אלרגיה היא תגובה רפלקסיבית של מערכת החיסון כנגד פלישתו של חומר זר לגוף. מדובר בתגובה שלילית, פגם כלשהו במערכת החיסון שכן היא מתעוררת כנגד חומרים שלרוב אינם מסכנים את בריאות האדם – לא מעוררי זיהום או מחלות.
תגובות אלרגיות נוצרות כתוצאה מרגישות יתר של המערכת החיסונית כלפי חומרים אלרגנים. המערכת מזהה את החומרים הללו כחומרים מזיקים, ומשכך מייצרת כנגדם חלבוני IgE, שבמצב תקין אמורים להגן על הגוף מפני חומרים מזיקים שעשויים לגרוף לזיהומים או מחלות. הזיהוי השגוי של החומר האלרגני כחומר מזיק, מביא לשחרור של היסטמינים (תרכובות אורגניות) שמעוררים את תסמיני האלרגיה.
מלבד הסימפטומים הנפוצים של תגובות אלרגיות, בסוגים מסוימים של אלרגיה עלולה להתפתח תופעה חמורה יותר – הלם אנפליקטי. מדובר בתגובה אלרגית לחומר כלשהו בדרגת חומרה קשה, שמעוררת אצל האדם הסובל ממנה תגובה מהירה ביותר ורב-מערכתית שעלולה להביא למותו.
החומר המעורר את התגובה האלרגית גורם למערכת החיסון לשחרר חלבוני IgE, שמביאים לשחרורם של היסטמינים לרקמות העור. ההיסטמינים יוצרים קשיי נשימה, לחץ דם נמוך, בצקות באזור הצוואר והפנים, פריחה וגירוד, ואף עלולים להביא לעילפון. כלי הדם מתרחבים, והבצקות המקומיות סוגרות את דרכי הנשימה. במצבים של הלם אנפליקטי, יש לפנות מיד לטיפול רפואי, גם לאחר הזרקת האדרנלין ממזרק האפיפן.
כשמדברים על זכויות רפואיות של סובלי אלרגיה קשה, מומלץ לא להסתמך רק על ביטוח לאומי ולהחזיק גם ביטוח בריאות. במקרים בהם האלרגיה קשה עד כדי כך שהאדם הסובל ממנה סובל מאובדן כושר עבודה וזכאי לאחוזי נכות, הוא זכאי לזכויות שונות ממוסדות שונים של המדינה. בין היתר, החולה יהיה זכאי לקצבאות שונות מביטוח לאומי, פטור ממס ונקודות זיכוי בגין תמיכה במעוטי יכולת, וכן מענקי נכות, קצבת אובדן כושר עבודה וקצבת סיעוד. במידה והאלרגיה אכן גורמת לאובדן מקום העבודה, החולה זכאי להכרה באלרגיה שלו כמחלה, וזו בתורה תזכה אותו בהחזרים כספיים שונים.
במידה ומדובר בילדים, ישנה זכאות לעזרה כספית ופיזית מטעם הביטוח הלאומי (סייעת צמודה לשעות בית הספר או הגן). במידה ובמדובר במשרתים בצבא, ישנה זכאות להקלות בשירות הצבאי (פרופיל נמוך, תנאי שירות מיוחדים) ואף זכאות להכרה כנכה צה"ל במידה והאלרגיה התפתחה במסגרת השירות הצבאי.
הלם אנפילקטי הוא תגובה אלרגית שמתרחשת בתוך דקות ואף שניות, ולכן הטיפול בו חייב להיות מידי. בעשור האחרון, שיעור האלרגיות לבעלי חיים, מזון ועוד עלה משמעותית ומשכך, המודעות כיום לסכנה המיידית שנובעת מהלם אנפליקטי גדולה יותר, ואנשים רבים הסובלים מאלרגיות (בעיקר למוצרי מזון כמו בוטנים, ביצים וכו') נושאים עמם מזרק אפיפן (Epi-pen) – מכשיר מיוחד שמכיל אדרנלין המגביר את קצר הלב, את מספר הנשימות בדקה וכן את לחץ הדם. בכך נמנעת החסימה של קנה הנשימה, וחייו של האדם האלרגי עשויים להינצל.
במידה ומאובחנת אלרגיה, במקרים הפשוטים יותר ניתן להרחיק את החומר האלרגני מהאדם האלרגי – למשל לא להחזיק חתולים/כלבים בבית המגורים, לשאוב תדיר את האבק בחדרי הבית, להימנע מאכילה וחשיפה למזון אלרגני וכו'.
מלבד זאת, טיפול תרופתי הוא ערוץ טיפול נוסף ומרכזי באלרגיה. כיום קיים מגוון רחב של תרופות אנטי-היסטמיניות שמקלות על הסימפטומים של האלרגיה (טיפות, כדורים, משחות, סירופים ותרסיסים לאף); תכשירים תרופתיים מתקדמים יותר שמכילים לעתים סטרואידים במינון נמוך; טבליות לבליעה/לעיסה; טיפולים ביולוגיים תת-עוריים למקרים קשים של אסתמה אלרגית; וכן תכשירים ייעודיים לטיפול ממוקד באסתמה אאוזינופילית.
באלרגיות קשות יותר, ניתן לטפל באמצעות אימונותרפיה. מדובר במתן חיסון לחולה כנגד החומר החיצוני מעורר האלרגיה, במטרה לווסת את הרגישות שלו לחומר ולמתן את עוצמת הסימפטומים. במסגרת טיפול זה, מוזרק לגופו של החולה אלרגניים טבעיים מטוהרים שמטרתם לייצר בגוף סבילות ברמה מסוימת לחומר האלרגני. זהו הטיפול היחיד שתוקף את החומר האלרגני עצמו, ואחוזי הצלחתו גבוהים ביותר (80-90 אחוזים). כמובן, שלכל אדם הסובל מאלרגיה חמורה כדאי לשאת עמו ולהשתמש במזרק אפיפן.