מחלת קרוהן הינה אחת משתי מחלות עיקריות השייכות לקבוצת מחלות כרוניות הנקראת מחלת המעי הדלקתי. בכל המחלות בקבוצה מתפתחת דלקת במעיים, ככל הנראה כתוצאה מתגובה חיסונית של הגוף נגד רקמותיו. מחלות אלו יכולות לפגוע בכל אזור לאורך מערכת העיכול (מהפה ועד לפי הטבעת) אך לרוב פוגעת במעי הדק ו/או במעי הגס. ברוב המקרים של מחלת קרוהן הדלקת מתפתחת באילאום טרמינלי (המעי הדק הסופי) ומתפשטת. למחלות אלו אין טיפול מרפא, מהרגע שהמחלה מתחילה יש תקופות של החמרה ותקופות של רגיעה, כאשר יש דלקת חמורה המחלה נחשבת פעילה והחולה חווה "העצמה פתאומית" של המצב, אך כאשר הדלקת חלשה או איננה כלל אז החולה לרוב יהיה ללא סימפטומים והמחלה תהיה בהפוגה. המחלה יכולה להופיע בכל גיל עם שכיחות גבוהה בין גיל ההתבגרות ל-35 במידה שווה אצל גברים ואצל נשים. מחלת קרוהן שכיחה יותר אצל קרובי משפחה של אנשים החולים במחלת קרוהן או בקוליטיס כיבית.
בשלבים הראשונים של המחלה, מחלת קרוהן גורמת לאזורים דמויי מכתשים (שחיקות), קטנים, מפוזרים ושטחיים בצד הפנימי של המעי. שחיקות אלו נקראות אפטות (פצע קטן ומכאיב). עם הזמן, אפטות אלה נהיות עמוקות יותר וגדלות, לבסוף הן הופכות לאולקוס (פצע) אמיתי (עמוק יותר משחיקות) וגורמות להצטלקות וקשחות המעי. ככל שהמחלה מתפתחת, המעי נהיה יותר ויותר צר ובסופו של דבר יכול להיחסם.
פצעים עמוקים יכולים לנקב חורים בקיר המעי וליצור מעין מנהרות שדרכן חיידקים הנמצאים בתוך המעי יכולים להתפשט לאיברים שכנים. היווצרות של מעבר בין המעי לשלפוחית השתן יכול לגרום לדלקות תדירות בצינור השתן ולמעבר של גזים וצואה בזמן ההתפנות. היווצרות של מעבר בין המעי לעור, מוגלה וריר מופרשים דרך פתח קטן וכואב בעור הבטן. היווצרות של עבר בין המעי לנרתיק גורם לגזים וצואה להופיע דרך הנרתיק. היווצרות של מעבר בין המעי לפי הטבעת גורם לשחרור של מוגלה וריר דרך פיסטולות (ביטוי לדלקת כרונית של הרקמות מסביב לפי הטבעת כתוצאה מזיהומן) סביב פי הטבעת. במקרים שבהם המנהרות מובילות לאזור ריק בתוך חלל הבטן (לא לאיבר כלשהו), נוצר אוסף של מוגלה מזוהמת.
כאשר מחלת קרוהן מצרה את המעי לנקודת חסימה, זרימת התוכן דרך המעי נעצר, אוכל מעוכל לא יכול לעבור למעי הגס. חסימה זו יכולה לעיתים להתרחש בפתאומיות כתוצאה מפירות או ירקות שלא עוכלו כמו שצריך ולכן חוסמים את המעי המוצר. חסימת המעי הדק הרבה יותר סבירה מאשר המעי הגס מכיוון שחלק זה של המעי מראש צר יותר.
סימפטומים הנגרמים ממחלת קורהן:
כשליש מהחולים במחלת קרוהן יכולים לפתח אחד או יותר מהמצבים המערבים את אזור פי הטבעת:
למרות שאין הוכחות לתיאוריות הרבות על הגורמים למחלת קרוהן, ישנו יתרון בידיעת הגורמים האפשריים ואיך הם משפיעים אחד על השני. ידיעה זו יכולה לעזור להבין את הסימפטומים, אבחון וטיפול של המחלה. מדענים מאמינים שמחלת קרוהן נגרמת ע"י:
האבחון נעשה על סמך הסימפטומים ובדיקות שונות:
אין ריפוי למחלת קרוהן, המטרה של הטיפול היא להפחית דלקתיות, הקלת סימפטומים והעלמת ליקויים תזונתיים. הטיפול עלול לכלול תרופות, ניתוח או שילוב שלהם. בחירת הטיפול המתאים תלוי במיקום המחלה וחומרתה, בסיבוכים הקשורים למחלה ואיך החולה הגיב לטיפולים קודמים (אם היו) כאשר הסימפטומים התרחשו.
1. טיפול רפואי: המטרה היא לדכא את התגובה הדלקתית וכך לאפשר לרקמות המעי להחלים, דבר המעלים את הסימפטומים של שלשולים וכאבי בטן. לאחר שהסימפטומים בשליטה, משתמשים בתרופות כדי להפחית את תדירות ה"העצמות הפתאומיות".
2. ניתוח: בדרך כלל משתמשים בשיטה זו כדי לטפל בסיבוכים כגון היצרות המעי, חסימת המעי, פיסטולות ודימום. הניתוח הפשוט ביותר הינו כריתת חלק מהמעי בלבד וחיבור מחדש של שני הקצוות הבריאים. לעיתים לאחר הניתוח יש תדירות גבוהה של העצמות פתאומיות, בעיקר בצורה המחקה את תבנית המחלה המקורית של מחלת קרוהן, לעיתים בצד אחד או בשני צדי החיבור. כ- 33% מהחולים במחלת קרוהן שצריכים ניתוח, צריכים ניתוח חוזר תוך 5 שנים ו- 66% תוך 15 שנים.
חולה הנמצא בהפוגה בעל סיכוי של 42% להיות חופשי מהעצמה פתאומית של המחלה לתקופה של שנתיים ובעל סיכוי של 12% בלבד להיות חופשי מהעצמה פתאומית לתקופה של 10 שנים. במהלך תקופה של 4 שנים, כ- 25% מהחולים נשארים בהפוגה, ל- 25% מהחולים יש העצמות פתאומיות לעיתים תכופות ו- 50% חווים מסלול של תנודות בין תקופות של הפוגה לתקופות של העצמות פתאומיות.