גלולת אלה הפכה לשם דבר בכל הנוגע להריונות לא רצויים וקיום יחסי מין ללא אמצעי הגנה. באמצעות התרופה, כשהיא נלקחת עד 120 שעות ממועד קיום יחסי המין, ניתן לעצור את ההיריון הלא רצוי. מהי גלולת היום שאחרי, למה חשוב לשמור אותה במגירה ואיך היא פועלת?
כדור היום שאחרי, הוא תרופה שיכול למנוע היריון לא רצוי. הוא מכילה הורמונים שונים, ובניהם ההורמון הנשי אסטרוגן. את נטילת התרופה יש לקחת תוך 120 שעות מקיום היחסים. המרכיב הפעיל בגלולה נקרא Ulipristal Acetate והוא זהה בצורת הפעילות שלו להורמון הנשי פרוג'סטרון המופרש מהשחלות בכמות גדולה לאחר הביוץ. כאשר נוטלים את הגלולה, המרכיב הפעיל גורם לדחייה או מניעה של הביוץ עוד לפני שההפריה מתרחשת. אם ההפריה התרחשה, הגלולה לא תעזור, ולכן כדאי לקחת אותה מוקדם ככל הניתן וממש בסמוך ל"אירוע". בכל מקרה, העובר אינו נפגע מנטילת התרופה ולא יתפתחו אצלו מומים בעקבותיה, ואם החלטת להמשיך את ההיריון במידה והתרופה לא הועילה, לא תצטרכי לדאוג.
תופעות הלוואי הן מעטות, ומסתכמות בבחילות, כאבי בטן, כאבי ראש, עייפות, שלשולים, רגישות בשדיים ושינויים במחזור. המחזור אמור להגיע במועד שלו, אך יתכנו שיבושים בדימום הן מבחינת התזמון והן מבחינת הכמות. אם ההיריון לא מגיע, ויש איחור של יותר מ-5 ימים, זהו סימן לא טוב, ויש צורך לעשות בדיקת היריון. יש לפנות לרופא במידה ומתרחשים התסמינים הבאים: דימום כבד או ממושך שעשוי להעיד על היריון מחוץ לרחם, איחור הווסת של למעלה מ-5 ימים, הקאת הגלולה תוך 3 שעות ממועד נטילתה או הקאת הגלולה הראשונה ונטילת גלולה נוספת במסגרת זמן של 120 שעות. יש לשים לב שבמקרה אל אישה מניקה, יש איסור להניק בפרק זמן של 36 שעות מרגע נטילת הכדור.
בישראל ישנם שלושה סוגים עיקריים ופופולאריים לעצירת היריון במקרה של יחסי מין לא מוגנים. הם עובדים על עיקרון דומה:
כדור היום שאחרי לא אפקטיבי במקרה של הקאה תוך 3 שעות מנטילתו, בקיום יחסי מין לא מוגנים שוב פעם לאחר נטילת הגלולה ובמקרה בו נוטלים תרופות נוספות המעכבות את השפעת הגלולה, למשל תרופות לאפילפסיה. יש להיוועץ עם רופא לפני השימוש במידה ואת סובלת מהדברים הבאים: מחלות כבד או מליקויים חמורים בתפקודו, ממחלות במערכת העיכול מחשש של ספיגה ירודה של חומר הגלולה, בעבור רקע אישי או משפחתי של פקקת ורידים או נטייה לקרישיות יתר וכן במקרה עבר של היריון מחוץ לרחם, ניתוח או דלקת בחצוצרות או באגן הירכיים.
על אף שהגלולה אינה מסוכנת לשימוש תדיר, היא אינה מתאימה לשימוש קבוע אלא למקרי חירום בלבד, כאשר אמצעי ההגנה נקרע, בשל נסיבות של שכיחת גלולות או חלילה לאחר מקרה של יחסי מין שאינם בהסכמה. הגלולה אינה מהווה תחליף לאמצעי מניעה אחרים, ויעילותה עומדת על 50-80 אחוזי הצלחה.