מחלת ניוון מפרקי היא מחלה שגובה כאב גדול מאד בחייהם של בני 45 ומעלה, אך יכולה כיום, תודות להתקדמות הטכנולוגיה הרפואית, לבוא לפתרונה. המחלה גורמת לחוסר יכולת לנוע ללא כאב תמידי, לתסכול רב ולאובדן העצמאות, ואינה חייבת להמשיך ולפגוע באיכות החיים של האדם החולה ומקורביו. ניתוח בו מוחלף מפרק הירך במילים אחרות מבצעים החלפת ירך, זה נשמע בעבר כמעשה בלתי אפשרי. כיום הוא לא רק אפשרי, אלא מומלץ.
דלקת האוסטאוארתריטיס פוגעת בסחוס של מפרק הירך. היא יכולה לבוא לידי ביטוי גם באצבעות הידיים ובמרפק הברך. הסחוס שנשחק גורם למגע תמידי בין העצמות. הכאב הוא עצום והתנועתיות עקב כך מוגבלת. לאחר זמן מייצר הגוף זיזים של עצמות במקום, תופעה שמעצימה את הכאב.
ניתוח של החלפת המפרק יכול להתבצע על ידי חדירה מינימאלית לגוף המטופל. ניתוח זה כרוך בפלישה מצומצמת לגוף. ניתוח נוסף מתבצע על ידי כניסה אחת מהמפרק וכניסה שנייה דרך המפשעה. ניתוח אפשרי אחר נעשה לאחר חיתוך לאורך הירך. ההחלטה מתבצעת בהתאם לחומרת המצב ולמצבו הגופני הכללי של המטופל.
התותב מחליף את המפרק ומבצע את התנועה המדויקת שלו באמצעות שני חלקים מרכזיים: הכדור והמחרשת. אותו כדור מחליק בתוך המחרשת בצורה חופשית ומשוחררת, בדיוק כפי שפועל מפרק בעל סחוס בריא. קיימים כמה סוגים של מפרקים מלאכותיים, המפרק המתאים נבחר בהתאם לגוף המטופל.
טרם הניתוח יש לשמור על צום (שש שעות לכל הפחות), השיער מוסר מהאזור וחשוב לשמור על היגיינה ולהתקלח לפני ביצוע הניתוח. שימוש באספירין אסור לפחות שבעה ימים לפני המועד. הרופא המרדים, יחד עם המטופל, מחליטים על סוג ההרדמה. לא בהכרח יש צורך בהרדמה מלאה, ניתן להיעזר בהרדמה חלקית בלבד.
במהלך הניתוח מתבצע סילוק / עיצוב של העצם כדי להשתיל את כל חלקי המפרק המלאכותי. אותו תותב מושתל בגוף המטופל. הוא מקובע בתוך אזור עצמות האגן ועצמות הירך. על פי רוב לאחר סגירת המקום יוכנס גם קטטר עבור מתן שתן אל שלפוחית השתן במטרה להקל על הגוף.
מאזור הניתוח יצא נקז עבור ניקוז הפרשות דם. אנטיביוטיקה ועירוי יינתנו דרך הווריד. תינתן גם תרופה כנגד קרישת דם. לאחר הניתוח המטופל יעבור אל חדר ההתאוששות ויהיה בהשגחה מלאה עד אשר יתעורר, תוך מתן דגש על בדיקת כל המדדים הנדרשים, התנהלות הגפיים ובדיקה של נשימה סדירה.
לאחר ההתעוררות, מתן תרופות נגד כאבים ילוו בהנחיות הרופא. חשוב לדעת כי אזור הניתוח מכוסה בחבישה מכף הרגל ועד מעל הירך. במשך יומיים המטופל יתבקש להניח כרית בין רגליו כדי לייצב את המפרק החדש במקום הנכון ולשמור עליו.
חשוב להחליף את תנוחת הגוף כל שלוש או ארבע שעות על מנת למנוע לחץ על האברים וכמו כן, חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא באשר לפיזיותרפיה ולחזור לפעילות סדירה על מנת לשוב לתפקוד מלא ותקין במהירות.