הריון הוא דבר יקר ערך. יעידו על כך נשים העוברות טיפולים על מנת להכנס להריון, אבל גם נשים שנכנסו באופן טבעי רוצות לשמור עליו ולתת לגופן את התנאים המיטביים כדי לשאת אותו. גם העובר צריך תנאים מסויימים כדי להתפתח באופן תקין. לכן, אם את מתכננת הריון, בין אם בצורה טבעית ובין אם בתהליכים כמו הפרייה חוץ גופית (IVF) למשל, כדאי לך להכין את גופך על הצד הטוב ביותר לקראת התהליך. במאמר זה, אספנו עבורך המלצות איך להתכונן לקראת הריון.
בשלב הראשון, קבעי תור לרופא/ת הנשים שלך לצורך התייעצות ראשונית. מטרת הביקור היא איתור מצבים בריאותיים שכדאי לבדוק ולטפל בהם טרם הכניסה להריון, על מנת להגיע אליו בבריאות הטובה ביותר. הרופא עשוי לבדוק מספר דברים ובניהם בדיקות דם על מנת לוודא שלא חסר בגופך דבר. הרופא יבדוק איתך לקיחת תרופות בבאופן קבוע, והאם ניתן להמשיך לקחת את התרופות הללו במהלך ההריון. במקרה שרופא הנשים לא יודע את התשובה, ניתן לפנות לייעוץ טטרטולוגי של משרד הבריאות. בנוסף יש אפשרות שישלח אותך לקבל חיסונים.
החלי ליטול חומצה פולית כשלושה חודשים בטרם הכניסה להריון, מומלץ ע"פ מחקרים להתחיל ליטול חומצה פולית. זהו ויטמין החיוני להתפתחות תקינה של ההיריון ולמניעת מומים בעובר. המינון המומלץ הוא 400 מ"ג ליום.
הפסיקי לעשן – עישון מסכן את תקינות ההריון ופוגע בסיכויי האישה לפוריות. העישון עשוי לפגוע בתהליך גדילת העובר, ואף מחקר חדש קובע כי הוא עשוי לגרום למומי לב בעובר. הפסקת עישון עשויה להוות אתגר לא פשוט עבור נשים רבות, היות שכידוע העישון ממכר.
המנעי משתיית אלכוהול – אלכוהול הוא חומר שעובר את מחסום השליה ויש לו השפעה על מערכת העצבים. האלכוהול רעיל למערכת העצבים של העובר המתפתח ולכן אסור לשתות אלכוהול בהריון.
בתכנון לקראת הריון, על מנת למנוע מחלות תורשתיות בעובר צריך לעשות בדיקות גנטיות. זאת כיוון שכל אחד מאיתנו נושא שינויים במטען הגנטי שלו, אך לרוב לא ניתן לראות את השינויים הללו כלפי חוץ. השינויים הללו עשויים לגרום למחלות אצל העובר, בדרך כלל כאשר יורשים אותם משני ההורים. מאד כדאי לגלות עוד לפני ההריון אם יש סיכוי ללדת צאצא חולה כיוון שהגילוי יסייע ויכוון בהחלטות הנוגעות לתכנון המשפחה. ישנן בדיקות שנעשות בקופת חולים לפי המוצא העדתי, וניתן גם לעשות בדיקת סקר גנטי מורחבת הבודקת מספר גדול יותר של שינויים גנטיים אפשריים.