123111

יש לך כאבי ראש לאחרונה? מעט סחרחורות אולי? לא רוצה להודות בכך אבל נדמה לך שאתה קצת יותר מכווץ את העיניים כשאתה צופה בטלוויזיה או מנסה לקרוא שלט במהלך נהיגה? מקרב קצת יותר את העיתון או הספר? יכול להיות שאתה צריך לעבור בדיקת ראייה.

עבור מי שעד כה היה מאובחן או לפחות חשב כי הוא רואה 6/6, המחשבה כי עליו אולי להפוך לחובש משקפיים בדרך קבע היא מעט מפחידה. האמת היא הרבה פחות נוראית. ראשית, משקפיים הם כבר מזמן אביזר אופנתי לכל דבר ושפע המסגרות והדוגמאות מבטיח לכל אחד למצוא זוג שיחמיא לו. שנית, עם פתרונות כמו עדשות מגע וניתוחי לייזר להסרת משקפיים, בעיות ראייה הן כבר לא גזירה כבדה משמיים שלא ניתן להתמודד איתה. אבל מה זה בעצם אומר לא לראות טוב? האם זה משהו שמתפתח עם השנים או בעיה מולדת?

כדאי לפקוח עיניים – המדריך השלם לעין

אצל חלק מהאנשים בעיות ראייה נוצרות בגלל מבנה העין שאינו מאפשר ראייה מושלמת, אצל אחרים הבעיות מתפתחות בגלל הגיל ששוחק מנגנונים שונים בגוף, בגלל שעות רבות מול מחשב ועוד. כדי להבין מה בדיוק משתבש, צריך להכיר מעט את מבנה העין.

האישון שלנו שולט בכמות האור הנכנסת לעין דרך הקרנית על ידי התרחבות והתכווצות. קרני האור מתרכזות במקולה, שזה החלק ברשתית שאחראי על יצירת תמונה חדה וברורה שמתמקדת על עדשת העין. יש מספר בעיות ראייה נפוצות:

שם הבעיה תיאור הבעיה אופן הטיפול
קוצר ראייה עצמים רחוקים נראים מטושטש. משהו במנגנון של העין משתבש כך שהתמונה הברורה והחדה, עבור עצמים במרחק מסוים, לא נקלטת על הרשתית אלא בתוך העין, לפניה, ואז מה שמתקבל על הרשתית הוא תמונה מטושטשת. בהתאם למרחק ממנו התמונה הברורה זזה מן הרשתית, מתאימים עדשות משקפיים במספר מסוים ובסימן מינוס. הסימן השלילי של העדשה מציין את העובדה שהעדשה בעצם מזיזה את התמונה אחורה אל הרשתית.
רוחק ראייה אותה בעיה, רק הפוך – עצמים רחוקים נראים מצוין, את הקרובים יותר קשה לראות בצורה חדה. התמונה הברורה של העצמים הקרובים שוב לא נקלטת על הרשתית אלא מאחוריה. כאן, בהתאם למרחק שעד אליו יש בעיה, מותאמת עדשה בסימן פלוס שמזיזה את התמונה קדימה אל הרשתית.
צילינדר עיוות מסוים בצורה של העדשה או של הקרנית כך שההתאמה ביניהן לא מדויקת ויוצרת איזשהו עיוות בתמונה שמתקבלת על הרשתית. יוצרים עדשה בעלת אותו עיוות בדיוק שאובחן בעין עצמה, רק בכיוון ההפוך, כך שהוא מבטל את העיוות של העין והתמונה מתקבלת כראוי.

איך מזהים את הבעיה? – בדיקת ראייה

בדיקת ראייה נעשית על ידי אופטומטריסט. רבים מתבלבלים בין אופטומטריסט לבין אופטיקאי, כאשר אופטיקאי הוא הטכנאי האחראי על התאמת עדשות המשקפיים למסגרת ולשימוש הלקוח, והאופטומטריסט הוא המאבחן שמעביר אל האופטיקאי את המרשם – מספר וסוג העדשה שאותם עליו להתקין.

בבדיקת ראייה ישנם שני שלבים:

  • בדיקה ממוחשבת מול מכשיר עליו מוקרנת תמונה מסוימת שהחדות שלה משתנה. כל עין נבדקת בנפרד והמכשיר מאפשר לאופטומטריסט לקבל פרטים על מבנה העין ולפיו לזהות אם קיימת בעיה מבין אלו שצוינו לעיל או אחרת.
  • בדיקה מול לוח מואר עליו מוקרנות שורות מספרים או אותיות, כאשר האופטומטריסט מתקין מעין מכשיר המדמה משקפיים על פניו של המטופל ובעזרת החלפת עדשות ותשאול המטופל לגבי השינוי באיכות ראייתו נקבע סוג העדשה המדויק.

בסיומה של כל בדיקת ראייה ניתנת האבחנה לגבי מצב הראייה של המטופל. דרכי הטיפול כולן – משקפיים, עדשות מגע או ניתוח להסרת משקפיים בלייזר – כולן נועדו לתקן איזשהו שיבוש במבנה העין וליצור באופן מלאכותי מנגנון ראייה תקין.

למידע נוסף:

עוד מידע בנושא טיפול בעיניים