ניתוחי תיקון בקע (מפשעתי או טבורי) נחשבים לנפוצים ובטוחים, אך מובן מאליו שההתאוששות מכל הליך כירורגי איננה מיידית, ודורשת זמן. השבועיים הראשונים שלאחר הניתוח יציבו בפניכם כמה אתגרים, אבל אם תיערכו בצורה נכונה, תוכלו להקל על עצמכם מאד ולשפר את תהליך ההחלמה. אם כן – מה הדברים שחשוב לדעת לפני הניתוח, ואיך תוכלו להקל על ההתאוששות?
טיפ מספר 1 – התכוננו מראש:
לאחר ניתוח בקע, לא תוכלו להרים שום סוג של משא כבד. כדאי להתכונן מראש ולארגן את החפצים בביתכם באופן המותאם ליכולות הפיזיות שלכם אחרי הניתוח. לדוגמה: לפני הניתוח סביר להניח שתוכלו להרים בקלות בקבוק מים מינרליים במשקל ליטר וחצי, אבל אחרי הניתוח הדבר יהיה בלתי אפשרי... לכן כדאי להכין מראש את המטבח (וחדרים נוספים בבית) על מנת שתוכלו לאכול, לשתות ולעבוד באופן עצמאי: במקום בקבוקי מים גדולים, לדוגמה, רכשו מראש בקבוקי מים קטנים במשקל חצי ליטר. את המזון שקניתם מומלץ לחלק מראש לשקיות קטנות, קלות, ונוחות לשימוש. השקיות האידיאליות והנוחות ביותר הן
שקיות זיפר (הנקראות גם שקיות פסגור), שקל לפתוח ולסגור מספר רב של פעמים בהתאם לצורך. ערכו מראש קניות בסופר, והצטיידו מראש בכל התרופות הנדרשות (גם תקופות מרשם שאתם נוטלים באופן קבוע, וגם תרופות ספציפיות שתתבקשו לקחת אחרי הניתוח). לאחר שרכשתם הכל, הניחו את המזון והתרופות במקום שקל ונוח להגיע אליו מבלי שתצטרכו להתכופף או להתמתח. זכרו: בשבוע הראשון לאחר הניתוח, טווח התנועה שלכם יהיה מוגבל יותר.
טיפ מספר 2 – תזונה נכונה נגד עצירות:
אחת מתופעות הלוואי הנפוצות לאחר ניתוח בהרדמה כללית היא עצירות. ישנם מספר גורמים לעצירות, ובראשם ההרדמה ש"משבשת" באופן זמני את פעולת המעיים הקבועה. על מנת להקל על הסימפטומים ולחזור לשגרה, מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ועשירה בחלבון ובסיבים. שתו מים באופן קבוע (לפחות ליטר וחצי ביום), הימנעו ממזונות עשירים וקשים לעיכול, והעדיפו פירות וירקות שמעודדים את המעיים לפעול בצורה מיטבית. אם אתם מחפשים מעדן קטן ומומלץ שגם יקל על הסימפטומים, תוכלו להכין תפוח עץ אפוי (או מבושל במיקרו) – גם טעים, גם קל להכנה, וגם מקל על עצירות!
טיפ מספר 3 – פעילות גופנית חשובה להחלמה:
מובן מאליו שלאחר הניתוח תרגישו עייפים וחלשים יותר, אך חשוב לזכור שמעט פעילות גופנית, לפי הוראות הרופא, תסייע מאד לתהליך ההחלמה. שכיבה ממושכת במיטה איננה בריאה ומעלה את הסיכון לקרישי דם. כבר בימים הראשונים לאחר הניתוח כדאי ללכת מעט בתוך הבית (בליווי אדם נוסף, במידת הצורך). עם כל יום שתעבור, הגוף יתחזק ותוכלו ללכת מעט יותר. עם זאת, חשוב להימנע לחלוטין מפעולות גופנית מאומצת. יש להימנע לחלוטין גם מהרמת משאות במשך שלושה שבועות לפחות, ובחודשים שלאחר הניתוח להימנע מהרמת משאות כבדים (לרוב מעל 2 קילוגרם, מומלץ להתייעץ עם הרופא). חזרה מהירה מידי לשגרה, לפני שהגוף מספיק להתאושש, עלולה לגרום לנזקים.
טיפ מספר 4 – התמודדות חכמה עם כאבים לאחר הניתוח:
כל ניתוח הוא טראומה לגוף, והגיוני שבימים שלאחר הניתוח תחושו כאב ואי נוחות. ברובם המוחלט של המקרים משככי כאבים סטנדרטיים יסייעו להקל על הכאב. ישנם אנשים שנרתעים מלקחת משככי כאבים, ומעדיפים להמתין עד שהכאב יחלוף מעצמו, אולם חשוב לזכור שלכאב חזק יש מחיר: הכאב מגביל את יכולת התנועה, פוגע בתיאבון ובאיכות השינה, ועלול לשבש את תהליך ההחלמה. התייעצו תמיד עם רופא המשפחה שלכם לפני שאתם לוקחים כל תרופה שהיא, ובררו במרפאה מהו משכך הכאבים המתאים ביותר עבורכם (ואילו משככי כאבים לא מתאימים לכם, ומתנגשים עם התרופות שאתם לוקחים). כך תוכלו לגבש את האסטרטגיה הנכונה ביותר עבור הגוף שלכם.
טיפ מספר 5 – מערכת תמיכה:
סביר מאד להניח שתזדקקו לעזרה במגוון פעולות בימים הראשונים לאחר הניתוח. מומלץ להתארגן מראש ולהבין מי מבני המשפחה או החברים שלכם יוכלו לסייע לכם בבית, ולתמוך בכם לאחר השחרור מבית החולים. אם אין באפשרותם להיעזר בבני משפחה או בחברים, תוכלו לשכור את שירותיה של אחות פרטית או סיעודית (במקרים רבים ניתן לקבל החזר מהביטוח עבור ההוצאה).
רפואה שלמה!