11
סרטן צוואר הרחם הורג 290 אלף נשים ברחבי העולם מידי שנה. גרדאסיל (GARDASIL) הינו חיסון המונע הדבקה וזיהום בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) אשר עובר ביחסי מין וגורם לרוב המקרים של סרטן צוואר הרחם. חיסון זה אושר ע"י מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA), ע"י משרד הבריאות הישראלי ובעוד למעלה מ-70 מדינות ברחבי העולם. החיסון מגן על האישה בפני שני זני הפפילומה האנושי האחראיים על 70% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם, בנוסף לשני זנים אחרים של פפילומה אשר גורמים ל- 90% ממקרי היבלות באברי המין. למרות החיסון, אין להפסיק להיבדק אצל גניקולוג באמצעות בדיקת PAP אשר מאבחנת הדבקה בנגיף הפפילומה.
החיסון פותח ע"י חברת התרופות "מרק", אשר ערכו מחקר שבו נכללו 10,559 נשים פעילות מינית בגילאים 16-26. הנשים הללו היו בריאות – לא נדבקו בשני תתי נגיף הפפילומה הגורמים לסרטן צוואר הרחם עד למחקר. נשים אלו חולקו לשתי קבוצות – קבוצה אחת קיבלה 3 מנות של החיסון במהלך תקופה של 6 חודשים, והנשים בקבוצה השנייה קיבלו חיסוני פלצבו (שאינו מכיל חומר פעיל). עקבו אחר הנשים למשך שנתיים לאחר מתן החיסון וגילו שאף לא אישה אחת אשר קיבלה את החיסון האמיתי לקתה בסרטן צוואר הרחם, לעומתן 21 נשים אשר קיבלו את חיסון הפלצבו כן לקו במחלה.
חשוב לדעת
כמה נקודות שחשוב לדעת על החיסון למניעת סרטן צוואר הרחם:
- 50% מהאוכלוסייה הפעילה מינית (גברים ונשים בין הגילאים 15-25) יידבקו בווירוס הפפילומה האנושי הגורם לסרטן צוואר הרחם. 90% מהנדבקים בווירוס נפטרים ממנו תוך שנתיים בעזרת מערכת החיסון שלהם. אך במהלך תקופה זו שבה הם עדיין נושאים את הווירוס, אם ימשיכו לקיים יחסי מין הם יפזרו אותו מבלי לדעת. אצל אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת הווירוס עלול להתפרץ במהירות ובאלימות.
- יש יותר מ-100 זנים של ווירוס הפפילומה – רובם אינם מזיקים ונעלמים מעצמם עם הזמן, אך כ- 30% מהם פוגעים באזור איברי המין והרוויה. החיסון מספק הגנה מלאה נגד 4 זנים שכיחים של ווירוס הפפילומה, כאשר שניים מהם גורמים ל- 70% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם. שני הזנים האחרים של הווירוס אחראיים ל- 90% מהמקרים של קונדילומה (יבלות ויראליות באברי המין).
- במחקר שערכה חברת התרופות "מרק", שבה השתתפו 15,796 נשים אשר מתוכן קבוצה של 7,897 נשים קיבלו את החיסון נגד ווירוס הפפילומה, וקבוצה של 7,899 נשים קיבלו חיסון פלצבו, גילו שהחיסון מנע 99% מהמקרים של קונדילומה בקבוצת החיסון, לעומת 91 מקרים בקבוצת חיסון הפלצבו שבהם הופיעו יבלות באזור אברי המין.
- החיסון למניעת סרטן צוואר הרחם משווק ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, ביניהן ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה ומדינות אירופה. בחלק מהמדינות כמו צרפת, ספרד, גרמניה, אוסטריה, ניו זילנד ועוד כמה מדינות בארצות הברית, המדינה מממנת את החיסון לנערות בנות 11-12. בעקבות מחקר אשר בדק את יצירת הנוגדנים לווירוס הפפילומה לאחר מתן החיסון – שבו ראו תגובה משמעותית, הגבוהה בהרבה מיצירת הנוגדנים באופן טבעי לאחר חשיפה לווירוס – במדינות מסוימות כמו אוסטרליה ומדינות אירופה, החיסון אושר לשימוש גם בקרב נערים בין הגילאים 9-15.
- קופות החולים הזילו את מחיר החיסונים למניעת סרטן צוואר הרחם. ניתן לרכוש את החיסונים באמצעות מרשם רופא ובתעריף מוזל למבוטחות בקופות חולים. בקופות החולים "כללית" חיסון יחיד עולה 430 שקלים ב"מאוחדת" 460 שקלים, בקופת חולים "מכבי" וב"לאומית" 410 שקלים. כדי שהחיסון יספק הגנה מלאה מהווירוס, יש לקבל את החיסון בשלושה שלבים: את החיסון השני יש לקבל חודשיים לאחר קבלת החיסון הראשון, ואת החיסון השלישי יש לקבל 4 חודשים לאחר קבלת החיסון השני. (עלות החיסון המלא תהיה: עלות חיסון יחיד כפול 3).
