ההשפעות של הטרדה מינית על בריאות הגוף

הטרדה מינית במקום העבודה אינה תופעה חדשה, אבל נושא זה תופס גל של תשומת לב כאשר מפורסמים קמים ומפנים אצבע מאשימה כלפי דמויות ידועות כמו הארווי ויינשטיין, קווין ספייסי או לואי סי.קיי, ומאשימים אותם בהתנהגות מינית בלתי הולמת. סיפורים שכאלה מלמדים שהטרדה מינית יכולה להרוס את הקורבן ולגרום לא רק לבעיות נפשיות אלא גם לבעיות פיזיות.

לפי המומחים, האבחונים השכיחים ביותר בקרב קורבנות של הטרדה מינית הם דיכאון, חרדה ואפילו הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). החוויות הקשורות להטרדה מינית יכולות לעורר תסמינים של דיכאון וחרדה שהאדם לא חווה לפני כן, או להחמיר מצב קודם שאולי נשלט או נפתר. בנוסף, לפי המחקר, הטרדה מינית בשלבים המוקדמים של הקריירה עלולה לגרום לתסמיני דיכאון ארוכי טווח.

הפגיעה הקשה של ההטרדה המינית במקום העבודה

בעוד שהטרדה מינית/ תקיפה מינית בכול מקרה עלולה להרוס את הבריאות של הקורבן, הטרדה במקום העבודה היא סוג מיוחד ומכוער במיוחד. יש המתארים זאת כמו נחש ארסי הזוחל בשקט בסביבת העבודה וגורם לתוצאות הרון אסון.

לא הכול בראש שלך... גם הגוף מגיב

ניצולים של הטרדה מינית מתמודדים עם ספקות באשר לנזק הנפשי שנגרם להם, מה שעלול לעודד הכחשה שמצדה עלולה להוביל לסיבוכים משלה, ובמיוחד לבעיות בריאות גופניות.

לפעמים, הטרדה מינית נרשמת כטראומה שהמטופל מתקשה להתמודד איתה. במקרים שכאלה הגוף עשוי להיות במצב של הלם, ?סומטיזציה (somatizing) בשפת המקצוע. כלומר, הבריאות הנפשית כל כך בעייתית עד שהקורבן מתקשה לעבד אותה ולהכיר בכך ?שעברתי טראומה? או ?שאני בדיכאון?.

מדובר בסוג של הכחשה הנחווית במשך זמן ארוך שיכולה להפוך לתסמינים גופניים המשתרעים מכאבי שרירים וכאבי ראש ועד לבעיות בריאות כרוניות כמו לחץ דם גבוה ורמות סוכר גבוהות בדם. אגב, גם מטופלים שלא לקו בהלם או בהכחשה והיו מודעים לחלוטין למצבם הנפשי, יכולים לחוות השפעות גופניות שכאלה, בגלל הקשר האמיץ בין המוח לגוף.

איך זה קורה?

החלק במוח האחראי על עיבוד הרגשות (כולל מתח), נמצא בסמוך לגזע המוח. מדובר באזור המתפתח בשלב המוקדם ביותר והוא עוסק בתפקודים לא רצוניים כמו דופק ונשימה. כשהאדם נמצא בלחץ, מתחילים להגיע לאזור זה משאבים שיכולים להשפיע על תפקוד הלב וכלי הדם, על התפקוד המטבולי, על מחלות אוטואימוניות ועוד.

יש קורבנות שחושבים שכל הלחץ הזה נמצא רק בראש שלהם, אבל המוח הוא איבר כמו כל האיברים, וכולם קשורים זה לזה. אותם הנוירוטרנסמיטורים שנמצאים במוח נמצאים גם במעיים. לכן מדובר במצב אמיתי ולא במחשבות שליליות בראש. מסיבה זו אנחנו נוטים לחלות כשאנחנו נלחצים. וכאשר מדובר במתח תמידי ובקשיי התמודדות, אז יש לכך השלכות פיזיולוגיות.