טיפול שורש הינו פרוצדורה המבוצעת בתחום רפואת השיניים נועד לשקם שן שנפגעה בשכבותיה השונות: הכותרת (הזגוגית), הדנטין ומוך השן. במרבית המקרים נגרם הרס השן בשל הזנחה של עששת מתמשכת.

השלבים המקדימים לטיפול שורש כוללים חדירה של העששת דרך רקמת השן החיצונית וכניסה אל החלק הפנימי והרך של השן – הוא המוך. בחלק זה נמצאים העצבים וזהו השלב בו האדם מתחיל לחוש כאבים עזים. בשלב זה של התפשטות העששת אין מפלט אלא באמצעות טיפול שורש על מנת להציל את השן מעקירה.

הכנות מקדימות

על מנת לבצע טיפול שורש מקצועי יש צורך בביצוע צילום רנטגן של השיניים על מנת לקבל אבחנה מדויקת של הבעיה הקיימת בשן. מעבר לכך אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת הטיפול אלא במקרים של סיכון לפיתוח דלקת מסתמי הלב – במקרים אלו יש ליידע את הרופא על מנת לקבל מרשם לאנטיביוטיקה טרם ביצוע טיפול השורש. מקרים נוספים בהם יש צורך בהכנה מקדימה הינם בקרב אנשים בעלי היסטוריה רפואית של קשיים בקרישת דם. במקרים אלו יהיה צורך בביצוע בדיקות דם לווידוא הקרישה לפני טיפול השורש על מנת למנוע סיכון לדימום.

אופן הביצוע של טיפול שורש

את טיפול השורש יש לבצע בתנאים סטריליים. במקרים מסוימים הטיפול יימשך יותר מפגישה אחת בלבד. במקרים בהם לא ניתן לסיים את טיפול השורש בפגישה אחת בלבד ימלא הרופא את התעלות בחומר חיטוי וימלא את השן בסתימה זמנית עד להמשך הטיפול בפעם הבאה. במקרים אלו מוחדר חומר מיוחד לסתימת התעלות אשר מונע התרבות של חיידקים בשן.

ביצוע טיפול שורש כולל פתיחה של השן ופינוי העששת. במהלך טיפול השורש מסולק המוך מתוך החניכיים וכמו כן מתבצע ניקוי של תעלות השורש. בתום הטיפול ממלאים את השן בחומר מיוחד על מנת לסתום את החור ולאפשר לה לתפקד כשן בריאה. במקרים בהם טיפול השורש אינו מצליח האופציה היחידה הניתנת לביצוע הינה עקירת השן.

טיפול שורש מתבצע תחת הרדמה מקומית ברוב המקרים. ישנם מקרים בהם טיפול השורש מתבצע בהרדמה מלאה ומקרים אחרים בהם אין צורך בהרדמה כלל. מקרים אלו מתרחשים כאשר נהרסו העצבים בשן ולאדם אין תחושה לגביה.

לאחר הטיפול

לאחר הטיפול עלולים להתעורר כאבים. כאבים אלו עשויים להימשך בין יממה אחת לבין מספר שבועות וניתן לטפל בהם באמצעות משככי כאבים. במקרים נדירים האזור אף עלול להתנפח לכמה ימים, נפיחות זו יורדת מעצמה. תופעות נוספות העלולות לצוץ הינן רגישויות שונות באזור החניכיים והשיניים. על מנת לסייע להצלחת הטיפול לטווח הארוך חשוב ביותר לשמור על היגיינת הפה מדי יום, לצחצח שיניים במברשת איכותית, לנקות באמצעות חוט דנטלי ולהשתמש באביזרים לניקוי הפה.

סיכונים בביצוע טיפול שורש

ישנם סיכונים מעטים בטיפול שורש אולם חשוב להכיר אותם טרם ביצוע הטיפול עצמו. בין הסיכונים השונים יכולים להיווצר זיהום, דימום או סיכונים הנגרמים כתוצאה מההרדמה. הזיהומים הם ברוב המקרים מקומיים ולא מאיימים אולם עלולים להתפתח לזיהומים משמעותיים יותר. במקרים קיצוניים תידרש פתיחה מחודשת וסילוק של הפסולת. דימום עלול להיווצר מטראומה לרקמה. דימום זה יכול להתרחש במשך 24 השעות שלאחר הטיפול ולעיתים כשבועות או חודשים לאחר (נדיר). דימום זה הינו תופעה טבעית המתרחשת לאחר טיפול שורש אולם במקרה והדימום מתגבר יכול לעלות צורך בניקוזו.

סכנות נוספות בביצוע טיפול שורש הינן סכנות של הרדמה – העלולות לעורר תופעה אלרגית או ירידת לחץ דם במקרים נדירים ביותר. סיכונים ספציפיים יותר כוללים פגיעה עצבית בתעלת העצב, רגישות לחום ולקור, כאבים הנוצרים לאחר הניתוח ואפילו פגיעה ביכולת חוש הטעם – תופעה זו הינה נדירה ביותר.