כאבי בטן הינם בין הגורמים הנפוצים ביותר לפנייה אל רופא המשפחה. למעשה, כאבי הבטן מהווים אלמנט מרכזי הגורם לסבל אצל רבים. כאבי בטן יכולים להופיע ללא כל סיבה ברורה לעין ולהיעלם באותה המידה. רבים חיים עם כאבי בטן קבועים וכרוניים ואחרים מוצאים את עצמם במצוקה בכל פעם שהכאבים מאיימים להכביד יותר מדי.

ישנו מגוון עצום של סיבות הגורמות לכאבי בטן. רוב הגורמים לכאבי הבטן הינם חלק מסיבות שכיחות וחולפות שאינן מהוות סכנה כלשהי אולם לעומתן ישנם כאבי בטן המהווים סכנה של ממש. הבטן הינה אזור הכולל את הקיבה המעי הגס, הכבד וכיס המרה, המעי הדק והלבלב. כל אלו הינם אברים חשובים ומשמעותיים ביותר וליקוי באחד מהם יכול להיות הרסני.

בין הגורמים הנפוצים לכאבי בטן ניתן למצוא את אחד מהבאים: מחלות ויראליות, מחלות חיידקיות, מחלות פרזיטיות, כיב קיבה, בעיות בכיס המרה, דלקת של הלבלב, גזים, הרעלת מזון, אבנים בכליות, בעיות גניקולוגיות, דלקות במעי הגס, צליאק, אי סבילות ללקטוז, תסמונת המעי הרגיז, מחלות ממאירות ועוד.

מחלות ויראליות

מחלות ויראליות מגיעות ברובן עם כאבי בטן ושלשולים. במקרים אלו הכאב יחלוף כעבור ימים מספר ולא רצוי להיעזר בתרופות אנטיביוטיות. מחלות ויראליות לרוב מטופלות באמצעות סירופ מיוחד להקלה על כאבי הבטן או פרוביוטיקה. במקרים של מחלות ויראליות חשוב להקפיד על שתייה מרובה ולהוסיף כף סוכר לשתייה.

מחלות חיידקיות

מחלות חיידקיות כוללות את האי קולי, שיגלה, סלמונלה או קמפילובקטר. מדובר בכאבי בטן קשים ביותר אולם יחד עם זאת אלו הם כאבים החולפים מעצמם. טיפול אנטיביוטי יכול לסייע כאן אולם לא הכרחי. הסיכון הקיים בבעיה זו הינו התייבשות ולכן חשוב לשתות הרבה.

פרזיטים וכיב קיבה

פרזיטים רבים חיים בתוך הקיבה ואינם מפריעים לנו אולם לעיתים האיזון שלהם מופר והאמבה פולשת לתוך רירית המעי. כתוצאה מכך אנו עדים לשלשול חריף. תופעה זו יכולה להתרחב לכדי מחלת מעי דלקתית. הטיפול במחלות אלו הוא אנטיביוטי ומצריך ליווי של רופא.

כיב קיבה הוא במילים אחרות, פצע בדופן הקיבה הפנימי, בין אם בתריסריון ובין אם במעי. הכאב בא לידי ביטוי באזור העליון של הבטן. ברוב המקרים הכאב מופיע לאחר האכילה או כאשר הקיבה ריקה. כיב קיבה יכול להחמיר לאחר שתיית קפה או משקאות חריפים. כיום האבחנה של כיב קיבה מבוצעת באמצעות גסטרוסקופיה, תבחין נשיפה או בדיקת צואה.

הרעלת מזון ובעיות גניקולוגיות

הרעלת מזון מבוססת על רעלן המופרש לתוך האוכל. ההפרעה מתבטאת בשלשולים, בטן כואבת והקאות. יש לשתות הרבה על מנת למנוע התייבשות. אבנים בכליות הינם תופעה הגורמת לכאבים עצומים המוקרנים למפשעה. הכאבים ילוו בהופעת דם בשתן וכמו כן בחילות והקאות. הטיפול מבוסס על שתייה מרובה וולטרן. בעיות גניקולוגיות נובעות ברובן מגירוי של השחלות או הרחם. הטיפול מבוצע אצל רופא נשים.

דלקות במעי הגס

דלקות במעי הגס מופיעות לרוב בבטן השמאלית התחתונה. הטיפול בדלקות אלו הינו אנטיביוטי. צליאק הינה מחלה הגורמת לגוף לדחות גלוטן בכל צורותיו ולכן אכילת גלוטן גורמת לכאבים רבים. הטיפול הינו למעשה דיאטה ללא גלוטן.

אי סבילות ללקטוז

אי סבילות ללקטוז נגרמת בשל אנזים מסוים במעי הדק המפרק את הסוכר במוצרי החלב. היעדרו של אנזים זה מביא לכאבים עצומים בשתיית חלב. ישנם כדורים המסייעים להתמודד עם תופעה זו או לחילופין – הימנעות מצריכת לקטוז.

מחלות ממאירות ותסמונת המעי הרגיז

מחלות ממאירות יכולות להיות מסוכנות ביותר לגוף ולכן יש לבצע בדיקות תקופתיות על מנת לוודא את היעדרן. יש לבצע בדיקות דם סמוי בצואה וכן לבצע בדיקת קולונוסקופיה. תסמונת המעי הרגיז הינה בין ההפרעות הנפוצות ביותר הגורמות לתופעת כאבי בטן והיא מלווה בכאב כרוני לאחר יציאה, כמו גם ביציאות לא סדירות ונפיחות בבטן.

סוגים של כאבי בטן

עוד מידע בנושא כאבי בטן