גברים, מעצם היותם כאלה, משתייכים ל"מין החזק". למרות הגדרה זו, המערכת הבריאותית שלהם עלולה בהחלט להיות בעייתית פי כמה מאשר נשים: גברים סובלים מבעיות ייחודיות, ונמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יחסית לבעיות אחרות. אנחנו נתייחס כאן למשתנים המרכיבים את משוואת בריאות הגבר.
כשמדברים על בריאות הגבר, לא ניתן שלא להכניס לתמונה את האורולוגיה. ענף רפואי זה מתייחס אמנם למחלות המופיעות במערכת השתן, הן אצל גברים והן אצל נשים, אך גם באופן ייחודי במערכת הרבייה של הגבר. למעשה, אצל גברים יש חפיפה בין המערכות האלה, כך שהאורולוגיה מכניסה לתמונה את תפקודם של איברים חשובים דוגמת האשכים, יותרת האשכים, צינורות וכיסוי הזרע, הפין ועוד. זו גם הסיבה שכל בעיה באחת המערכות האלה משפיעה, באופן מיידי, על השניה.
האורולוגיה נועדה, בהמשך לכך, לטפל במגוון רחב של מצבים רפואיים, חלקם מורכבים בכל קנה מידה. בין השאר, ניתן להצביע על:
בריאות הגבר חייבת לכלול התייחסות לפוריות שלו. מהבחינה הזו, ניתן לראות שיש לא מעט גורמים שעלולים להביא לאי פיריון בקרב גברים, מה שמכונה "עקרות זכרית", או "אזוספרמיה". הגבר עלול, למשל, להיות חסר תאי זרע לחלוטין, ליצור כמות תאי זרע שאינה מספיקה להפריה, לסבול מפגמים במבנה הזרע ועוד, כאשר בכל מקרה נכנסות לתמונה סיבות ביולוגיות, גנטיות וסביבתיות. הסיבה העיקרית, עם זאת, היא וריקולציה – בעיה בשסתומי הורידים, המונעת מחמצן להיכנס לאשכים, ובכך פוגעת בייצור תאי הזרע.
גם בעיות בזיקפה, או מצבים של אין אונות, עלולים להשפיע לרעה על היבט זה בחייהם של הגברים.
בריאות הגבר כוללת בתוכה התייחסות לשלבים השונים של חייו. השלב המרכזי המקבל התייחסות הוא גיל המעבר, המכונה גם "אנדרופאוזה". בניגוד לנשים, כאן השינויים שחלים על גופו של הגבר יהיו הדרגתיים יותר, כאשר בין התסמינים ניתן למנות חולשה ועייפות, ירידה במצב הרוח, הפחתת מסת השרירים, קשיים בשינה, אובדן שיער (בעיקר ברגליים), הזעות – והרשימה עוד ארוכה.
הסיבה הביולוגית לכך היא ירידה בקצב הפרשתו של הטסטוסטרון, הלא הוא הורמון המין הגברי. משנות ה-50 של האדם, אחוז ההפרשה יורד בצורה הדרגתית מדי שנה. התוצאה היא שאחד מבין עשרה גברים בגילאים 45 עד 50 סובל מהתסמינים של גיל המעבר, כאשר השכיחות עולה, כמובן, ככל שהשנים מתקדמות.
מידע נוסף
שחיה למתחילים - פעילות גופנית נהדרת לבריאות