כאבי גב בהריון הינה תופעה נפוצה וממנה סובלות כ- 50% מהנשים. שליש מהנשים סובלות מכאב קל, שליש סובלות מכאב חמור ואילו שליש מהנשים סובלות מכאבי גב ממוצעים במהלך תקופת ההריון.
כאבי גב בהריון הינם תולדה של שינויים פיזיולוגיים שונים. בין השינויים ניתן למנות את העלייה המשמעותית במשקל – כ- 13 ק"ג בממוצע המתרכזים באזור הבטן, את שינוי מרכז הכובד של הגוף, את ההיחלשות במפרקים, העלייה בלחץ על הרצועות והשרירים הממוקמים בעמוד השדרה, ירידה בטונוס שריר הבטן, כיפוף החוליות של הגב התחתון והימתחות שרירי הגב. שינויים אלו כולם משפיעים על גופה של אישה בהריון ונותנים את אותותיהם.
ישנם גורמים נוספים שאף עשויים להחמיר את הכאבים הקיימים: אלו יכולים להיות בעיות גב קודמות אשר מחמירות באופן משמעותי במהלך תקופת ההריון, שברים או סדקים בעמוד השדרה, גידים קרועים או רצועות קרועות, סקוליאוזיס, בלט בעמוד השדרה, הרניה של החוליה, התכווצות בשרירי הגב, מתחים שונים, לחצים של העובר על כלי דם או על עצבים, עומסים נפשיים, אורח חיים לקוי, הימנעות מפעילות גופנית ועוד.
חשוב לציין כי כאבי הגב עשויים להתגבר במספרם ובעוצמתם ככל שמדובר בהריון מתקדם יותר. במקביל, כאבי הגב הולכים ומחמירים ככל שמתקדם ההריון עצמו. על פי מחקרים, רוב כאבי הגב בהריון מתפתחים לאחר החודש השלישי ועד החודש השישי בהריון. הגורמים העיקריים לכאבי גב הינם שילוב של גורמים פסיכולוגיים, הורמונליים ופיזיולוגיים שונים.
למעשה, נהוג לחלק כאבי גב בהריון לארבעה סוגים מרכזיים: כאבי גב במפרקים ובשרירים של עמוד השדרה המותני, כאבי גב המקרינים לרגליים ומקורם בלחץ על שורשי העצבים בעמוד השדרה המותני, כאבי גב שמקורם במפרקי העצה והכסל וכאבי גב ליליים המופיעים ברובם בזמן שינה על הגב.
נשים בהריון עולות במשקל בשל אכילה מוגברת. על מנת להבטיח שמירה על הבריאות והימנעות מכאבי גב בזמן ההריון חשוב לבצע פעילות גופנית. הפעילות הגופנית לא רק מונעת כאבי גב בהריון אלא גם אחראית להימנעות מסוכרת ולחץ דם גבוה, הימנעות מעלייה משמעותית במשקל, ירידה מהירה לאחר הלידה וכמו כן תורמים לקיצור משך הלידה עצמה. יחד עם זאת, מאד חשוב לשמור על העובר בביצוע פעילות גופנית בעת ההריון ולכן יש לקבל ייעוץ והכוונה בטרם תחילת ביצוע הפעילות הגופנית.
הקלה על כאבי גב בזמן ההריון
ישנם תרגילים ביתיים אותם ניתן לבצע על מנת להקל על כאבי גב בהריון. תרגילים אלו פשוטים לביצוע וניתן לקיים אותם בבית או בכל מקום. רצוי לבצע אותם באופן קבוע ובהתמדה: יש למתוח את הידיים כלפי מעלה במקרים של ישיבה ממושכת, ואילו את הצוואר ניתן למתוח לצדדים בכל ישיבה ולתרגל מתיחות שונות. תרגיל נוסף כולל עמידה על ארבע והכנסה – הוצאה של הגב לסירוגין.
רצוי לשבת כששתי הרגליים מקבילות ולהימנע ממצבי ישיבה של רגל על רגל על מנת להימנע מלחצים על הגב. כמו כן, בכל ישיבה יש לבדוק כי גובה הכיסא מותאם לשולחן ואינו מאמץ את הגב.
רצוי להגיע אל תזונאית ולהרכיב תפריט עשיר במאכלים בריאים ומזינים. כמו כן, יש להעשיר את התזונה בחיטה מלאה ופירות וירקות מסוגים שונים. יש להימנע משתיית קפה ומשקאות כגון קולה ומזיקים אחרים. רצוי להימנע משומנים שמקורם בחי.
ישנם לא מעט אפיקי טיפול לכאבי גב בהריון כיום. הרפואה המשלימה מציעה מגוון עצום של אפשרויות לריפוי וביניהן השיאצו, כירופרקטיקה, טיפולים הומאופתיים, עיסויים מיוחדים, טיפול באמצעות דיקור, טאי צ'י, יוגה מיוחדת לנשים הרות ועוד.
במקרים בהם הרפואה המשלימה אינה מסייעת יש לפנות אל רופא המשפחה להמשך טיפול. ישנם מקרים יוצאי דופן המצריכים פנייה מיידית אל רופא המשפחה: כאבים חזקים שאינם חולפים ונשארים במצב קבוע, כאבים המלווים בתחושות עקצוצים, תחושות נימול, חולשת שרירים, עלייה בלחץ הדם, עליית חום הגוף, תדירות גבוהה של מתן שתן ועוד.