123456789101112131111111111111

מחלות לב וכלי הדם הן הגורם לתמותה מספר 1 בעולם המערבי, הן כוללות מחלות כגון: תעוקת חזה, התקף לב, יתר לחץ דם, טרשת עורקים ושבץ מוחי. מחלות אלה ועוד רבות אחרות גרמו לכ- 18 מיליון מקרי מוות ברחבי העולם בשנת 2005 אשר היווה 30% מכלל מקרי המוות בעולם, והן אלה פוגעות בכל הגזעים ובגברים ונשים כאחד. הגורם המשמעותי ביותר למחלות לב וכלי הדם הוא הצרה של כלי הדם אשר גורמת לחוסר זרימת דם מספקת לאברים השונים. תפקידה של מערכת הדם הוא להוביל חמצן, נוטריינטים וחומרים שונים לחלקי הגוף, כאשר נמנעת אספקה זו לרקמה מסויימת המצב מוגדר כאיסכמיה.

לאורך השנים נוצרים פגעים בכלי הדם כתוצאה מגורמי סביבה כמו עישון, תזונה, פעילות גופנית, מתח, מחלות שונות וגורמי תורשה. נזקים אלה גורמים להצטברות של חומרים שונים (בעיקר שומניים כמו כולסטרול וטריגליצרידים, ואף סידן – גורם להסתיידות עורקים) אשר יוצרים בליטה הנקראת פלאק, בדופן הפנימית של כלי הדם. כך כלי הדם הופך צר יותר וקשיח יותר דבר המוביל לתפקודו הלקוי ופגיעה בזרימת הדם הלאה, במשך הזמן תתכן קריעה איזורית של כלי הדם אשר תגרור תגובה של מערכות הגוף לתיקון הקרע מה שמגדיל את הבליטה וחוסם עוד יותר את כלי הדם. כך אט אט לאורך שנים נחסמים כלי הדם ואיברי המטרה שלהם גוועים אט אט. הבליטה אשר נוצרת הינה קריש דם, קריש דם זה יכול לחסום את כלי הדם בו נוצר או להתנתק ולהסחף (על כן נקרא תסחיף לדוג' אם מגיע לריאות יקרא תסחיף ריאה) עד שיתקע בכלי דם במורד הזרם. ההשלכות חמורות מאד והן מראות את אותותיהן רק לאחר שנים ארוכות של התפתחות התהליך הטרשתי הזה, לכן יש להבדק תקופתית גם אם אין סימפטומים. כיום יש פתרונות רבים למחלות לב וכלי הדם אך הפתרון המוצלח ביותר הוא דווקא הפשוט ביותר והוא שינוי באורח חיים הכולל תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית וחיים רגועים.

סימפטומים

רוב השנים בהם התהליך הטרשתי מתרחש לא קיימים סימפטומים שכן דרגת חסימת כלי הדם לא קריטית והאיברים מצליחים להתמודד עם המצוקה החלקית. על כן, מחלות אלה מופיעות בגיל מבוגר יחסית וכשהן הופכות לסימפטומטיות הן לרוב כבר במצב חמור, יחד עם זאת ישנם מקרים רבים בהם מתרחש מוות פתאומי גם בצעירים אשר לכאורה נראו בריאים לחלוטין.

סימפטומים אשר מצריכים בדיקה מיידית אצל רופא מחלות לב וכלי הדם הם: תעוקת חזה, התקף לב, אירוע מוחי, איבוד זמני של ראייה, תחושת נמנום בחלקי הגוף, הזעה וסחרחורות וכאבים באזורי החזה, כתפיים (במיוחד צד שמאל), לסתות וגב. לעיתים סימפטומים אלה יכולים להיות מלווים בקושי נשימתי, הקאות וחולשה כללית (מופיע במיוחד בקרב נשים).

ישנם עוד סימפטומים רבים אשר ספציפים יותר למחלות מסויימות כמו דיבור משובש, איבוד הכרה ונמנום בפנים אשר מופיעים בשבץ מוחי.

כמובן שסימפטומים אלה יכולים להגרם ממחלות וסיבות אחרות ומגוונות, על כן יש לפנות מייד לטיפול רפואי על מנת לברר מה הסיבה. גילוי מוקדם של מחלות לב וכלי הדם משפיע משמעותית על דרכי הטיפול האפשריות ועל סיכויי ההצלחה.