- בדיקת PAP (משטח צוואר הרחם) מאפשרת זיהוי של תאים חריגים או סרטניים בצוואר הרחם. אם מתגלים תאים חריגים, כמעט תמיד אפשר למנוע התפתחות עתידית של סרטן צוואר הרחם ע"י הסרת תאים אלו בדרכים שונות – זיהוי מוקדם יכול למנוע את ההתפתחות של סרטן צוואר הרחם. בדיקת ה-PAP היא השיטה הטובה ביותר לגילוי תאים טרום-סרטניים בצוואר הרחם. מכיוון שהחיסון מספק הגנה בפני זני ווירוס הפפילומה האחראיים ל-70% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם, ישנם זנים אחרים היכולים לגרום למחלה ב-30% מהמקרים. לכן אסור להפסיק לעשות בדיקות PAP אצל גניקולוג גם לאחר קבלת החיסון – מטרת ה-PAP לאחר החיסון היא לאתר הידבקות בזנים האחרים הללו.
- החיסון מונע הידבקות בזני ווירוס מסוימים אך אינו מספק הגנה לאנשים שנדבקו כבר. עם זאת, אם זני הווירוס הקיימים בגוף הנדבק אינם מבין הזנים אשר את ההידבקות בהם מונע החיסון, עדיין אפשר מקבלים הגנה מפני הדבקויות מזנים אלה בעתיד.
- קונדומים לא מונעים הדבקה בווירוס הפפילומה. ווירוס הפפילומה מצוי בעור, וההידבקות ממנו נעשית ע"י מגע עם האזורים החשופים. הקונדום מכסה רק את הפין, אזור האשכים נשאר חשוף, ולכן עדיין יש סיכוי גבוה מאוד להידבק בווירוס בזמן מגע מיני עם גבר. היבלות המופיעות על אברי המין לא תמיד נראות או מורגשות ולכן ייתכן מצב שבו הגבר נושא את הווירוס ואינו מודע לכך. זנים אלו (הגורמים ליבלות באברי המין) לא גורמים לסרטן צוואר הרחם. בחלק מהמקרים היבלות נעלמות מעצמן, אך ברוב המקרים יש צורך בטיפול. הטיפולים ביבלות כוללים צריבה בלייזר, חנקן נוזלי, חומרים כימיים או בתרופות הניתנות היישר על היבלות וכריתה כירורגית.
- גברים אשר נדבקו בווירוס הפפילומה ולא מצליחים להפטר ממנו נמצאים בסיכון גבוה לפתח סרטן עור הפין. ייתכן שהחיסון יכול להגן גם על גברים מפני הידבקות ביבלות באזור אברי המין.
- גם פי הטבעת מהווה מטרה הנפגעת מווירוס הפפילומה אצל גברים ונשים. סרטן בפי הטבעת נחשב לקטלני והוא נפוץ בעיקר בקרב גברים הומוסקסואלים.
- עישון סיגריות גורם לירידה במערכת החיסון של צוואר הרחם, דבר אשר לא מאפשר לגוף להתמודד עם הווירוס. בנוסף לעישון, גם קיום יחסי מין בגיל מוקדם וריבוי בני זוג למין הינם גורמים להידבקות בווירוס, אולם אלה גורמים להידבקות כתוצאה ממגע.
- על פי מחקרים גילו כי רוב ההדבקות בווירוס הפפילומה נעשות בגילאים 9-26 ולכן זה הזמן הנכון ביותר לקבלת החיסון.
- החיסון מכיל רק את מעטפת הווירוס (אשר הונדס גנטית) ללא החומר הגנטי הפנימי של הווירוס – במילים אחרות, החיסון לא מכיל ווירוס מוחלש. החיסון פועל באופן שכאשר החיסון מוזרק לגוף, מערכת החיסון מקבלת אותות שכביכול חלה פלישה של הווירוס לגוף, והיא מייצרת נגדו נוגדנים המונעים הדבקה עתידית. תופעות הלוואי של החיסון כוללות אודם באזור הזריקה, נפיחות קלה וכאב קל בזמן החדרת המחט.
- חברת תרופות נוספת "גלקסו סמית קליין – GSK", ייצרה חיסון נוסף למניעת סרטן צוואר הרחם אשר מספק הגנה בפני שני זנים נוספים הגורמים לסרטן צוואר הרחם. אך חיסון זה אינו מספק הגנה נגד שני הזנים הגורמים ליבלות באברי המין. חיסון זה מיועד לנשים בין הגילאים 10-45.
עוד מידע בנושא חיסון לסרטן צוואר הרחם (וירוס הפפילומה)