ויטמין B12 ותזונה נכונה
ויטמין B12 היה ידוע בעבר כחסר בקרב צמחוניים או בני מעמד סוציו אקונומי נמוך (בהמשך נסביר מדוע) – אך בשנים האחרונות התברר שלא כך הדבר. על פי מחקרים רבים שהתבצעו לאחרונה, התברר כי קיים מחסור לא קטן בויטמין גם במדינות מפותחות ועשירות, וגם בקרב מי שאינו צמחוני. מדוע זה קורה? משום שאנחנו לא שומרים על תזונה נכונה.
הויטמין הזה הוא האחרון שהתגלה למדע הרפואה והביולוגיה עד היום, והוא נחשב לגדול ולמורכב ביותר מבין כל הויטמינים. כיצד הוא נוצר? על ידי חיידקים מסוימים אשר 'נאכלים' על ידי חיות ונספגים בגופם – ולכן המקור העיקרי שלו הוא בשר ובייחוד בשר בקר.
מהסיבה הזו, בעבר הוא נחשב לבעיה של אנשי המעמד הנמוך, שלא יכלו לאפשר לעצמם מנות בשריות בכמויות מספקות. עם הזמן התברר כי זו בעיה של כולנו, משום שגם את הכמות הנמוכה יחסית שעלינו לצרוך – שלושה מיקרוגרמים ביום בסה"כ – אנחנו לא צורכים.
כאשר אנחנו בונים לעצמנו את התפריט, איננו מתחשבים ברכיבים שכולל כל מוצר. לצערנו, כשהבשר שאנחנו אוכלים הוא מעובד ותעשייתי, הוא מאבד מהערכים התזונתיים החשובים שלו ואנחנו מאבדים את הסיכוי לצרוך כמויות מספיקות שלל ויטמין B12.
הצמחונים נמצאים, לכאורה, במצב גרוע עוד יותר: הם בכלל לא אוכלים בשר או מוצרים מן החי ולכן אין להם כל גישה לויטמין הזה. אמנם יש אמת בדבר, אך היא לא מספיקה - היום ישנם מוצרים המועשרים בויטמין, אחרי שזה בודד מהחי ובנוסף, ישנם תוספי מזון שמכילים כפול ויותר מהתצרוכת היומית שאנו צריכים.
לכן, הבעיה היא כמובן בנו ובאורח החיים שלנו. רק תזונה נכונה שתכלול מרכיבים עשירים בויטמין B12, תספק לנו את הכמות היומית המומלצת והדרושה לגוף. תכנון נכון של התפריט יעשה את העבודה בקלות – בעיקר משום הכמויות הקטנות שהגוף זקוק להן, והעובדה שהכבד אוגר בתוכו למשך חמש שנים (!) את הויטמין שנכנס לגוף.
תזונה לא נכונה חשובה לגוף מכמה וכמה סיבות. ראשית, הויטמין מסייע בבניית תאי הדם וביצירת ה-DNA שלנו. הוא משתתף בבניית מעטפת תאי העצבים ומגביר את כושר הספיגה של פחמימות ושל חומצה פולית בגוף. וכאן אנו מגיעים לתוצאות של מחסור בויטמין B12.
ללא הויטמין, או כאשר הגוף מקבל כמויות קטנות מידי שלו, הוא עלול לפגוע ביצירת תאי הדם (כולל כדוריות הדם האדומות) ובירידת כמות החומצה הפולית בגוף, מה שמביא גם לירידה בכושר הספיגה של ברזל בגוף. כל אלו הם גורמים שיכולים להביא בקלות לתופעת אנמיה חמורה.
לנשים בהריון מדובר בהשפעה גדולה עוד יותר: מחסור תמידי בויטמין B12 מביא לאנמיה בהריון, שאחת מהתופעות שלה היא היווצרות מומים ופגמים בעובר המתפתח (כמו בעיות במערכת העצבים) ואף להפלות טבעיות. מחסור חמור של הויטמין עלול גם להביא לבעיות ראש ולהפרעות נפשיות.
כפי שציינו קודם לכן, כל מה שצריך לעשות הוא להקפיד על תזונה נכונה, שתכלול מנות מן החי או מאכלים עתירי ויטמין B12 – בכמות של עד שלושה מיקרוגרם ליום. כדי לתת לכם אומדן, נספר כי ב-100 גרם של כבד עוף ישנם 83 מיקרוגרמים של הויטמין. פשוט וקל.