בסרטים, קל מאד להיכנס להריון. למעשה, תמיד זה קורה בלי תכנון, דווקא ברגע הלא מתאים. במציאות, כפי שיודע כל הורה גאה, נדרש תכנון של ממש, כמו גם פעולות שונות המגדילות את הסיכון להיכנס להריון. אנחנו נתייחס כאן לארבעה צעדים שיכולים לקרב אתכם לעבר ההריון המיוחל, ולהפוך אותו למוצלח ככל האפשר.
מה זה בכלל? ויטמין אשר חיוני לבניית הגוף ותאיו, כמו גם לחילוף החומרים שלו. בהקשר הנוכחי, מדובר על בניית המערכות של התינוק: החומצה הפולית שנוטלת האם תקטין, כתוצאה מכך, את הסיכויים למומים מולדים אצל התינוק, בעיקר בעמוד השדרה.
מתי לקחת? כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון. המלצת משרד הבריאות היא ליטול את החומצה גם לאחר מכן, בשלושת החודשים הראשונים של ההריון.
איך לקחת? המלצות משרד הבריאות מדברות על כדור אחד של חומצה פולית מדי יום, כאשר כל כדור מכיל 0.4 מ''ג.
חשוב לדעת: חומצה פולית קיימת, במידה מסוימת, גם בטבע. עלים ירוקים, כבד שמרים, אגוזים, בוטנים וקטניות, למשל, מכילים אותה בכמות נאה. מצד שני, נטילת כמות עודפת של חומצה פולית עלולה להזיק לבריאות האישה והעובר גם יחד.
מה זה בכלל?: בדיקות סקר גנטיות נערכות עבור כל אחד מבני הזוג, וזאת במטרה לאתר פגמים אפשריים שעלולים להופיע אצל הילד המשותף שלהם. המשתנה העיקרי הנכנס כאן למשוואה הוא המוצא של בני הזוג, שעה שידוע שלא פעם יש בנמצא מחלות האופייניות לו.
מתי לבצע? מרבית בני הזוג מחליטים לבצע את הבדיקות לפני שגומלת בליבם ההחלטה להביא ילדים משותפים לעולם. אחרים עושים זאת אפילו טרם הנישואים שלהם. ניתן לבצע את בדיקות הסקר הגנטיות גם לאחר הכניסה להריון.
איך לבצע? למעשה, המדובר הוא בבדיקות דם סטנדרטיות. "הצלבת" הנתונים של שני ההורים מאפשרת להסיק, במידה גבוהה של ודאות, על הסבירות להופעת המחלות אצל הוולד.
חשוב לדעת: ישנן בדיקות סקר גנטיות הנערכות לבני כל העדות: טיי זקס, X סביר וסיסטיק פיברוזיס. שאר הבדיקות הן תלויות מוצא.
מה זה בכלל? בחינת ההיסטוריה הרפואית, בעיקר של האישה, כמו גם התרופות שהיא לקחה בעברה. זאת מתוך מטרה לאתר סבירות של תחלואה במהלך ההריון, או אפילו מוות, חלילה.
מתי לבצע? רצוי לגשת לרופא המטפל כשלושה חודשים לפני המועד המתוכנן לכניסה להריון.
איך לבצע? יש להעביר לרופא את המסמכים הרלוונטיים המתייחסים לטיפולים שונים שעברה האישה בעברה (במידה והם לא נמצאים כבר אצלו). כמו כן, חשוב לעדכן אותו על תרופות הנלקחות באופן קבוע, מחלות כרוניות מהן סובלת האישה או ניתוחים קודמים שעברה.
חשוב לזכור: קיימות תרופות אשר מסוכן ליטול במהלך ההריון, ויש לבקש מהרופא ייעוץ על כך.
פתיחות היא צעד מרכזי בדרך להצלחת התהליך: אין להסתיר כל מידע מהרופא.
מה זה בכלל? שם כולל לסדרה רחבה של פעולות, בתחומים שונים, שתכליתן להגביר את הסיכויים להיכנס להריון, כמו גם לכך שהאחרון יהיה המוצלח ביותר האפשרי.
מתי להתחיל בהכנות? רצוי מוקדם ככל האפשר.
איך לבצע? היריעה קצרה מלתאר כאן בדיוק את מגוון הפעולות הספציפיות. המלצה ברורה היא להיעזר בבעלי מקצוע, ולהכין תוכנית מקיפה, המכסה את כל אחד מהתחומים.
חשוב לזכור: ככל שאישה תוכל לסמן "וי" על כמה שיותר נקודות מאלה שהוזכרו, כך היא יכולה להיות שקטה יותר לקראת ההריון הקרב.