דלקת פרקים בילדים או Juvenile Rheumatoid Arthritis- JRA הינה מחלת פרקים אשר פוגעת בילדים מגיל 6 חודשים ועד 16 שנים, זוהי מחלת הפרקים השכיחה ביותר בקרב קבוצת גיל זו. מחלה זו יכולה להתחיל כמפרק נפוח, חום גבוה או פריחה לא מוסברת, כל אלה סימפטומים אשר קיימים מעת לעת בילדים אך ישנם מקרים בהם הגורם הוא דלקת פרקים בילדים אשר השלכותיה עלולות להיות קשות. נהוג לחשוב כי צמד המילים "דלקת פרקים" הוא נחלת האוכלוסיה הבוגרת בלבד אך לא כך הדבר שכן מחלת דלקת פרקים בילדים איננה נדירה כלל. כיום הרפואה עשתה קפיצה גדולה בכל הנוגע לאבחון מחלות וכתוצאה מכך מתגלים מקרים אשר בעבר לא היו ידועים. על פי נתונים עולמיים 1 מכל כ-1000 ילדים יחלה במחלה, כך לדוגמא בישראל ישנם 5000 ילדים החולים בה. נמצא כי המחלה שכיחה יותר בקרב העולם המערבי וכי המחלה פוגעת יותר בילדות לעומת בילדים ביחס של 2:1. דלקת פרקים בילדים הינה לרוב מחלה בעלת תקופות פעילות בהן החולים סובלים מסימפטומים ומתקופות הפוגה (רמיסיה) בהן אין הם חשים בסימפטומים, בדרך כלל המחלה נעלמת לחלוטין כעבור מספר שנים. המחלה מתפרצת לראשונה לרוב בין גיל 5 ל-8.

טעות נפוצה היא להשוות בין דלקת פרקים בילדים לבין דלקת מפרקים שיגרונית, טעות זו נובעת מכך שניתן למחלות אלו שם זהה (rheumatoid arthritis) למעט התוספת המצביעה על כך שמחלה זו בילדים. הסיבה לכך היא שעד לא מכבר חשבו כי זו אותה מחלה, אולם עם התפתחות הרפואה התברר כי מחלה זו שונה מאד מדלקת מפרקים שיגרונית ועל כן כיום ניתן לה שם חלופי והוא: Juvenile Idiopathic Arthritis- JIA. פירוש המילה Idiopathic הינו מחלה אשר הגורם לה אינו ידוע.

גורמים

הגורם המדוייק אשר גורם לדלקת פרקים בילדים איננה ידועה, על פי המחקר הנעשה בתחום מסיקים כי זו מחלה אוטו-אימיונית כלומר מחלה בה מערכת החיסון מתקיפה את הגוף עצמו. באופן נורמלי מערכת החיסון בעלת יכולת להבדיל בין תאי הגוף לבין גורמים זרים ועל פי זיהוי הגורמים הזרים היא מתקיפה אותם. במחלות אוטו-אימיוניות כמו דלקת פרקים בילדים, מערכת החיסון מזהה את הגוף כגורם זר בעל פוטנציאל להיות מזיק ומתקיפה אותו, במקרה זה מערכת החיסון מתקיפה את המפרקים (לרבות הסחוס) וגורמת להתפתחות דלקת ולהרס הרקמה.

כיום החיפוש אחר הגורם למחלה נעשה דרך שילוב המצאות הגורמים הבאים:

