אין דרך מוחלטת למנוע את מחלת AMD, אך מחקרים אשר נערכים בתחום שופכים אור לגבי גורמים אשר מפחיתים את הסיכון להתפתחות המחלה. אף על פי שהמחלה עדיין בשלבי המחקר ורב הנסתר על הגלוי, ידוע כבר היום כי הגורמים השונים אשר סבורים כמפחיתי סיכון למחלה, אכן מפחיתים את הסיכון בעשרות אחוזים. יתרה מכך ישנן עדויות כי גם לחולי AMD בשלבי המחלה המוקדמים ואף בשלביה המתקדמים, מניבים תוצאות חיוביות ביותר מביצוע פעולות מפחיתות סיכון אלה. כלומר אלו לא רק פעולות אשר מפחיתות את הסיכוי להתפתחות המחלה אלא גם מאטות את התקדמותה לאחר התפרצותה.

11 דרכים אשר מפחיתות את הסיכון למחלה ועוזרות בהאטת התקדמותה בחולי AMD:

  • הפסיקו לעשן. לא להפחית את העישון למספר סיגריות ליום או להמיר זאת בלעיסת טבק או מדבקות. פשוט הוציאו את הרעל הזה ובעיקר את עשן הסיגריות מגופכם. מחקרים מראים כי מחלת ה AMD גבוהה פי 4 בקרב מעשנים לעומת האוכלוסיה הכללית, יתרה מכך דרגת חומרת המחלה גבוהה יותר בדרך כלל בקרב החולים המעשנים והם בעלי אחוז גבוה יותר של עיוורים כתוצאה מהמחלה.
  • איכלו ירקות ירוקים ועליים. אכילת ירקות עליים כדוגמאת חצי כוס תרד חי (לא מבושל או מאודה) 3 פעמים ביום, מביאה לתוצאות משמעותיות בהפחתת הסיכון למחלת AMD ואף להתקדמותה. ירקות אלה עשירים בתרכובות הנקראות קרטנואידים, על פי מחקרים בתחום נמצא כי אנשים אשר אוכלים תזונה עשירה בירקות אלו מפחיתים את סיכויים לפתח את המחלה ב 43% .
  • קחו מולטי ויטמינים ומולטי מינרלים. ישנן אפשרויות בריאות ומגוונות כיום לאספקה תקינה של ויטמינים ומינרלים, יש להיוועץ עם רופא מוסמך לפני החלטה ליטול כל תוסף גם אם ניתן לרכוש אותו ללא מרשם רופא. הרוב המוחלט של האוכלוסייה אינם מקבלים כל יום את כלל הנוטריינטים והויטמינים אשר חיוניים לתפקודו התקין של הגוף, כלומר רוב האנשים לא מספקים לגוף את האפשרות לפעול כראוי וכל יום שעובר הגוף ניזוק קצת יותר. אם כן אין זה מפליא כי ישנן כל כך הרבה מחלות גם כיום בעידן המודרני ובמיוחד בארצות המפותחות ביותר כאשר בראשן ארצות הברית, אשר תזונתו של האדם הממוצע אינו מספקת את צרכי הגוף הקריטים לתפקודו. על מנת להתגבר על בעיה זו ישנם תוספים בריאים ומאושרים על ידי משרד הבריאות אשר יכולים להפחית את הסיכוי להתפתחות מחלת AMD ואף להאט את התקדמותה.
  • במידה ואתם חולים כבר במחלת AND קחו את התרופות של AREDS. תרופות אלו הן תוצאה ישירה של המחקר המקיף שנעשה בתחום על ידי המכון הארצי לרפואת עיניים בארצות הברית. מחקר זה מצא כי רמות גבוהות של אבץ, ויטמינים שונים, נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) ונוטריינטים נוספים, עוזרים להאט את התקדמות המחלה ואף לעצור אותה באופן מובהק. כתוצאה מכך פותחו תרופות אלה אשר מכילות שילובים שונים של הנוטריינטים הללו, כאשר הן ניתנו לחולי AMD בשלבי המחלה המוקדמים נמצא כי הן הפחיתו את הסיכוי להתקדמות המחלה ב 25%. דוגמא להרכב אחת מתרופות ה AREDS: 500 מ"ג של ויטמין C, 400 מ"ג של ויטמין E, 15 IUs של בטא קרוטן (נגזרת