ניתוח אף הוא אחד מן הניתוחים הפלסטיים הפופולאריים ביותר בעולם הרפואה הפלסטית. במדריך הבא, תוכלו לקבל מידע מקיף אודות ניתוח אף ואודות השלבים השונים הכרוכים בהליך.

מהו ניתוח אף?

ניתוח אף נחשב לאחד מן הניתוחים הפלסטיים השכיחים והוותיקים ביותר בעולם הרפואה והכירורגיה הפלסטית. האף, נחשב לאחד מן האיברים הבולטים ביותר בפניו של האדם ולכן כל דיספרופורציה של האף משפיעה בצורה מכריעה על המראה הכללי של הפנים ועל בטחונו ודימויו העצמי של האדם. תכליתו של ניתוח האף הוא לטפל בבעיות נשימה או לשפר את המראה החיצוני של האף.

ניתוח האף, נעשה תחת הרדמה כללית או מקומית, מבוצע דרך הנחיריים ואורך בין שעה לשעתיים (תלוי כאמור במורכבות הניתוח). ניתוחי אף פלסטיים דורשים מיומנות רבה, ראיה אסתטית תלת מימדית, כשרון כירורגי ובקיאות בפיזיולוגיה הנשימתית של האדם.

במהלך ניתוח אף מסוגל הפלסטיקאי לבצע את השינויים הדרושים לרבות: להצר את רוחב האף של המטופל, לטפל בגבנון הגרמי – סחוסי, להקטין את עצם האף, לקצר את אורך האף, ליישר את אף המטופל, להקטין נחיריים רחבים, לעדן את צורת האף, להקל על בעיות נשימה ולשנות את זווית האף.

אילו שינויים מתבצעים במהלך ניתוח אף?

במהלך ניתוח אף פלסטי, מנתח אף מסוגל לבצע את הפעולות הכירורגיות הבאות:

  • לבצע מעבר נכון בין האף למצח.
  • להתאים את אורך ורוחב הנחיריים למראה הפנים.
  • לקבוע את השיפוע המתאים בין קצה האף לשורש האף.
  • לאזן ולהתאים את רוחב האף לחלל הפנים ולצורת האף הרצויה.
  • לקבוע את אורך האף הנכון.
  • לשפר את מעבר האוויר דרך נחירי אף המטופל.
  • לשפר את הזווית שבין השפה העליונה לאף.

למי מיועד הניתוח?

ניתוח אף מתאים לנשים מגיל 16 ולגברים מגיל 17 הסובלים מקשיים בנשימה הנובעים ממחיצת אף עקומה או ממבנה אף דיס פרופורציונאלי, לרבות: אף רחב, גדול, נשרי, גבנוני, מחודד, ארוך, עקום ועוד.

חשוב לציין, כי רק מנתח פלסטי יכול לקבוע אם המטופל מתאים לניתוח, וזאת בהישען על פרמטרים כגון: גיל, צורת האף, עובי ומרקם העור ועוד. לפיכך, חשוב מאוד לבצע פגישת ייעוץ עם מנתח אף מומחה, על מנת לקבל את המידע המקדים המתאים.

אילו ניתוחי אף קיימים?

באופן עקרוני ישנם שני סוגים עיקריים של ניתוחי אף והם הבאים:

  • ניתוח אף קלאסי - זהו ניתוח המבוצע תחת הרדמה (מלאה או מקומית) דרך נחירי האף של המטופל. הליך כירורגי זה איננו מותיר סימנים חיצוניים.
  • ניתוח אף פתוח - זהו ניתוח אף מורכב, המותיר צלקת באזור החיבור שבין הנחיריים. היתרון של ניתוח זה טמון בכך שלמנתח הפלסטי יש גישה ישירה אל סחוסי האף של המנותח, אולם יחד עם זאת מדובר בניתוח אף מסוכן יותר המלווה בנפיחות ממושכת יותר. ניתוח האף הפתוח הוא ניתוח המשמש לניתוחי אף חוזרים או לתיקוני אף מורכבים.

