כאבי שרירים הינם ברובם תוצאה של רקמות פגועות בשל פעילות ספורטיבית, עבודה מאומצת או תנוחה ממושכת לא נוחה. במקרים אחרים מהווים כאבי השרירים סימפטומים של מחלה. כאבי שרירים גורמים לירידה משמעותית באיכות החיים וגורמים לתסכולים וקשיי תפקוד בקרב הסובלים מהם.
גוף האדם הינו בעל שלושה סוגי שרירים מרכזיים: שריר השלד, שריר חלק ושריר הלב. לכל אחד מסוגי השרירים יכולות ייחודיות לו ותפקודים שונים.
הסיבה הנפוצה ביותר לכאבי שרירים היא עומס יתר. עומס זה יכול להיווצר בשל הצטברות חומצת חלב בשריר או קרעים זעירים. במקרים בהם יש מחסור בחמצן נוצרות דלקות וחומצת חלב בשריר המביאה לכאבים. גורמים נוספים הגורמים לכאבי שרירים הינם מתיחה קלה של השרירים וקריעת סיבי שריר מסוימים בשל עומס יתר. כאבי שרירים אלו חולפים בתוך זמן קצר וללא תרופות מיוחדות אלא במנוחה כללית. במקרים בהם השריר ניזוק בצורה קיצונית יהיה צורך בטיפול מקצועי של כירורג.
סיבות נוספות לקיום כאבי שרירים יכולות להיות מחלת השפעת, בה הכאבים מגיעים ונעלמים מעצמם. כמו כן יכולים להיגרם כאבי שרירים מדלקות שונות, תאונות, מחלות שרירים, בעיות נוירולוגיות, סרטן ותרופות להורדת לחץ דם. על מנת להעניק את המענה האידיאלי לבעיה יש לאבחון אותה מוקדם ככל האפשר.
כאבי שרירים יכולים להיות סימן לבעיה גדולה יותר וברוב המקרים יגיעו עם תסמינים נוספים כאשר מדובר בבעיה רצינית. התסמינים הנוספים יכולים לסייע באבחון המקור לבעיה. כאבי שרירים המגיעים עם תופעות כגון נימול וחולשה עלולים להעיד על תופעה עמוקה יותר. גם דלקת זיהומית יכולה לגרום לכאבי שרירים כאשר זו תופיע עם פצע מוגלתי.
ישנן מחלות חמורות כגון מחלות ניוון שרירים ומחלות שריר דלקתיות המביאות למוגבלויות שונות וכאבי שרירים חמורים. למחלות אלו מתלווים סימפטומים כגון חום ועייפות, כאבי פרקים ואפילו ירידה במשקל. פיברומיאלגיה ידועה גם היא כמחלה הגורמת לכאבי שרירים נוראיים, עייפות וכאבי ראש.
האבחון של כאבי השרירים הינו למעשה הצעד הראשון להחלמה. את האבחון מתחילים משיחה פשוטה אותה מקיימים עם החולה בו מתחקרים אותו על הרקע המשפחתי שלו ועל ההיסטוריה הרפואית הרלוונטית. פרטים מסוימים יוכלו לגלות את המקור לכאבים ואת הסיבות להחמרתם. כמו כן באמצעות שיחה פשוטה יישאל החולה שאלות באשר לאופי הכאב: האם הוא ממוקד או מתפשט? האם מדובר בכאב שבא והולך או קבוע? כמה זמן כבר סובל האדם מהכאב המדובר? האם הכאב חוזר תמיד לאותו המקום? שאלות אלו ואחרות מסייעות לגלות את המקור לכאבים ואת אופן הטיפול הרצוי.
לאחר קיום שיחת בדיקה יש לבצע בדיקה פיזית. הבדיקה הפיזית חוקרת את מיקום הכאב ומנסה לאמוד את עצמת הפגיעה. בשלבים מתקדמים יותר אף ניתן לערוך בדיקה באמצעות הדמיה ואף בדיקות מעבדה ממוקדות, בדיקות דם וסימפטומים נוספים המגיעים עם כאבי השרירים. סימפטומים כגון חום וירידה במשקל עלולים להעיד כי מדבר בסיבה עמוקה יותר מכאבי שרירים פשוטים.
ניתן לטפל בכאבי שרירים בבית ומבלי לערב תרופות למיניהן כאשר הכאבים אינם חריפים מדי ואינם מהווים סימפטום של מחלה כלשהי. חשוב לתת לשריר הזדמנות להחלים באופן עצמאי כאשר ההנחיה המרכזית להתנהלות היא הימנעות מכאב. הימנעות מתחושת כאב והמשך הפעילות השוטפת על מנת לאפשר לשריר לחזור למצבו התקין. חזרה לפעילות שגרתית צריכה להתבצע באופן הדרגתי ואיטי המותאם לקצב של הגוף עצמו.
טיפולים מתקדמים הם הצעד המתבקש כאשר טיפולים מסורתיים אחרים מתגלים כלא יעילים. כאבי שרירים שאינם מגיבים לטיפולים אלו מצריכים עזרה מקצועית. טיפולים מתקדמים לריפוי כאבי שרירים כוללים אולטרה סאונד וטיפול באמצעות גלי הלם, לייזר ועוד.