גב תפוס הינו מצב בריאותי המקשה מאד על האדם הלוקה בו להתנהל בצורה חופשית. בהתחשב בעובדה כי הגב הוא מרכז הגו והיציבה של הגוף האנושי, כל חבלה או כאב גב יכולים להיות קריטיים ואקוטיים להמשך הפעילות היומיומית של האדם.
גב תפוס גורם לבעליו להתקשות בביצוע תנועות רגילות ולמעשה פוגע באופן משמעותי באיכות החיים של בעליו. חשוב לשמור על מנוחה מרובה, עזרה רפואית ובמקרים רבים אף שביתה מתפקוד.
הגורמים לגב תפוס יכולים להיות מתיחת שריר בגב או כל רקמה אחרת כמו גידים ועוד. גורמים חמורים יותר לגב תפוס יכולים להיות פריצת דיסק כאשר במקרים אלו אין מנוס מקבלת טיפול רפואי מקצועי ומקיף. כאשר מדובר בגב תפוס משריר שנמתח אין טיפול טוב יותר ממנוחה של מספר ימים עד לשלב בו הגב משתחרר מעצמו. במצבים אלו רצוי להעניק לגב את המנוחה המלאה והאפשרות להחלים בקצב איטי וטבעי. במקרים בהם הגב התפוס נגרם מפריצת דיסק יהיה צורך בטיפול כירופרקטי – טיפול מעמיק וממושך יותר.
גב תפוס נגרם כתוצאה מקבלת מכה או חבלה כגון פציעת ספורט או תנועה לא נכונה, פגיעה טראומתית לגוף או נזק פתאומי אחר. כמו כן, גב תפוס יכול להיגרם כתוצאה מהרגלים שגויים של יציבה לא נכונה, התכופפות או התרוממות פתאומית, הרמת חפצים כבדים בצורה לא נכונה ותנועות אחרים. גב תפוס מתחיל כאשר אחד השרירים נתפס ובהמשך הרקמות העוטפות אותו מגיבות גם הן ומתקבלת תחושת נוקשות.
האלמנט החשוב ביותר למניעת התדרדרות בכל הנוגע לגב תפוס הוא הטיפול המוקדם. בין שמדובר בטיפול ביתי ובין אם מדובר בטיפול רפואי מקצועי במרפאה הרי שככל שהטיפול יתחיל מוקדם יותר כך ההחלמה פשוטה יותר. במקרים של היעדר טיפול הגב התפוס יכול להתדרדר למצב כרוני ולכן חשוב למהר ולהקדים את התרופה.
חשוב לזכור כי גב תפוס משתחרר במהרה ברוב המקרים כאשר זמן ההחלמה הארוך ביותר מגיעה למספר שבועות. תהליך ההחלמה מתרחש מעצמו ואינו מצריך התערבות חיצונית לבד מנוחה רבה ואף קומפרסים.
גורם חמור יותר לגב תפוס הוא פגיעה הנגרמת במפרקים המצויים בין החוליות. פגיעה במפרקים אלו גורמת לדלקת ולגב תפוס. במצב מתקדם עלולה תעלת השדרה להיעשות צרה יותר ובעקבות כך ללחוץ על חוט השדרה. במקרים אלו ניתן יהיה להבחין בסימפטומים חמורים יותר וכמו כן יהיה צורך בטיפול משמעותי יותר.
המקרים החמורים ביותר של גב תפוס הם אלו הנגרמים מפגיעה בדיסק הבין חולייתי. בקע או פריצת דיסק – כל אלו מהווים מצבים מסוכנים ביותר בהם משתנה מבנה הדיסק הקיים ומופעל לחץ על שורש העצב העובר בסמיכות גבוהה לחוט השדרה. במצבים אלו ייווצרו כשלים משמעותיים בתפקוד העצבים ובעקבות כך גם יתפתחו דלקות שונות וכאבים. במקרים אלו ניתן יהיה להבחין בתסמינים יוצאי דופן וביניהם חולשה באזור הגפיים והרגליים במיוחד, תחושת הירדמות ואף קושי בשליטה בסוגרים. מקרים אלו הם החמורים ביותר ומצריכים פנייה לטיפול בהקדם האפשרי.
על מנת להימנע מגב תפוס רצוי להימנע מהעמסת משאות כבדים וכאשר אין ברירה, להרים משאות רק כאשר הגוף זקוף והעומס מופעל על הברכיים ולא על הגב. רצוי לקום מהמיטה או מישיבה לאט ובעדינות, לנעול נעליים נוחות ולהימנע מעקבים, לשכב על הצד ולא על הגב, להימנע מעמידה ממושכת ולהרבות בשכיבה על משטחים קשיחים. לנשים בעלות חזה גדול מומלץ להשתמש בחזייה תומכת על מנת שלא להכביד על הגב.
כמו כן יש להימנע מביצוע תנועות חדות, להימנע מישיבה בכורסאות רכות מדי ומעמידה ממושכת. יש לשנות תנוחה אחת לכמה דקות. שמירה על תנועות עדינות תמנע מצב של גב תפוס ואילו שינה מספקת ואכילה נכונה תשמר את האיזון הגופני ותמנע לחצים פנימיים.