מהם הסיכונים הקיימים בניתוח אף?

כמו כל ניתוח פלסטי אחר, גם ניתוח אף טומן בחובו סיכונים ותופעות לוואי שונות, כגון: ריאקציה לא צפויה להרדמה, זיהומים, דימומים, עיוותים הדורשים ניתוח חוזר, פגיעה זמנית בחוש הריח, חוסר תחושה, צלקות, בעיות בנשימה ובזרימת האוויר לאף, ועוד. על הרופא לדווח למטופל על כלל הסיכונים ותופעות הלוואי הכרוכות בניתוח האף, טרם ביצוע ההליך הכירורגי.

ניתוחי אף מחירים

באופן כללי, מחירי ניתוחי האף נעים בין 8,000 ₪ ועד 20,000 ₪, כאשר העלות הממוצעת של ניתוח אף טיפוסי הינה כ – 15,000 ₪. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי המחירים אינם אחידים והם עשויים להשתנות ממטופל למטופל בהתאם לפרמטרים הבאים:

  • סוג הניתוח - אחד מן הגורמים הדומיננטיים המשפיעים על עלות ניתוח אף הוא סוג הניתוח. שכן, ניתוח אף אסתטי יהיה זול יותר מאשר ניתוח אף רפואי או משולב וזאת מפאת העובדה שהוא דורש התערבות כירורגית עדינה.
  • הרופא המטפל - ככל שניסיונו ומיומנותו של מנתח האף הינו רב יותר, כך מחיר הניתוח יהיה יקר יותר.
  • השגחה ואשפוז - כאמור, ניתוח אף הכרוך באשפוז לילה מייקר בצורה אוטומטית את מחיר הניתוח. לפיכך מטופל הזקוק להרדמה כללית, יזדקק לאשפוז בעוד מטופל הזקוק להרדמה מקומית בלבד יוכל להשתחרר הביתה.

כל הפרמטרים הללו, ישפיעו על הצעת המחיר שתקבלו מהרופא המנתח.

על הליך הייעוץ הראשוני לניתוח אף

בהליך הייעוץ הראשוני של המנתח הפוטנציאלי עם הפציינט, ינסה המנתח להבין מהם ציפיותיו של המטופל מההליך הכירורגי ואף יתרשם מן הרקע הפסיכולוגי שלו. כאשר מפגש סטנדרטי יכלול את השלבים הבאים:

  • שלב א - בחינת האף ביחס למסגרת הפנים: בשלב הראשון המנתח הפלסטי יבחן את מבנה האף ואת הפרופורציה שלו ביחס לחלקי הפנים האחרים, לרבות: המצח, הסנטר, עצמות הלחיים (מידת בולטותם), מיקום השפה העליונה ואופי התנועה שלה וכן מיקום שורש האף באזור הגלבלה (בין העיניים).
  • שלב ב - בחינת האף לבדו: בשלב השני יבצע הרופא בדיקה פנימית (רינוסקופ) ובדיקה חיצונית של האף. כאשר מטרת הבדיקה החיצונית של האף היא לבחון את יושר האף, את רוחבו, את הסימטריות של האף, את רוחב הנחיריים, את טיב גב האף, את זווית האף, את המרכז הגרמי של האף ואת מרקם וסוג העור. בבדיקת האף הפנימית יחפש המנתח אחר סטייה של הקונכיה התחתונה של האף או אחר סטייה של מחיצת האף.
  • שלב ג - הדמיה והסברים: בשלב השלישי, יערוך הרופא הדמיה ממוחשבת למנותח על מנת לספק למטופל מושג לגבי מראהו טרם הניתוח ואחרי הניתוח וכן יאפשר לו לבחון תמונות של ניתוחי אף לפני ואחר של מטופליו בעבר. לאחר מכן, יסביר הרופא למנוח אודות פרטי הניתוח, הסיבוכים האפשריים והטכניקה שבה ישתמש במהלך הניתוח.

מה צריך לעשות לפני הניתוח?

