מחלת צליאק או בשמה העברי כרסת, הינה מחלה כרונית בה אדם אינו יכול לאכול מזון המכיל בתוכו את החלבון גלוטן. חלבון הגלוטן נמצא בסוגי מזון רבים כגון: קמח חיטה, לחם, פסטה, וופלים, דגני בוקר ועוד רבים. בחולי צליאק מערכת החיסון תוקפת את המעי הדק כאשר הם אוכלים מזון שיש בו את חלבון הגלוטן, עקב כך נוצר נזק לרירית המעי דבר הפוגע בספיגת המזון ומוביל למחלות שונות כדוגמאת אוסטאופורוזיס, אנמיה ואף סרטן. בישראל ישנם 25 אלף חולים במחלה ושכיחותה הוא 1:150.

מכיוון שאין כיום דרך לרפא חולי צליאק אלא רק למנוע או להפחית את סימפטומי המחלה, זוהי מחלה כרונית הנמשכת לכל אורך החיים. לכן על חולה צליאק לאמץ מהרגע שאובחן, דיאטה נטולת גלוטן ולהמנע ממזונות אלו עד סוף חייו. זהו הטיפול גם לחולי צליאק אשר לא סובלים מסימפטומי המחלה או בעלי סימפטומים קלים שכן כל כמות ולו הקטנה ביותר של חלבון הגלוטן עלולה להפעיל את התגובה האוטו-אימיונית של מערכת החיסון ובכך להרוס את המעי הדק ואף להוביל למחלות קשות אף יותר כמו סרטן.

רוב החולים יחושו בשינוי משמעותי בסימפטומי המחלה כשבועיים לאחר המעבר לדיאטה נטולת גלוטן. הנזק שנעשה למעי הדק ישתפר ויחזור למצבו הנורמלי תוך מספר חודשים עד מספר שנים, כך יוכל חולה הצליאק לספוג שוב את הויטמינים והנוטריינטים החיונים לו.

חולה צליאק ומשפחתו מקבלים הדרכה צמודה מצוות רפואי ודיאטנית אשר עונים על כל צורכי החולה. כך ניתן תפריט מאוזן לכל חולה וברוב המקרים נרשמים תוספי מזון כגון: ברזל, חומצה פולית, סידן, ויטמינים שונים ועוד. ישנו מקום לייעוץ פסיכולוגי במיוחד בילדים החולים בצליאק, על הילד לשמור על דיאטה נטולת גלוטן ולעיתים זה לא פשוט כאשר עליו לסרב לוופלים, חטיפים ומתוקים אשר שאר חבריו אוכלים. יחד עם זאת יש להקפיד ולהתמיד בדיאטה זו לאורך כל החיים על מנת להמנע מנזקים ומחלות חמורות.

כיום ישנו חוק בישראל המכתיב כי חובה לציין על גבי האריזה של כל מוצר האם אחד ממרכיביו הוא גלוטן, יחד עם זאת ישנם יצרנים אשר לא מצייתים לחוק זה ויתרה מכך ישנם מקרים של זיהום משני של גלוטן, במקרים אלה מיוצרים מוצרים נטולי גלוטן ובעלי גלוטן על אותו פס ייצור ומכאן החשש לזיהום גלוטן.

על החולה ומשפחתו להיות זהירים וקפדנים לגבי המזון, ניתן להוועץ בנוסף עם עמותת צליאק בישראל על מנת לקבל מידע מפורט לגבי מוצרי מזון העלולים להכיל גלוטן.

דגנים מכילים גלוטן: חיטה, שעורה, שיפון, בנוסף מומלץ להמנע גם משיבולת שועל מחשש לזיהום גלוטן.

דגנים ומזונות שאינם מכילים גלוטן: תירס, אורז, תפוח אדמה, סויה, טפיוקה. בנוסף לכך ישנם מספר דגנים אשר אינם מכילים גלוטן אך עלולי להזדהם על ידי דגנים אשר מכילים גלוטן כגון: כוסמת, דוחן, קינואה, טף וסורוגום.

