נשים רבות (מעל 50%) עשויות לסבול במהלך ההריון מכאבי גב תחתון, לעיתים עד כדי קושי בתפקוד היום-יומי, בבית ובעבודה, ואף להפוך כרוניים ולגרוע משמעותית מאיכות החיים. הכאבים עלולים להופיע בכל שלב של ההריון.

למה זה קורה?

כאבי גב תחתון בהריון

במהלך כל הריון יוצרים התפתחות העובר ותהליכים אחרים בגוף האישה עומס מכני כבד על עמוד השדרה. העומס קיים בכל חלקי הגב – צוואר שכמות ומרכז הגב - אך במקרים רבים דומיננטי בעיקר בקשת חוליות המותן (LUMBAR LORDOSIS), או הגב התחתון. הבטן, התופחת למימדים עצומים, העלייה במשק הנוזלים בגוף ושרירי בטן לא מאומנים יוצרים משיכה חזקה כלפי מטה ולפנים, ומפעילים לחץ על רקמות הגב התחתון. לחץ זה מתורגם ללא הרף לכאב על-ידי חיישני כאב (NOCICEPTORS) מכניים המצויים ברקמות, ועשוי להפוך את חיי האישה לבלתי נסבלים. המצב עלול להיות גרוע אף יותר כאשר לאישה ישנה היסטוריה של בעיות גב קודמות, כגון פריצה או בלט דיסק, עקמת, דלקת מפרקים ניוונית (OSTEOARTHRITIS), חבלת כגב וכיוצא בזאת.

הגב הוא עמוד התווך של גופנו והיציבה שלנו תלויה רבות בכך שיהיה מצוי במנח תקין. קיעור או קימור מוגברים בגב ישפיעו לבלי היכר על יציבת האדם ועשויים לגרום בעיות רבות. בעת ההריון, נאלץ עמוד השדרה והרקמות העוטפות אותו לבצע הסתגלות מהירה למצב החדש. כאמור, שרירי בטן חלשים למשל ייצרו עומס נוסף על עמוד השדרה.

גורם נוסף העשוי לגרום כאב גב תחתון בהריון הוא התהליכים ההורמונליים הפיזיולוגיים הנורמליים המתרחשים בהריון. תהליכים אלה גורמים, בין היתר, לריכוך רקמות החיבור בגוף האם. תהליך זה עשוי להביא לתמורות ביציבת האם וליצור בגופה מוקדי לחץ חדשים או להחמיר מוקדים קיימים, ומהם להפיק כאב.

הקשר התזונתי

במהלך ההריון על האישה להקפיד ביתר שאת על המזון אותו היא צורכת, שכן יש במזונות מסוימים, כגון קפאין, אלכוהול וממתיקים מלאכותיים כדי לגרום לאם ולעובר נזקים שונים בטווחי זמן שונים.

יתר על כן, נשים הרות מצויות בסיכון מוגבר לעומת שאר האוכלוסייה ללקות בזיהומים. צריכה לא אחראית של מוצרי בשר, ביצים וחלב עלולה לגרום לזיהום במעיים על רקע סוגים שונים של חיידקים המשגשגים במזונות שלא בושלו או נשטפו כהלכה.

בהקשר לנושא המרכזי הנידון במאמר זה – כאבי גב תחתון בהריון – יש להבין כי מצבים שונים שנוצרו עקב הקפדה בלתי מספיקה על תזונה (זיהום, חוסר שינה עקב צריכת קפאין מוגזמת ועוד) עשויים לגרום בין השאר עייפות וחולשה ולהגביר כאב במישרין ובעקיפין.

אז מה עושים?

אחת הדרכים היעילות והבטוחות להקלה על כאבי גב תחתון בהריון היא הקפדה על פעילות גופנית מותאמת וסדירה (משרד הבריאות ממליץ על לפחות שלוש פעמים בשבוע, במשך כחצי שעה בכל פעם).

מומלץ לבצע תרגילים (תחת הנחיית פיזיותרפיסט) שיש בהם כדי לשפר את תנועתיות עמוד השדרה (כיפוף, יישור, פיתול וכן הלאה), למתוח את הרקמות הרכות בגב ובמותניים, לחזק את שרירי הגב, הצוואר ומקרבי השכמות, תרגול שרירי רצפת האגן ותרגילים אחרים.

פעילות גופנית נכונה מפחיתה את שכיחות הכאבים ואת חומרתם. היא משפרת את תחושת הרווחה הכללית ואת דימויה העצמי של האם, ואף מפחיתה את רמות המתח, החרדה והדיכאון המופיעות לעיתים במהלך הריון. כל הנ"ל תורמים במישרין ובעקיפין להקלת כאב.

כללים עליהם יש להקפיד בפעילות גופנית בהריון:

  • בעת פעילות גופנית חשוב להיות קשובים לגוף. יש להפחית את עוצמת הפעילות בהתאם לתחושה ואף להפסיקה כאשר מופיעים עייפות, דופק מואץ או קשיי נשימה.
  • יש לתת דגש על אימון שרירי רצפת האגן כמה פעמים ביום במהלך ההריון ולאחר הלידה.
  • פעילות גופנית בתקופת ההיריון דורשת הקפדה על פיזור החום בעזרת ביגוד מתאים ושתייה מרובה.
  • יש להימנע מסאונה, מג'קוזי חם ומאמבטיות חמות. חום גבוה עלול להזיק לעובר, במיוחד בשליש הראשון להריון.
  • החל מהשליש השני של ההריון, כאשר שוכבים על הגב בעת ביצוע פעילות גופנית, יש להישען על כריות, על מנת למנוע ירידה בתפוקת הלב.
  • במצבים הבאים יש להימנע מפעילות ולהיוועץ בגורם רפואי: דמם נרתיקי, כאבי בטן, קוצר נשימה או סחרחורת.
  • יש להימנע מכל פעילות שיש בה סיכון לפגיעה או לנפילה, כגון משחקי כדור, התעמלות מכשירים, רכיבה על סוסים ופעילויות דומות.
  • צלילה אסורה לחלוטין.

דרכים נוספות למניעה והקלת הכאב:

  • הימנעות, במידת האפשר, מישיבה ממושכת ומהליכה ממושכת.
  • הפחתת מתח נפשי.
  • במעבר משכיבה לישיבה ומישיבה לעמידה - הקפדה על תנועה איטית והדרגתית.
  • בזמן הרמת חפצים - הקפדה על גב זקוף, כך שהעומס יהיה על הברכיים ולא על גב.
  • מנוחה על מזרן קשיח.
  • חימום השרירים הכואבים.
  • תרגול שיטות אלטרנטיביות כגון יוגה וטאי צ'י, המשלבות מתיחות עדינות והקפדה על יציבה נכונה.
  • ניתן לרכוש בחנויות למוצרי אורתופדיה סוגים מסוימים של חגורות אגן, אשר יכולות לסייע בקיבוע האגן ובחלוקה טובה יותר של המשקל, אשר האיזון בה הופר עקב התנפחות הרחם.

לצד כל מה שעליו דובר עד כה, יש לזכור כי ייתכן בהחלט שחלק מהכאבים נובעים מבעיה שאינה קשורה להריון, כגון מחלת רקע נסתרת, ולכן יש להתייחס במלוא הרצינות להופעת תסמינים כגון כאבים חריגים ותופעות נוירולוגיות (הקרנת כאבים לגפיים, נימולים, ושינויים אחרים בתחושה), ולפנות לרופא מיד עם התחלתם.