  • מערכת חיסון- ישנם הבדלים בין מערכות החיסון הקיימות בכל אדם, אחד ההבדלים הוא רמת פעילותה של מערכת החיסון. רמת פעילות גבוהה מהרגיל (מערכת חיסון חזקה ואגרסיבית) עלולה לגרום לתגובת יתר כנגד רקמות הגוף כמו המפרקים.
  • זיהום ויראלי או חיידקי- אלה נחשדים לגורמים אשר יוצרים את הגירוי הראשוני המפעיל את מערכת החיסון ומוציא אותה מתפקודה הנורמלי.
  • גנטיקה- דלקת פרקים בילדים אינה מתנהגת כמחלה תורשתית באופן כזה בו אם הורה לקה בה בילדותו אז הוא יעביר זאת לילדיו. עד כמה שידוע היום המחלה לא מועברת בתורשה בצורה חד משמעית למרות שישנו משקל גנטי מסויים למחלה. האנטיגן HLA ידוע כמעורב במחלות אוטו-אימיוניות שונות וגם במחלה זו הוא נחשד כגורם משפיע שכן הוא נמצא בחלק מהחולים.
  • גורמי סביבה- ישנן טענות כי גורמי סביבה שונים כגון: לחצים ומתחים נפשיים, תא משפחתי לא תקין ואף מזג האוויר, עלולים להגביר את הסיכוי ללקות במחלה זו.

סימפטומים

הסימפטומים בעלי טווח רחב מאד והם משתנים בין ילד אחד למשנהו הן בהיקפם והן בדרגת חומרתם ובתדירותם. סימפטומים אופיינים למחלה הינם:

  • כאבי פרקים- כאבים אלה יכולים להתבטא בצליעה, קשיים בכתיבה וכדומה, או בכאבים איזוריים אשר מתקבלים אפילו ממגע קל במפרק.
  • נפיחות במפרקים- יתכן כי נפיחות תופיע לפתע במפרק מסויים והיא לא תעלם למשך תקופה ממושכת.
  • נוקשות- עלולה להופיע במפרקי הגוף השונים במיוחד באיזור מפרק הצוואר והירכיים. קיימת גם התופעה של נוקשות בוקר או נוקשות לאחר תנוחה ממושכת, במצבים אלה טווח תנועת המפרקים קטן מאד מה שמקשה על פעילותם.
  • עיוותים בגדילה- מכיוון שמחלה זו פוגעת בילדים בתקופה בה הם גדלים ומתפתחים תתכן פגיעה בהתפתחותם, ישנם מקרים בהם יש האטה בגדילה ומצד שני במקרים אחרים יש גדילת יתר של עצמות מסוימות העלולות להוביל לתוצאה בה יד אחת ארוכה מהשניה וכדומה. ישנה נקודה חיובית שכן הילדים בתקופת גדילה ולכן הסחוסים והעצמות נבנים, לעיתים בשל סיבה זו הגוף מצליח להתגבר על המחלה ולתקן את נזקיה.
  • פריחה- פריחות לא מוסברות יכולות להופיע ולהעלם כאשר דפוס ההופעה יכול להראות אקראי, כך פריחה באיזור מסויים מופיעה ופתאום מופיעה הפריחה באיזור אחר בגוף ללא קשר נראה לעין.
  • חום גבוה- מאפיין שמופיע ברוב הילדים הלוקים בדלקת מפרקים מסוג זה. לרוב החום עולה בצורה חריפה בערב ואז חולף לחלוטין לאחר מספר שעות או ביום לאחר מכן וחוזר חלילה.
  • אדמומיות וחום באיזור המפרק- ניתן לראות כי איזור המפרק הפגוע אדמומי לעומת העור לידו, בנוסף לכך איזור זה יהיה חם יותר למגע לעומת העור סביבו.
  • עייפות וחוסר אנרגיה.

כלל אצבע הקיים במחלה זו הוא, ככל שמספר המפרקים הפגועים ממחלה זו עולה כך קטנים הסיכויים לכך שהמחלה תעלם לחלוטין.

תתי סוגים של דלקת פרקים בילדים

לרוב דלקת פרקים בילדים מופיע בילדים מגיל 6 חודשים עד 16 שנה. ישנם שלושה סוגים עיקריים של דלקת פרקים בילדים, לעיתים יתכנו מצבים בהם ילד נמצא בקבוצה אחת ולאחר מספר חודשים הוא יעבור לקטגוריה אחרת. אלו הם הסוגים העיקריים:

  • Oligoarticular JRA (נקרא גם Pauchiarticular )- סוג זה פוגע בארבעה או פחות מפרקים, זהו הסוג הקל והשכיח ביותר של המחלה והוא פוגע בכמחצית מכלל החולים. הסימפטומים המאפיינים סוג זה של המחלה הם: כאב, נוקשות או נפיחות של המפרקים. מפרקי הברכיים ושורש כף היד הינם המפרקים אשר בדרך כלל נפגעים בסוג זה, לרוב הפגיעה אינה סימטרית כלומר אין פגיעה בשני צידי הגוף בו זמנית (שתי ברכיים שתי ידיים וכו'). בנוסף לכך, תתכן דלקת של הקשתית בעין (החלק בעל הצבע בעין) ללא קשר לכך שדלקת הפרקים פעילה או בהפוגה. ניתן לאבחן את דלקת הקשתית (נקראת דלקת הענביה או iridocyclitis) יחסית בתחילת המחלה על ידי בדיקת עיניים, בנוסף בדרך כלל כאשר דלקת עיניים זו קיימת ניתן למצוא עדות לקיומו של אנטיגן ANA בדמו של הילד. מכיוון שדלקת עיניים זו איננה בעלת סימפטומים בולטים ניתן לעיתים לפספס אותה, דבר זה עלול להוביל לפגיעה בראייה, לכן על הילדים הלוקים בסוג זה של המחלה להבדק אצל רופא עיניים בקביעות. עד גיל 8 סוג זה שכיח יותר בקרב ילדות ומעל גיל 8 המחלה שכיחה יותר בקרב ילדים.
  • Polyarticular arthritis- סוג זה פוגע יותר בילדות מאשר בילדים, הסימפטומים כוללים: נפיחות או כאבים בחמישה או יותר מפרקים. המפרקים אשר נפגעים בדרך כלל בסוג זה הינם המפרקים הקטנים בידיים והמפרקים הנושאים במשקל הגוף- מפרקי הברכיים, ירכיים, קרסוליים, כפות רגליים וצוואר. בנוסף יתכנו שינויים במצבי הרוח, חוסר תיאבון, חום קל ובליטות בעור באיזורים הנתונים ללחץ כתוצאה מישיבה או הישענות כמו ישבן, ירכיים וגב. סוג זה מתפצל לשני תתי סוגים:

דלקת פרקים פוליארטיקולר עם פקטור שיגרוני- ניתן לבדוק על ידי בדיקות דם את קיומו של הפקטור השיגרוני. זהו סמן אשר נמצא לרוב בסוג זה של דלקת פרקים בילדים, אולם פקטור זה יכול להמצא גם כתוצאה ממחלות אחרות. תת סוג זה נדיר יחסית (פוגע בכ-5% מכלל החולים במחלה) והוא מופיע בעיקר בילדות מעל גיל 10. בנוסף לכך הוא מאופיין בפגיעה סימטרית בפרקים, כך נפגעים לדוגמא מפרקי הברכיים בשני צידי הגוף בו זמנית.

דלקת פרקים פוליארטיקולר ללא פקטור שיגרוני- תת סוג זה שכיח יותר והוא מהווה כ-20% מכלל הילדים החולים בדלקת פרקים בילדים, הוא מופיע בעיקר בילדות מגיל 6 ומעלה.

  • Systemic JRA נקרא גם מחלת סטיל (Still's disease)- סוג זה הוא החריף מכולם שכן הוא פוגע בצורה סיסטמית כלומר בכלל מערכות הגוף. כ-20% מכלל הילדים החולים במחלה ילקו בסוג זה וכמחצית מהם יחלימו כעבור 10 שנים, ילדים וילדות נפגעים מסוג זה באופן שווה. הסימפטומים האופיינים לסוג זה כוללים: חום גבוה אשר מחריף בערב ולפתע נעלם, עייפות וירידה במשקל. בנוסף יתכן כי בזמן התקפי החום הללו יתכן כי הילד יהיה חיוור והוא יחוש חולה מאד או שתתפתח על גופו פריחה. פריחה זו עלולה להופיע ולהעלם במהירות במקומות שונים בגוף, יתרה מזאת הטחול, הכבד ובלוטות הלימפה יכולים להיות מוגדלים מהרגיל ותתכן אף פגיעה באברים נוספים כמו הכליות והלב.