גורמים

הגורמים העיקריים להצטברות הרובד הטרשתי בכלי הדם הם:

  • טבק- צריכתו על כל צורותיה לרבות לעיסה ועישון פאסיבי.
  • תזונה לקויה- המורכבת מעודף שומן וכולסטרול, סוכר, מלח, אלכוהול וענייה בויטמינים, סיבים תזונתיים וכדומה. השמנה גורמת לשלל מחלות אשר יכולות להאיץ את התפתחות התהליך הטרשתי בנוסף לנזקים שהן עצמן גורמות.
  • חוסר פעילות גופנית- הגוף צריך פעילות גופנית על מנת לשמור על פעילות תקינה של אבריו לרבות הלב. יש לשים לב לכך שעובדה זו מתייחסת גם לאנשים רזים שאינם סובלים מעודף משקל, פעילות גופנית היא הכרח לחיים ארוכים ובריאים.
  • תורשה- ישנו מרכיב גנטי מסויים למחלות אלה לכן משפחות עם היסטוריה של מחלות אלה נמצאות בקבוצת סיכון גבוה יותר.
  • מחלות- מחלות שונות יכולות להאיץ את התפתחות התהליך הטרשתי במיוחד סוכרת, בנוסף ישנן עדויות לכך שחיידקים ונגיפים מחמירים גם כן את התפתחות הטרשת.

בעבר מחלות אלה היו שכיחות רק בקרב מבוגרים, היום בעולם המערבי אמנם הן עדיין שכיחות יותר עם העלייה בגיל אך הן מופיעות גם בילדים קטנים וזאת בשל תזונה רווית שומן וחסרת איזון הנפוצה בעולם המערבי.

שינויים הורמונלים מהווים גם כן גורמים לעלייה בסיכוי לחלות במחלות לב וכלי הדם, במיוחד בקרב נשים לאחר גיל הבלות.

דרכי המנעות

כיוון שכל אדם בעל יכולות שונות והיסטוריה רפואית שונה, יש להוועץ עם גורמים מוסמכים לפני שמתחילים בשינויים באורח החיים. דרכי ההמנעות אשר מובאות כאן נכונות לאוכלוסיה הכללית ודבקות בהן גורמת להפחתת השכיחות למחלות לב וכלי הדם בעשרות אחוזים, יתרה מכך הן אף גורמות לשיפור במחלות אשר קיימות כבר. דרכי ההמנעות כוללות:

  • המנעות מטבק- בראש ובראשונה יש להתחיל בצעד זה, הטבק מזהם את כלי הדם (לא רק אלה בריאות) ומאיץ את התפתחות הרובד הטרשתי בהם בעשרות אחוזים. על פי מחקרים רבים עישון פאסיבי מזיק גם כן ולא רק עישון אקטיבי או לעיסת טבק.
  • פעילות גופנית- יש לבצע שינוי באורח החיים כך שפעילות גופנית תהפוך לחלק אינטגרלי מחיי היומיום. מומלץ לבצע פעילות גופנית לפחות 4 פעמים בשבוע במשך 45 דקות.
  • תזונה נכונה - הכוללת אכילות 5 ירקות ופירות לפחות ביום, אכילת דגנים, דגים ובשר דל שומן, צריכה מתונה של מלח, סידן, שומן וסוכר.
  • בדיקות רפואיות תקופתיות- מכיוון שמחלות אלה (בייחוד יתר לחץ דם) אינן סימפטומטיות במשך שנים ארוכות בהן הן מחמירות, יש לעבור בדיקות תקופתיות ולמדוד לחץ דם על מנת לטפל בהן מוקדם ככל האפשר.
  • טיפול בסוכרת- מחלה זו מגדילה את הסיכוי למחלות לב וכלי הדם בעשרות אחוזים, על כן יש לטפל בה באופן רציני ולהיות במעקב רפואי. הוכח כי המנעות מעישון, תזונה נכונה ופעילות גופנית מורידות את חמירות סוכרת ובמקרים מסויימים ניתן אף להחלים ממנה.
  • טיפול בהשמנה- יש לשמור על משקל תקין על פי הנחיות הרופא, ניתן לעשות זאת על ידי הכתוב לעיל.

יש לציין כי לא תמיד ניתן להבחין במחלות לב וכלי הדם בבדיקות רפואיות בסיסיות, על כן מלבד עריכת בדיקות מקיפות אחת לשנה או יותר כתלוי בדרגת הסיכון, יש לנהוג על פי דרכי ההמנעות לעיל ובכך למנוע התפרצות פתאומית של מחלות ואף מוות.

נמצא כי 80% ממקרי המוות (בגיל מוקדם לא משיבה) אשר נגרמו ממחלות לב וכלי הדם יכלו להמנע!