כאמור, כל מטופל יקבל הוראות מדויקות מהרופא המנתח באשר להכנות הדרושות, אולם באופן כללי, יש להפסיק נטילה של מדללי דם, כדוגמת אספירין או קומודין וויטמינים, יש להפסיק לעשן לפרק זמן של שבועיים טרם הניתוח ושבועיים אחרי הניתוח וכן יש לחפוף את השיער ולנקות את הפנים בצורה יסודית.

על יום הניתוח

ביום הניתוח יש להקפיד על צום מלא של שש שעות, יש להסיר כל תכשיט מהגוף, להימנע מאיפור ומבישום העור ולהגיע בלבוש נוח.

  • בשלב הראשון, תיפגשו עם הרופא המנתח לצילומים ולשיחה מסכמת טרם ביצוע ניתוח האף.
  • בשלב השני, תיפגשו עם הרופא המרדים, אשר יהיה נוכח בזמן ניתוח אף ויחתים אתכם על טפסי הסכמה להרדמה.
  • בשלב השלישי, תועברו אל חדר הניתוח והרופא המרדים יתחיל במלאכת הזרקת החומר המרדים.
  • בשלה הרביעי, יתחיל הרופא המנתח בביצוע ההליך הכירורגי של ניתוח האף, כשבתומו יחבוש למטופל את האף באמצעות סד פלסטי ויעביר את המטופל לחדר התאוששות.
  • בשלב החמישי, ישהה המטופל בחדר אשפוז פרטי למשך מספר שעות עד לזמן השחרור.

לבסוף, לפני שחרור המטופל יוסברו לו הוראות הטיפול למהלך השבוע ועל הליך ההחלמה (החלפת פדים, הימנעות מפעילות גופנית, נטילת משככי כאבים, אכילת מאכלים קרים).

על הליך ההחלמה של ניתוח פלסטי באף

לאחר הניתוח יחווה המטופל את הקשיים הבאים:

  • קשיי נשימה - בימים הראשונים לאחר הניתוח יחווה המטופל קשיים בנשימה בשל התנפחות והיווצרות הבצקות בחלל הרקמות הפנימיות של האף וכן בשל קרישי הדם.
  • מצב רוח ירוד - החולשה והנפיחויות וחוסר התזוזה בימים הראשונים לאחר הניתוח, עשויים לגרום לתחושה של דיכאון ודכדוך זמני.
  • נפיחות ובצקות - כל הליך ההחלמה ילווה בנפיחויות ובבצקות באזור הרקמות הפנימיות של האף וכן בשטפי דם באזור העיינים, האף והלחיים וזאת כאמור כתוצאה מהליך ניתוח אף.
  • כאבים - באורח פלא הליך ההחלמה של ניתוח אף, איננו מלווה בכאבים מרובים, זאת הודות להיעדר התחושה של עור האף. יחד עם זאת, ניתן ליטול אופטלגין או אקמול בכדי להפיג את תחושת הכאב.
  • שטפי דם - שטפי דם הם תופעה מוכרת לאחר ניתוח אף. שטפי הדם עשויים להופיע כבר ביום הראשון או השני לניתוח בחלל העיניים ולאחר מכן הם יתפשטו לחלל הפנים כולו וכן יחליפו צבעים ולבסוף ידעכו וייעלמו בחלוף חמישה ימים מיום ניתוח אף.

מתי אפשר להבחין בתוצאות הניתוח?

תוצאותיו של ניתוח אף יראו כבר לאחר הסרת הגבס, אולם בתוצאות המהותיות יהיה ניתן להבחין לאחר כשנה.

אם ברצונכם לחולל מהפך במראה החיצוני שלכם ולשפר את הדימוי העצמי והביטחון העצמי שלכם – ניתוח אף הוא התשובה המתאימה. המאמר גובש בעזרתו של ד"ר רוני מוסקונה, מומחה לניתוחי אף ורפואה פלסטית. להלן סרטון וידאו עם ראיון בתוכנית "כל בוקר" עם אורנה דץ, שבו מספר ד"ר מוסקונה על תהליך הניתוח והשלכותיו: