יש מצבים בהם לשיניים נגרם נזק כל כך גדול, שהפיתרון היחיד הוא השתלת שיניים. למרות הפרטים המפחידים, דעו כי זהו אחד הטיפולים הבטוחים והיעילים ביותר
ניסיתם להתעלם מזה. זו הייתה בהתחלה רק שן אחת, וכמה אגרופים כאלה עוד תקבלו בחיים? אחר כך, החורים הביאו לעקירת שיניים נוספות. בהתחלה זה בסדר, בתנאי שאתם לא מחייכים הרבה. טוב, גם ללעוס קצת קשה פתאום. ובשלב מסוים אתם מתחילים להבין שאין מנוס: אתם צריכים לעבור השתלת שיניים. אבל זה ממש לא נורא.
השתלת שיניים היא תהליך שבו שיניים מוחלפות בשתלים דנטליים (שיניים מלאכותיות) לצורך שיקום הפה. למה צריך בכלל להחליף שיניים? כי שיניים נעקרות, נושרות בגיל מתקדם ולפעמים גם חוות פגיעות פיזיות, כמו כל איבר בגוף.
השתלת שיניים קיימת כבר כמה עשרות שנים ברפואת השיניים. השתלים הומצאו כבר אי שם בשנות ה-40 של המאה הקודמת ונעשו פופולאריים יותר ויותר גם בישראל, עם הזמן. בשנות האלפיים המודעות לנושא עלתה מאוד, והשתלת שיניים הפכה לטיפול נפוץ.
כאמור, שתלים דנטליים הם שיניים מלאכותיות שמוברגות לחניכיים של המטופל (לרוב באמצעות הברגה חיצונית). השתלים נראים ומתפקדים כמו שיניים רגילות ומותאמים לכל מטופל באופן אינדיבידואלי. יתרון נוסף הוא ששתלים דנטליים יציבים ועמידים לאורך זמן.
בדרך כלל, השתלים מורכבים ממספר חלקים עיקריים: בורג, שמתחבר לעצמות הלסת ועשוי מחומר חזק – בדרך כלל טיטניום. על הבורג מורכב המבנה (בהברגה או בהדבקה), כשהכתר, שהוא למעשה השן המלאכותית, יתווסף בהמשך אל המבנה.
השלב הראשון בתהליך השתלת השיניים הוא, כמובן, בדיקה על ידי רופא שיניים מומחה להשתלות. הוא בוחן את מבנה הלסת והשיניים ומחליט אם המועמד מתאים להשתלה, ובמידה וכן - הוא מתכנן את הטיפול עבור המטופל הספציפי.
השלב הבא הוא החדרת השתל. תחילה מוחדר הבורג באמצעות קדיחה שנעשית בהרדמה מקומית של האזור. לאחר מספר חודשים השתלים נקלטים בחניכיים ואז מולבש על הבורג כיסוי זמני, עד להחלמת האזור. הרופא מוציא את הכיסוי הזמני ומבצע מדידות של השתל, לפיהן יעוצב הכתר הזמני, שיוחלף בהמשך בכתר קבוע.
אז זהו- שלא ממש. הטיפול עצמו לא כואב למטופל, מהסיבה הפשוטה שכל התהליך מבוצע תחת הרדמה מקומית של האזור. אולם, בשלבי הקליטה ובשלבים אחרים בתהליך עשויים להיות אי אילו כאבים ונפיחויות. בשלבי ההחלמה, המטופל עשוי לחוש תחילה בקושי ללעוס, אך קושי זה נעלם ככל שהזמן עובר.
הסיכון העיקרי שכן קיים הוא בבחירת המטפל. עליכם לוודא שהרופא המטפל באמת מוסמך מנוסה בביצוע סוג כזה של טיפולים. מומלץ להתייעץ עם הרופא בכל שלבי התהליך. לדוגמא, בתהליך צילום האזור עלולים להתגלות מבנים רגישים שקרובים לאזורי ההשתלה, ולכן רצוי לשקול אלטרנטיבות אחרות.
כיום, אחוז ההצלחה של השתלת שיניים גבוהים מאוד. מחקרים הראו שהטיפולים הם בעלי סיכויי הצלחה של יותר מ-95%. עדיין, יש לזכור שקיימים גורמים מסוימים שעשויים לפגוע במידת מה בסיכויי ההצלחה של הטיפול (לדוגמא, עישון מסיבי של המטופל), ומומלץ להתייעץ עם הרופא לגביהם מראש.
עלות השתלת השיניים מושפעת מגורמים רבים. יש חשיבות לרופא שמבצע את ההשתלה, לקליניקה או לקופת החולים בה היא מתבצעת, לסוג השתל הנבחר, למורכבות של המקרה ועוד. בהשוואה לטיפולים אחרים, ניתן לומר כי השתלת שיניים יקרה יחסית, אם כי במקרים רבים היתרונות של הטיפול עולים על חיסרון זה.