ההריון הינו תקופה מלחיצה ורווית שינויים. במהלך ההריון, גוף האישה עובר כל כך הרבה שינויים עד כי ברוב המקרים הוא עצמו אינו רגיל אליהם. מעבר לתחושת האי נוחות הנגרמת בשל הכאבים ישנה גם דאגה כנה לשלומו של העובר, לבריאותו ושלמותו. כאבי בטן בהריון הם תלונה נפוצה ביותר המביאה נשים רבות אל רופא הנשים. על מנת לעקוב אחר התפתחותו של העובר ולהבטיח את בריאותו חשוב להגיע אל הרופא במקרים של כאבי בטן בהריון על שלביו השונים.
למעשה, כאבי בטן בהריון יכולים להופיע בכל אחד מהשלבים השונים של התקופה. נשים רבות חוות כאבי בטן בהריון מבלי לדעת את הגורם האמיתי לבעיה ובשל כך נוטות לפתח דאגות רבות בנושא. על מנת להבהיר את סיבת הכאב רצוי לפנות אל הרופא בהקדם ולהכיר את התסמינים השונים, כמו גם את האפשרויות השונות שיכולות להיות לכאבי בטן בהריון. המאמר הבא מפרט את הסיבות האפשריות לכאבי בטן בהריון על פי התקופה בה כאב הבטן חל.
כאבי בטן בהריון יכולים כאמור להופיע בכל תקופה. תחילת ההריון הינה מצב חדש עבור הרחם והוא מנסה להתרגל למידות החדשות. התרחבות זו של הרחם יכולה להיות כואבת וכאב זה יכול להימשך בין ימים ספורים לשבועות מספר. כאבים אלו חולפים מעצמם ואינם מעידים על בעיה בהתפתחות העבר או בהריון עצמו.
במידה וכאבי בטן בהריון כאשר אלו מתקיימים בתחילת התקופה מביאים לידי דימום או לחילופין, במידה והם מפריעים לתפקוד השוטף, מחמירים או נותרים בעינם, יש לגשת בהקדם האפשרי לבדיקה אצל רופא על מנת לאתר בדיוק את מקור הכאב והדימום ולהעניק את הטיפול הדרוש לבעיה.
כאבי בטן בהריון יכולים לצוץ במגוון תקופות שונות. הכאבים יכולים להיגרם בשל מתיחה של הרחם והרצועות שלו. כמו כן, הרחם המורחב והכבד לוחץ על אברים סמוכים ובכך יוצר כאב ותחושת עומס. כאבי בטן תחתונה יכולים להיות סימפטום של בעיות נוספות כגון דלקת בדרכי השתן או באברים קרובים. כמו כן, במידה וכאבי הבטן מופיעים עם דימום יש לגשת אל הרופא בהקדם האפשרי על מנת לטפל בבעיה ולהעניק את האבחון הרצוי.
כאבי בטן בהריון המופיעים לאחר בדיקה גניקולוגית יכולים להיות תוצאה של התכווצות הרחם או בעקבות בדיקה אגרסיבית יחסית. בדיקה גניקולוגית לא אמורה לגרום לכאב אולם במידה והכאבים נמשכים גם כעבור מספר שעות ואינם חולפים לאחר מנוחה חשוב ביותר לבדוק אותם באמצעות רופא נשים מנוסה ולהעדיף רופא נשים מקצועי.
בסוף ההריון עולים לא מעט כאבים שיכולים להיגרם מסיבות שונות. תנועות של העובר, צירים, עומס ומשקל יכולים לגרום לכאבים משמעותיים באזור הבטן. חשוב לאתר באופן מדויק את הסיבה לכאבים ולהיות במעקב מתמיד של רופא נשים ורופא משפחה.
במהלך פעילות מינית יכול להיווצר לחץ משמעותי על הרחם בשל תנוחות מסוימות וכמו כן יכול להיווצר לחץ על אברים קרובים כגון שלפוחית השתן, המעיים ואברים אחרים. לחץ זה יכול לגרום לכאב משמעותי ולהביא לכאבי בטן בעקבות כך. גורמים נוספים של כאבי בטן בהריון יכולים להיות אורגזמה המביאה להתכווצות של שרירי רצפת האגן וכמו כן של הרחם. תנוחות מסוימות יכולות להביא ללחץ על הרחם מצד בן הזוג כך שבעת קיום יחסי מין בזמן הריון חשוב מאד כי בן הזוג ייזהר שלא ליצור עומס על הבטן.