כאבי ברכיים הינם בין התופעות השכיחות ביותר בקרב גברים ונשים בכל גיל. הברכיים למעשה סופגות את משקל הגוף שלנו ותפקידן כולל נשיאה של הגוף בהליכה ועמידה, ריצה או קפיצה. הברכיים הן המווסתות את המשקל המופעל על הירכיים והשוקיים ומסייעות ליציבה נכונה ולנוחות גדולה יותר בהרמה ונשיאת חפצים.
כאבי ברכיים יכולים להופיע בעקבות מקרים שונים. החל מחבלה או מכה בברך ועד לשחיקה בשל בלאי ועומס יתר – מהוות הברכיים אזור רגיש ביותר. כאבי ברכיים אף יכולים להופיע בעקבות מצבים רפואיים שונים וביניהם דלקות במפרקים, זיהומים, בעיות מכאניות ועוד. על פי הערכות, כמחצית מהאוכלוסייה הבוגרת עלולה לחוש כאבי ברכיים לפחות פעם אחת טרם ההגעה לגיל 85 – בין אם בשל דלקות ובין אם בשל חבלה.
הברך הינה למעשה החיבור המרכזי של הגוף בין עצם הירך לשוק. בחלקה הקדמי של הברך נמצאת הפיקה וכמו כן ניתן למצוא בברך גידים ורצועות אשר תפקידם לייצב את החלקים השונים בברך. יש מספר סוגים עיקריים של פגיעה בברך. האחת מתייחסת אל פריקת הפיקה ובשנייה מתקיימת נעילה של הברך. כמו כן יכולה הברך להיפגע על ידי חבלה ישירה המביאה לקריעה של המיניסקוס, הבורסה או הרצועה. ברכיים כואבות יכולות להיות תוצאה של דלקת ניוונית של המפרקים – היא אחת הדלקות השכיחות ביותר ומצריכה טיפול ייעודי. דלקת אחרת הפוגעת בברך היא דלקת מפרקים שגרונית הנפוצה בעיקר בין נשים צעירות בעשורים השלישי הרביעי לחייהן. דלקות אלו מחייבות מעקב של ראומטולוג ורופא משפחה.
גאוט גם היא מחלה העלולה לגרום לכאבי ברכיים. מחלה זו תוקפת את המפרקים ונגרמת בעקבות שקיעה של גבישי חומצת שתן. הגאוט מחייבת גם היא מעקב של איש מקצוע – ברוב המקרים רופא משפחה וראומטולוג. כאבים נוספים הם תוצאה של דלקות כגון דלקות בגידים ודלקות זיהומיות.
כאבי ברכיים יכולים להיגרם גם מדלקות במפרקים קרובים המקרינים על הברך עצמה. כאבים נוספים הינם תוצאה של גדילה וחלים בקרב מתבגרים. אין לדאוג בשל כאבים אלו מאחר והם חולפים עם תום תהליך ההתבגרות.
האבחון והטיפול בכאבי ברכיים כולל בדיקה ראשונית אצל רופא משפחה. רופא המשפחה יפנה לביצוע צילום הברך ואפילו בדיקות דם. כלים אלו יסייעו לרופא לאבחן את המקור לבעיה. במקרים בהם טיפול זה אין בו די יש לפנות אל אורתופד מקצועי אשר יתאים את הטיפול האידיאלי. כאבי ברכיים הנגרמים מחבלה מצריכים כמובן פנייה מיידית אל רופא.
את כאבי הברכיים נהוג לחלק על פי מידת החומרה שלהם. ברוב המקרים כאבי ברכיים אינם אלא תופעה חולפת וניתן לטפל בהם באמצעות משככי כאבים ומנוחה ברמה מספקת. במקרים אחרים תידרש חבישה אלסטית ואף תרגילי פיזיותרפיה במטרה להקל על העומס המונח על הברך. המקרים הקיצוניים ביותר הם אלו שאינם נפתרים באמצעות כל האפשרויות שהוזכרו ובמקרים אלו יש לבצע ניתוחים מתאימים.
הטיפול הנפוץ ביותר בכאבי ברכיים הוא באמצעות מנוחה וקבלת משככי כאבים. כמו כן ניתן לחבוש את הברך ולבצע תרגילי פיזיותרפיה שונים. במקרים אחרים כאבי הברכיים חולפים רק לאחר ביקור אצל האורתופד. ברוב המקרים, כאבי ברכיים נוטים לחזור בשל אורח חיים מתוח ומלחיץ היוצר עומס על הברכיים. כמו כן, משקל עודף והיעדר פעילות גופנית הינם גורמים המחריפים את הבעיה לטווח הארוך.
רצוי לאבחן ולטפל כאבי ברכיים בהקדם האפשרי על מנת להעניק את הטיפול האולטימטיבי ולהיפטר בהקדם האפשרי מהכאבים ומהתחושה המתמדת של כאב בהליכה, בישיבה ובעמידה.