של ויטמין A), 80 מ"ג של אבץ בתרכובת zinc oxide, 2 מ"ג של נחושת בתרכובת cupric oxide. ניתן לראות שתרופות אלה טבעיות ביותר ואין בהם חומרים בעייתיים, יחד עם זאת גם כאן יש להיוועץ עם רופא לפני נטילתן שכן כל מקרה לגופו, כך לדוגמא בטא קרוטן דווקא מעלה את שכיחות סרטן הריאות בקרב מעשנים (עוד סיבה טובה להפסיק לעשן). בעיה זו בקרב חולי AMD המעשנים נפתרת על ידי תזונה ייחודית אשר מבוססת על מזון מלא (חיטה מלאה וכדומה) אשר בשילוב עם תוספים אלו דווקא מפחיתים את הסיכוי להתפתחות סרטן הריאות, ישנם תוספים אחרים מכילים את חומצת השומן אומגה 3 ועוד מרכיבים רבים.
  • איכלו דגים במידה מספקת או אם אתם לא אוהבים דגים קחו תוספים של שמן דגים. על פי תוצאות מחקרים נמצא כי גברים בגיל 65 ומעלה (הגילאים שבהם מחלת AMD בשכיחות הגבוהה ביותר) אשר אוכלים 2 מנות דג בשבוע, בעלי סיכון מופחת של 45% לפתח את מחלת AMD. יתרה מכך נמצא כי כבר מגיל 45 ומעלה, אנשים אשר חולים ב AMD אשר אוכלים 3 מנות דג ומעלה בשבוע בעלי סיכוי מופחת לפתח את שלבי המחלה המתקדמים יותר בהם נגרם מירב הנזק לשדה הראייה המרכזי ולבסוף לעיוורון.
  • עסקו בפעילות גופנית כחלק משגרת החיים ושימרו על משקל בריא. על פי מחקר מקיף אשר נערך לאורך 15 שנה נמצא כי אנשים אשר שמרו על משקל תקין ועסקו בפעילות גופנית באופן שגרתי (3 פעמים בשבוע פעילות אירובית כדוגמאת הליכה או ריצה אשר הסתכמה לכ- 25 ק"מ בשבוע), היו בעלי סיכוי מופחת ב 70% לפתח את מחלת AMD.
  • איכלו פירות ואגוזים כל יום. נמצא כי אכילה יומית של מספר פירות שונים ושל אגוזים שונים (ניתן לקבל תפריט מדוייק מדיאטנית או רופא משפחה) מפחית את הסיכוי למחלה ואף מקטין משמעותית את התפתחות מחלת AMD רטוב והחמורה יותר.
  • הפחיתו באכילת מזון עם סוכר מעובד אשר בעל אינדקס גלקמי גבוה. מזונות מסוג זה גורמים לפרץ חד של רמות סוכר ורמות אינסולין בדם באופן קיצוני, לא מבוקר אשר מזיק לגוף. דוגמאות למאכלים מסוג זה הם: לחם לבן, תפוחי אדמה לבנים אפויים, סופגניה, כעך (בייגלה) ואבטיח. מצד שני דוגמא לסוגי מזון בעלי אינדקס גלקמי נמוך ובריא יותר היא: רוב סוגי הפירות, ספגטי מחיטה מלאה, אורז מלא, לחם מלא ומדגנים מלאים, מיץ גזר ומיץ תפוחים.
  • שמרו על רמות כולסטרול ולחץ דם תקינות.
  • הרכיבו משקפי שמש איכותיים בעלי הגנה טובה מקרני UV. נמצא כי אנשים אשר לא צורכים מספיק נוגדי חמצון (אשר אחד מתפקידיהם העיקריים הוא להילחם בנזקים אשר נוצרים מקרינת ה UV) ובנוסף לכך נחשפים לשמש ללא משקפי שמש מתאימים, יפתחו בסיכוי גבוה פי 4 מהאוכלוסיה הכללית את מחלת AMD רטוב בשלביה המתקדמים והחמורים יותר.
  • היבדקו באופן שגרתי אצל רופא עיניים. ההמלצה לאנשים אשר לא נמצאים בקבוצת סיכון למחלת AMD היא להיבדק פעם בשנתיים מגיל 45 עד גיל 60 ופעם בשנה מגיל 60.

אמנם מחלת AMD עדיין נחקרת אך כבר כיום ידוע כי כל הדרכים לעיל מפחיתות באופן משמעותי את הסכנה לחלות, את התפתחות המחלה ואף מצילות את ראיית החולים. חיים בריאים מובילים לעיניים בריאות.