אוסטאוארטריטיס או בשמה האחר דלקת מפרקים ניוונית הינה מחלת המפרקים השכיחה ביותר מבין למעלה ממאה סוגים. הבעיה הנפוצה במחלה זו היא שחיקה של הסחוס אשר יכולה להתרחש בכל מפרק בגוף אך לרוב היא מתרחשת במפרקים אשר נתונים למעמס רב כמו הירכיים, ברכיים ועמוד השדרה. הסחוס הינו חומר צמיגי אשר מצפה את קצוות העצמות המרכיבות את המפרק, מטרתו העיקרית היא להפחית את החיכוך במפרק ולשמש כבולם זעזועים. על מנת לשמש כבולם זעזועים על הסחוס להיות גמיש ולשמור על יכולתו לשנות צורה על פי הלחץ המופעל עליו. דלקת מפרקים ניוונית גורמת לסחוס לאבד מגמישותו ולהקשות, שינוי זה הופך את הסחוס לפגיע. לאורך השנים המצב מחמיר והסחוס נשחק, דבר המוביל למתיחת הגידים והרצועות ולכאבים במפרק. דלקת מפרקים ניוונית פוגעת באנשים מגיל 20 ומעלה אך עיקר הסובלים ממנה מעל גיל 60, כאשר מעל 50% מבני ה65 סובלים ממנה ובגיל 75 80% חולים במחלה. עד גיל 45 שכיחות החולים שווה בין גברים לנשים אולם מעל גיל זה המחלה שכיחה יותר בקרב הנשים.
סימפטומי דלקת המפרקים בניוונית מתפתחית אט אט בהדרגתיות לאורך שנים, כך ככל שעובר הזמן גוברת השחיקה וגדל הנזק למפרק. כאשר אנו מתבגרים מלבד צבירת השחיקה לאורך השנים, הסחוסים גם עוברים שינוי בהרכבם באופן בו ריכוז המים בהם עולה וכמות החלבונים קטנה מה שהופך אותם לפגיעים יותר. סימפטומי המחלה כוללים:
עיקר המפרקים אשר סובלים ממחלה זו הם המפרקים הגדולים הממוקמים מהמותניים ומטה אך בנוסף אליהם ישנם מפרקים נוספים אשר עשויים להפגע מהמחלה כגון: אצבעות, צוואר והבהן ברגל. מפרקים אחרים לא נפגעים בדרך כלל אלא אם הם נחבלו לפני כן בצורה אשר החלישה אותם.
הגורם למחלה הוא שחיקה אשר נגרמת לאורך שנים ארוכות ברוב המקרים, יחד עם זאת ישנם גורמים אשר מאיצים את דלקת הפרקים הניוונית והם:
אבחון דלקת מפרקים ניוונית נעשה על פי הגורמים הבאים:
כיום אין תרופה למחלה ולא ניתן לשחזר סחוס פגוע, אולם ישנו מגוון רחב של טיפולים אשר מתמקד בקלה על הסימפטומים ואורח חיים תקין.
הטיפול העיקרי של דלקת המפרקים הניוונית הינו פיזותרפיה המותאמת לחולה על פי גילו ועל פי המפרק הפגוע, בנוסף לכך ישנו דגש על תרגילי חיזוק השרירים סביב המפרק.
דרכי טיפול נוספות כוללות:
ארתרוסקופיה- החדרת מצלמה למפרק הפגוע ואבחון הבעיה, במידה ומתאפשר הדבר הרופא מסיר חלקים פגועים של הסחוס ומתקן אותם. ההתאוששות מניתוח זה קלה הרבה יותר מאשר פתיחה של כל איזור המפרק.
ניתוח תיקון עיוות ציר- ניתוח זה מבוצע במקרים בהם ישנה פגיעה בסחוס אשר גרמה לעיוות בו ולחלוקת עומס לא שווה בין חלקי הסחוס שנותרו. הניתוח מתקן את חלוקת העומס הפגומה ובכך מאט את החמרת השחיקה.
החלפת מפרק- בניתוח זה מחליפים את המפרק עם מפרק מלאכותי, ניתוח זה מתבצע במצבים בהם כאבי המפרק פוגעים באורח חייו של המטופל. גם במקרי ההצלחה הטובים ביותר לא ניתן להשיג טווח תנועה זהה למפרק אמיתי שכן מפרק מלאכותי מוגבל בתנועתו, יחד עם זאת מפרק מלאכותי מצמצם את הכאב. המפרקים המוחלפים ביותר הינם מפרקי הירכיים והברכיים.
הבחירה בטיפול המתאים נקבעת על פי גיל המטופל, עיסוקיו, היסטוריה רפואית, מיקום המחלה ודרגת חומרתה.