לא מעט תרופות הומצאו עד היום בניסיון לטפל בבעיית ההתקרחות. מעניין לדעת שדווקא כמה מהמוצלחות שבהן, נרקחו בתחילה למטרה אחרת לגמרי - והתגלו כיעילות גם במלחמה בנשירה. אחת מהן היא דוטסטריד, תרופה אשר נרקחה במקור כדי לטפל בערמונית מוגדלת, אך היום משמשת גם גברים שלא סובלים מהתופעה הזו.

איך תרופה שמטפלת בערמונית קשורה לנשירת שיער?

לא מעט מחקרים נעשו בשנים האחרונות במטרה להבין מהו הגורם להתקרחות הגברית. כמעט כל אדם יודע שהגברים סובלים יותר מהתקרחות בהשוואה לנשים, אך זמן רב לא היה ברור מדוע זה קורה ומדוע דווקא הגבר הוא שמתמודד, לעיתים כבר בשנות ה-20 לחייו, מנשירה מוגברת ומנסיגה משמעותית של קו השיער.

התגלית פורצת הדרך הייתה קשורה להורמון מסוים, ה-DHT, אשר התברר כפוגע בזקיקי השיער ומביא להתכווצותם, עד להתנתקותם מהקרקפת ונשירתם. אותו הורמון הוא מעין תוצר לוואי של הורמון הטסטוסטרון - ההורמון הגברי - וכך למעשה מוסברת נפיצותה ושכיחותה של התופעה הזו בקרב זכרים.

דוטסטריד נרקחה, כאמור, במקור, במטרה למנוע את גדילת הערמונית. ומיהו ההורמון אשר גורם או משמש כשחקן מרכזי בגדילתה? נכון מאוד: ה-DHT. כך, כאשר גברים החלו לקחת את התרופה הזו כדי להילחם בגדילת הערמונית, גילו כי גם השיער שלהם מפסיק לנשור ואף צומח בצורה טובה יותר ובקצב גדול יותר - והחלו לקחת את התרופה באופן קבוע.

התרופה למעשה נאבקת באנזימים אשר מייצרים את ה-DHT ומביאים להפחתה משמעותית, של עד 95%, בכמויות שלו. אין ספק שהפחתה משמעותית כל כך בייצור ההורמון הזה, מביאה לשינוי פיזיולוגי רחב היקף בכל הקשור לשתי התופעות הללו.

כך, ישנם היום שני סוגים של מטופלים שנוטלים את התרופה הזו: כאלו אשר סובלים מערמונית מוגדלת או נמצאים בקבוצת סיכון לסבול מערמונית מוגדלת, וכאלו אשר סובלים מנשירת שיער ולוקחים דוטסטריד בלי קשר למצב הערמונית שלהם. כך או כך, מדובר בטיפול שמסייע משמעותית, ברוב המקרים, למלחמה בשתי התופעות.

כמובן שלא הכל וורוד

אין תרופה שמגיעה ללא תופעות לוואי. את זה יודעים כולם ועם זה צריך להתמודד. ומה הן תופעות הלוואי של דוטסטריד?

  • אין אונות
  • ספירת זרע נמוכה
  • הגדלת שדיים
  • ירידה בחשק המיני

ההסבר לכך פשוט מאוד: עצירתו של הורמון ה-DHT, אשר תורם משמעותית לכמה תהליכים חשובים בגוף הגברי, משנה משמעותית את האיזון ההורמונלי בגוף וכך גם את נושא הפעילות המינית וה'ביצועים' במיטה. ידוע כי גם תרופות אחות שנאבקות בנשירת שיער גורמות לתופעות לוואי דומות, משום שהן מתרכזות בנטרול אותו הורמון חיוני.

חשוב להשתמש בתרופה במינון הנכון

כאן מגיע העניין החשוב ביותר בנוגע לשימוש בתרופה: להקפיד על המינון הנכון. גברים רבים ממהרים לצרוך את התרופה במינון גבוה מאוד, מתוך תקווה לשפר את מצב צמיחת השיער בצורה דרמטית ותוך זמן קצר, אך הם מפרים בכך את האיזון ההורמונלי בגוף בצורה דרסטית, מה שיכול לגרום להשלכות רפואיות לא פשוטות.

לכן, יש לצרוך דוטסטריד פעם אחת ביום, בטבלייה של 0.5 מ"ג בלבד ולא יותר מזה. אמנם ישנן טבליות דוטסטריד במינונים גבוהים יותר, אך יש ליטול אותן רק בהתייעצות עם הרופא. בכל מקרה, אין ליטול שני כדורים ביום גם במקרים בהם המטופל 'פספס' יום אחד בו היה צריך ליטול טבלייה כזו.

לקריאה נוספת (באנגלית): mln.nih.gov