זאת על ידי שינויים באורח החיים, בתזונה ובפעילות הגופנית. כך 80% ממקרי מוות אלה יכלו להמנע ללא התערבות רפואית וללא טיפול תרופתי כלל.

אבחון

ישנן בדיקות שונות הנערכות באופן תקופתי או על פי מצב רפואי אשר בודקות את תפקוד הלב ומצב כלי הדם. יש לאבחון מוקדם חשיבות ראשונה במעלה בכל הנודע למחלות לב וכלי הדם אשר משפיעה רבות על סוג הטיפול שניתן, דרגת הצלחתו ורמת הסיכון. הרופא המוסמך מבצע את האבחון על יד הבדיקות הבאות:

  • בדיקה רפואית- היסטוריה אישית ומשפחתית, בדיקות גופניות ובדיקות מעבדה.
  • בדיקות מאמץ- בדיקת סיבולת במאמץ, אולטרסאונד במאמץ, אק"ג. ישנו מגוון רחב של בדיקות מסוג זה אשר מותאמות לכל חולה ולמצבו כך שאין מה לחשוש מהן.
  • הדמיה- ישנן שיטות שונות לצילום כלי הדם על יד אולטרסאונד, צילומי רנטגן ייחודיים, CT ובעזרת צינתור לב.
  • דופלר- זוהי שיטה נפוצה בה ניתן להקשיב לזרימת הדם בעורקים ועל ידי כך לאבחן הפרעות בזרימה ושינויים במבנה הדופן הפנימית.

טיפול

דרך הטיפול המומלצת ביותר היא דווקא זו אשר לא נעזרת בטכנולוגיה הרפואית, דרך זו מפורטת בחלק ההמנעות לעיל והיא מותאמת על ידי צוות רפואי לכל חולה על פי צרכיו ומצבו.

הסיבה לכך שזו דרך הטיפול המומלצת נעוצה באחוזי ההצלחה האדירים שלה ובכך שהיא היחידה בה אין תופעות לוואי וסיכון.

במקרים בהם יש צורך בטיפול אגרסיבי יותר (מתרחש לרוב במקרים בהם הגילוי הוא בשלב מאוחר), ישנן דרכי טיפול נוספות:

  • תרופות- ישנן תרופות בעלות דרכי פעולה מגוונות, כך קבוצת התרופות הסטטינים מטפלות במצבי כולסטרול רע גבוה ואף מעלות את רמת הכולסטרול הטוב. יש תרופות מדללות דם (קומדין) ואחרות אשר פחיתות פעילות טסיות הדם, שתי קבוצות אלה מפחיתות את יצירת קרישי הדם. ישנן קבוצות המורידות את לחץ הדם אשר מהווה גורם סיכון חמור וקבוצות תרופות נוספות.
  • ניתוח- ישנם מספר סוגי ניתוח חלקם פולשנים יותר מאחרים, הבחירה בסוג הניתוח נקבעת על פי מצב החולה, גילו ושיקולים נוספים הנקבעים על פי ראות הרופא המטפל. ישנם ניתוחים לפתיחת כלי דם סתומים כגון: צינתור עם בלון, ניתוח סטנט (תומכן), בניתוחים הללו פותחים את העורק הסתום על ידי בלון או קפיץ אשר שומרים על העורק במצב פתוח לאורך שנים. במקרים בהם יש חסימה שלא ניתנת לפתיחה ניתן לטפ על ידי הסרת החלק הסתום, ניתוח נוסף שניתן לעשות במקרים אלו הוא ניתוח מעקפים המאפשר עקיפת האזור הסתום והמשך זרימה תקינה דרך כלי דם עוקף אשר מחברים.

דרכי הטיפול הללו בעלות תופעות לוואי וההחלמה יכולה להיות קשה, יתרה מכך בישראל מעריכים כי 30% מהסתימות בעורקי הלב אשר נפתחות על ידי בלון ייסתמו מחדש במהלך מספר שנים לאחר הניתוח. כמו כן, בניתוח מעקפים נמצא כי תוך 5 שנים מזמן הניתוח נסתמים % 50 מהמעקפים בעורקי הלב ולאחר שנתיים נוספות אחוז זה גדל ל- % 80. לכן בכל טיפול מסוג זה ניתן ורצוי לשלב טיפול הכולל שינוי באורח החיים, גם במקרים קשים יותר בהם טופלו חולים בתרופות ועברו ניתוחים נצפתה האצה משמעותית בקצב ההחלמה כל זאת הודות לשינוי באורח החיים ופעילות גופנית.

עוד מידע בנושא מחלות לב וכלי הדם