כיום ישנן מחלות לב וכלי דם רבות אשר מהוות את הגורם מספר אחד לתמותה ברחבי העולם, למרות ידע זה מספרים אלה בעלייה מתמדת והמחלות רק מתעצמות. כאשר אנו קוראים על מחלות הלב וכלי הדם מסתתרים ברקע מערכת הדם ומחזור הדם (נקרא גם המערכת הקרדיו-ווסקולארית). מערכת הדם מתפקדת כמעין מערכת ענפה של "כבישים" דרכם תהליכים רבים מתרחשים לרבות הזנת גופנו. תהליכים אלה משפיעים על חיינו בצורה משמעותית על כן חשוב להכירה, אם כן מהי מערכת הדם ומהו תפקידה? כאן תקבלו את הידע לשאלה זו.
מערכת הדם הינה סגורה הדם היוצא מהלב חוזר אליו, מה שמאפשר את תנועת הדם על ידי לחץ שכן אין פתח שאליו הדם יזרום. מערכת זו מורכבת מהלב, צינורות הדם והדם עצמו, יש לה תפקיד בויסות חום הגוף ובהובלת חומרים בגופנו, על כן שמה הנוסף: מערכת ההובלה. מערכת הדם מורכבת משלושה חלקים:
הוורידים- נושאים דם עני בחמצן מרקמות הגוף השונות אל הלב (למעט ורידי הריאה שבהם דם עשיר בחמצן המובל מהריאות ללב). בתוך הוורידים ישנם שסתומים חד כיווניים אשר מאפשרים זרימת דם לכיוון הלב בלבד ולא לכיוון ההפוך, הכוח המניע את זרימת הדם (לרבות נגד כוח המשיכה כאשר מובל הדם מחלק הגוף התחתון אל הלב) מגיע משרירים הנמצאים סביב הוורידים ומפעולת הלב אשר יוצרת לחץ שכן מערכת הדם הינה סגורה.
העורקים- תפקידם שונה מתפקיד הוורידים ומכאן הסיבה להבדל במבנם ובגודלם. בעורקים אין שסתומים חד כיווניים, תפקידם הוא להוביל דם עשיר בחמצן מהלב אל רקמות הגוף (למעט עורק הריאה אשר מוביל דם עני בחמצן לריאות). העורקים נמצאים בתוך גופנו בניגוד לוורידים אשר נמצאים גם על פני העור (צבעם הכחול נובע מכך שהם עניים בחמצן). כיוון שהעורקים סופגים זעזוע חזק בכל פעם שהלב פועם ומזריק את הדם אל חלקי הגוף, עליהם להיות חזקים, עמידים ואלסטים על כן הם בנויים ממספר שכבות המעניקות אלסטיות ושרירים המקנים עמידות ועוצמה. העורק הראשי שיוצא מהלב ומוביל דם עשיר בחמצן לרקמות הגוף הוא אבי העורקים על כן הוא הגדול והחזק מבין כולם וקוטרו מגיע ל-2.5 סנטימטרים. הכוח שהלב מפעיל על העורקים כאשר הוא פועם הוא לחץ הדם, כך כאשר כמות הדם ועוצמת הלחץ גדלים מתנפח העורק האלסטי ומוביל את הדם אל שאר חלקי הגוף. גם כאן ישנה שליטה של שרירים על קוטר כלי הדם ועל פי פקודות המגיעות מהמוח העורקים מתרחבים ומתכווצים מה שמספק כמות דם גדולה או קטנה יותר לאיברי המטרה.
הנימים- אלו הם כלי הדם הדקים ביותר ודרכם מתבצע פעפוע (מעבר בדיפוזיה) של חומרי המזון והגזים מהם אל התאים ומהתאים אליהם. בנוסף, כך מתחברת מערכת העורקים אל מערכת הוורידים. מערכת הנימים מסועפת ביותר והיא מגיעה לאורך כולל של כ-96,000 ק"מ באדם, הסיבה למערכת אדירה זו היא שכל תא חי בגופנו חייב, על מנת להתקיים ולתפקד, להיות במרחק שלא יעלה על 100 מילימטר מכלי דם. בנימים העורקיים המעבר של החומרים הוא מהנימים אל התאים, לעומת הנימים הוורידיים שם המעבר הוא מהתאים אל הנימים (לדוגמא מעבר של פחמן דו חמצני מהתאים אל הנימים). ייעול פעפוע החומרים והגזים באיזורי הנימים מושג על ידי זרימת הדם האיטית בהם ומכיוון ששטח הפנים של הנימים גדול ביחס לנפחם.
רבים מאיתנו אינם יודעים את כלל תפקידי מערכת הדם, עקב כך אנו נוטים להתעלם מהאזהרות שגופנו נותן לנו עד שמתפתחת מחלה קשה. בנוסף לכך, לעיתים אין אנו מקשרים בין סימפטומים שונים לבעיות בתפקוד מערכת הדם שכן האסוציאציה המיידית אל מערכת זו הן לחץ דם והתקפי לב אך ישנם סימפטומים רבים אשר קשורים למערכת הדם. תפקדיה של מערכת הדם הם:
מחזור הדם הוא הדרך שעובר הדם בגופנו, הוא מתרחש כך:
הלב הוא משאבת הדם אשר מפמפמת אותו לכל אורך כלי הדם בגוף. הלב מורכב משני חלקים המופרדים על ידי חוצץ (בו ממוקם קוצב הלב), בצידו הימני יש את העלייה הימנית ותחתיה החדר הימני ובצידו השמאלי יש את העלייה השמאלית ותחתיה החדר השמאלי. דם עשיר בחמצן מגיע אל העלייה השמאלית, העלייה מתכווצת והדם עובר דרך שסתום לחדר השמאלי עד למילויו אשר גורם לשסתום בין העלייה לחדר להסגר. כתוצאה מכך נפתח השסתום בין החדר השמאלי לאבי העורקים והדם מוזרק החוצה בכוח כיווץ החדר השמאלי אל כל חלקי הגוף. אבי העורקים מתפצל לעורקים קטנים יותר עד שמגיע לנימים, אלו מתחברים לנימים וורידיים אשר הולכים וגדלים בקוטרם עד הגיעם לוריד הנבוב העליון (מנקז דם מהידיים ומעלה) והתחתון (מנקז דם מהידיים ומטה), אלה מובילים דם עני בחמצן מתאי הגוף אל העלייה הימנית. גם כאן העלייה מתכווצת כאשר החדר רפה רק שבמקרה זה זו העלייה הימנית אשר מעבירה דם לחדר הימני. עד שלב זה, נקרא מחזור הדם בשם מחזור הדם הגדול. לאחר מילויו של החדר הימני הוא מתכווץ ומזריק את הדם אל עורק הריאה המוביל את הדם אל הריאות להחלפת הגזים, מהריאות הדם חוזר עשיר בחמצן ועני בפחמן דו חמצני אל ורידי הריאות והישר אל העלייה השמאלית. כיווץ החדר הימני קטן בעוצמתו מזה של החדר השמאלי שכן החדר חלש יותר כיוון שהדם צריך לעבור דרך קצרה יותר, דרך זו עד לעלייה השמאלית נקראת מחזור הדם הקטן. כלל מחזור הדם חוזר על עצמו בכל פעימת הלב.