בשנת 2006 אושר לראשונה החיסון גרדאסיל (GARDASIL) הנועד למניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם, ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). חיסון זה פועל נגד זנים של וירוס הפפילומה האנושי (HPV) הגורמים לסרטן צוואר הרחם והוא נועד לנערות ולצעירות בגיל 9-26. חברת התרופות "מרק" אשר יצרה את החיסון, ערכו מחקרים קליניים שהוכיחו כי החיסון יעיל ב- 90%-100% וטענה כי החיסון בטוח לחלוטין ונטול תופעות לוואי. החיסון אושר ע"י 103 מדינות נוספות באירופה, אוסטרליה, ניו-זילנד, קנדה, מקסיקו וישראל.
בתחילת חודש יולי 2008 המרכז לפיקוח ולבקרת מחלות בארצות הברית (CDC) דיווח על לא פחות מ- 7,802 תלונות על תופעות לוואי הקשורות כנראה לחיסון גרדאסיל – כאב ונפיחות באזור הזריקה, בחילות, הקאות, פרכוסים והתעלפויות. ה- CDC טען כי לא נמצאה עדות מכריעה הקושרת את תופעות הלוואי לחיסון הגרדאסיל וה- FDA ערך בדיקות ופרסם את מסקנותיו בנושא: השימוש בגרדאסיל בטוח ויעיל ותועלתו עולה על סיכוניו. תופעות הלוואי שעליהן דווח עלולות להופיע גם באוכלוסייה הכללית, גם בקרב נשים שלא קיבלו את החיסון.
ה- CDC הצהירו במפורש שאין אפשרות לבסס קשר סיבתי בין החיסון לבין תופעות הלוואי שדווחו. חברת התרופות "מרק" ערכו מחקרים קליניים ביותר מ- 25 אלף בני אדם ובידיהם מידע נרחב על בטיחות החיסון. החברה מצהירה כי תמשיך לאסוף את כל הדיווחים במסגרת דיווחי תופעות הלוואי, הנשלחים באופן קבוע לרשויות הבריאות בארץ ובעולם בהתאם לנהלים ותעדכן את עלוני התכשיר אם יידרש.
סרטן צוואר הרחם הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב נשים – הסרטן גורם לקרוב ל- 300 אלף מקרי מוות מדי שנה. עם זאת, שיעור המחלה בקרב הישראליות הוא נמוך – כ- 50 ישראליות לוקות במחלה מידי שנה. עם זאת, ישנה מגמת עליה בשכיחות המחלה אצל צעירות.
חברת התרופות "מרק" ערכה ניסוי שבו השתתפו 10,559 נשים פעילות מינית בגילאים 16-26. הנשים היו בריאות ולא נדבקו בשני זני נגיף הפפילומה נגדם פועל החיסון עד למחקר. הנשים חולקו לשתי קבוצות – קבוצה אחת קיבלה 3 מנות של החיסון במהלך חצי שנה, והקבוצה השניה קיבלה חיסוני פלצבו (שאינו מכיל חומר פעיל). כשנתיים לאחר מתן החיסון נתגלה כי אף אחת מהנשים שקיבלו את החיסון לא חלו בסרטן צוואר הרחם, לעומתן 21 נשים שקיבלו את חיסון הפלצבו כן לקו במחלה.
חברת GSK ייצרה חיסון חדש, סרווריקס, נגד סרטן צוואר הרחם המאפשר גם לנשים מעל גיל 26 ועד גיל 45 להתחסן נגד המחלה. החיסון החדש נמכר למבוטחות קופות החולים מכבי, מאוחדת ולאומית. ישנם למעלה מ- 100 זנים של וירוס הפפילומה הגורם לסרטן צוואר הרחם. החיסון סרווריקס מגן מפני שני זנים האחראיים ל- 70% מהנגעים הטרום-ממאירים (שעלולים להפוך לסרטניים).
החיסון מורכב משלוש מנות בתוך חצי שנה, כאשר המחירים למנה בקופות השונות הינם: בקופות חולים מכבי ולאומית החיסון עולה 383 שקלים למנה, ובמאוחדת 333 שקלים למנה. מומלץ להתחסן לפני גיל קיום יחסי מין, אך גם נשים פעילות מינית יכולות להתחסן. נשים שכבר נחשפו לאחד מזני הנגיף הכלולים בחיסונים לא יהיו מוגנות מפניו, אלא רק מפני הזנים האחרים.
וירוס הפפילומה (HPV) גורם להתפתחות סרטן צוואר הרחם בקרב נשים, לרוב לאחר שנדבקו בוירוס מבני זוגן אשר נושאים את הוירוס. וירוס הפפילומה גורם גם להיווצרות של גידולים באברי המין ובפי הטבעת. חברת התרופות "מרק" ערכה מחקרים בהם גילתה כי החיסונים גרדאסיל וסרווריקס יעילים גם אצל גברים.
החיסון גרדאסיל הצליח למנוע את המחלה להם גורמים ארבעת זני וירוס הפפילומה נגדם החיסון פועל, בגברים בגילאים 16-26. במחקר שערכו השתתפו 3,400 גברים הטרוסקסואלים בגילאים 16-23, ו-600 גברים הומוסקסואלים בגילאים 16-26. תוצאות המחקר הראו כי החיסון גרדאסיל הצליח למנוע 90% מהנגעים להם גורם וירוס הפפילומה אצל גברים. משמעותן של תוצאות אלו הן גדולות – וירוס הפפילומה עובר לנשים בעת קיום יחסי מין, כך שמניעת ההדבקה בגברים עשויה לעצור את מעגל ההדבקה בנשים.
במחקר נוסף שערכו על יעילות החיסון סרווריקס בקרב נערים, השתתפו 270 נערים בגילאים 10-18, כאשר חלקם קיבלו את החיסון סרווריקס בשלוש מנות, והשאר שימשו כקבוצת ביקורת. כשבעה חודשים ממועד קבלת החיסון, בדקו את הנערים ומצאו כי 100% מהנערים פיתחו נוגדנים כנגד וירוס הפפילומה, ובנוסף כאשר נבדקה רמת הנוגדנים אצל הנערים, נמצא כי תגובתם של הנערים הייתה טובה באותה מידה כמו תגובתן של הנערות אשר הוצגו במחקרים אחרים בשלבי פיתוח החיסון לנשים.
רק לאחר שיסיימו לבצע מחקרים קליניים נוספים של החיסון בקרב נערים, היצרן ירשום אותו עבור בנים וגברים כי רק אז ניתן להיות בטוחים ביעילות ובבטיחות של החיסון.