעה בתינוק ולהיווצרות מומים בגופו. יש להקפיד היטב על צריכה של מזון המתאים לתקופה זו ולהתעקש להיניק את התינוק כמה שיותר בחודשים הראשונים שלאחר לידתו, משום שחלב האם עשיר גם הוא בברזל, שיתרום עוד להתפתחותו התקינה של העובר.

למידע נוסף על אנמיה בעברית, וגם באנגלית.