מזונות אשר בעלי חשש גדול לזיהום גלוטן

  • תבלינים – ניתן לקנות תבלינים ולטחון אותם בבית, כך מונעים את זיהומם שנעשה לרוב בעת טחינתם. יתרה מכך ישנן חברות אשר מאשרות כי אין גלוטן בתבלינים שלהן.
  • פיצוחים ופירות יבשים – לעיתים בהליך הייצור הם מקומחים בגלוטן. יש לקנות מחברות המציינות זאת על גבי האריזה ולהמנע מרכישתם מתוצרת חוץ מארצות אשר אינן מציינות תכולת גלוטן כלל.
  • משקאות אלכוהולים- ויסקי ובירה המיוצרים משעורה אסורים. יינות אשר מבוססים על תסיסת ענבים בלבד כמו יינות תוצרת הארץ, נקיים מגלוטן לגבי שאר היינות יש לבדוק עם היצרן.
  • ויטמין E מופק מנבט החיטה ועל כן יש חשש גדול לזיהומו על ידי גלוטן, לכן ישנו ויטמין E סינטטי אשר נקי מגלוטן.

מאכלים מותרים בדיאטה נטולת גלוטן

  • קמח- קמח תפוחי אדמה, קמח אורז, קמח סויה, קמח תירס, קורנפלור, קמח חומוס. כמובן שכל מוצר המוכן מקמחים אלו מותר כגון: לחם, פסטה וכדומה.
  • אורז- אורז, פצפוצי אורז, פריכיות אורז ללא שיבולת שועל, אטריות אורז.
  • תירס, תפוח אדמה ובטטה- וכל שאר תוצריהם, לגבי החטיפים יש לוודא כי מצויין שאינם מכילים גלוטן.
  • קטניות-חומוס, עדשים, שעועית, אפונה, פול, סויה, בשר צמחי נקי מגלוטן.
  • בשר ודגים- כל עוד הם טריים או קפואים אך לא מעובדים אין חשש, לגבי מעובדים יש לבדוק שאינם מכילים גלוטן במפורש.
  • מוצרי חלב- כאשר ללא תוספות כמו גרנולה ודגים לרוב אין חשש.
  • ביצים.
  • ירקות- כולם מלבד נבטי חיטה.
  • פירות- כל עוד לא הוסף להם קמח.
  • שמן- כל סוגי השמנים, חמאה ומרגרינה.
  • משקאות- מיצי פירות, סירופים ותרכיזים, קולה ומשקאות אחרים אשר מצויין כי אינם מכילים גלוטן.
  • חטיפים- שוקולד וממרח שוקולד, תוספות כגון שקדים בוטנים ואגוזים מותרות אך יש לבדוק האם מצויין כי החטיפים אינם מכילים גלוטן.
  • מזון תינוקות – דייסות קורנפלור, תירס ואורז.

מאכלים אסורים בדיאטה נטולת גלוטן

  • חיטה- ישנו קמח חיטה ללא גלוטן אך גם בו יש חשש לזיהום וההמלצה היא להמנע ממנו כליל. כוסמין, בורגול, סולת, קוסקוס, ופל, ביסקוויט, דגני בוקר המכילים חיטה, לחם, פיתה, לחמניה, קרקר, עוגה, עוגיה, בורקס, פסטות למיניהן, שקדי מרק, קרוטונים, פרורי לחם.
  • שעורה- גריסי פנינה, לתת, טעם לתת אשר נמצא לרוב בדגני בוקר.
  • לחם שיפון.
  • שיבולת שועל – קוואקר, גרנולה, סובין ומצות שיבולת שועל.
  • שניצל מן הצומח.
  • מוצרי בשר, עוף, הודו ודגים מעובדים או אשר מוכנים לאכילה (קציצות,שניצל המבורגר).
  • חלב עמיד עלול להכיל גלוטן.
  • ירקות עם רוטב- מרקים, רטבים, שימורים עלולים להכיל גלוטן.
  • פירות יבשים שהוסף להם קמח.
  • שמן נבטי חיטה.
  • משקאות- בירות למיניהן, וויסקי, קקאו ממכונות.
  • חטיפים- שוקולד ממולא כגון: וופל, פסק זמן וכדומה. חטיפים המכילים קמח כמו ביסלי וקבוקים.
  • מזון תינוקות – דייסת סולת ודייסות ללא אישור מפורש שאינן מכילות גלוטן.

יש להמנע ממזונות אלו לכל החיים, במידה ויש ספק לגבי חשש גלוטן יש לנקוט במשנה זהירות ולהמנע מהמזון. חולי צליאק אשר נמנעים כלל מגלוטן חיים באופן נורמלי ותקין לרוב ללא שום סימפטום, לעומת זאת חולי צליאק אשר ממשיכים לצרוך מזון המכיל גלוטן אף אם רק מידי פעם מזיקים למעיים ועלולים לגרום לנזק בלתי הפיך, יתרה מכך שכיחות מחלות חמורות וסוגי סרטן שונים בעיקר לימפומות, עולה מאד בקרבם.