הקרנית היא שכבה דקה ושקופה, החלק בעין אשר מטרתו היא מיקוד והעברת האור אל הרשתית, כחלק מתהליך הראייה. בצקות, צלקות, קרטוקונוס בשלב מתקדם ובעיות אחרות יכולות לגרום לשיבוש בפעילות הקרנית. בסופו של דבר שיבוש כזה עשוי להצריך ניתוח השתלת קרנית, שכן ללא החלפת הקרנית הפגומה ראייתנו לא תהיה תקינה.

מהו ניתוח השתלת קרנית?

תהליך של החלפת קרנית הוא ניתוח שבמהלכו הקרנית הפגומה מוחלפת באחרת. זו מושגת בדרך כלל באמצעות תרומה לאחר מוות מאדם עם כרטיס אדי או שמשפחתו הסכימה לתרומת איבריו. תהליך השתלת הקרנית מצריך תפרים רבים ולעתים עשוי לקחת כשנה.

בנוסף, ישנו ניתוח של החלפת קרנית חלקית, שבמהלכה רק חלקה החיצוני של הקרנית מוסרת והחלק הפנימי התקין נשמר. כך גם להיפך - לעתים רק השכבות הפנימיות מוחלפות. במקרים מסוימים נעשה שימוש בקרנית מלאכותית במקום בקרנית שנתרמה מגוף אדם.

איזו הרדמה נעשית בזמן ניתוח השתלת קרנית?

בחלק מהמקרים ניתוח קרנית מצריך הרדמה חלקית בלבד, כאשר הדבר תלוי בהחלטת המנתח ובשיטת הניתוח.

אילו הכנות יש לעשות לפני ניתוח השתלת קרנית?

השתלת קרנית מלאכותית או קרנית שנתרמה אינן מצריכות בדיקות והתאמת סוגי דם, למרבה המזל, שכן אין חיבור בין הקרנית לבין כלי דם בעין. מלבד בדיקות מקיפות של רופא העיניים שלנו, ברוב המצבים אין צורך בבדיקות עיניים נוספות לפני הניתוח.

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר ניתוח השתלת קרנית עלינו לחכות בדרך כלל כשנה עד שאפשר להסיר את התפרים שבאמצעותם חוברה הקרנית החדשה. כמובן שבמהלך השנה הזאת הראייה שלנו לא תהיה במיטבה, ועלינו להיות מוכנים לכך.

לאחר מכן כנראה שנצטרך ללבוש עדשה על לפחות אחת מן העיניים. זה מכיוון שהקרנית החדשה היא זרה לקרנית שבעין השנייה שלנו, ועל הרופאים להתאים בין שתי העיניים כדי שהראייה שלנו תהיה תקינה. בנוסף, לאחר שאנחנו יוצאים מחדר הניתוח אנחנו נתחיל טיפול באמצעות טיפות עיניים שבהן יש אנטיביוטיקה וכן סטרואידים.

הצורך באלו נובע מן הסכנה של דחיית השתל, וכן כדי למנוע את הסכנה של הצטלקות. עלינו להיות במעקב צמוד של רופא עיניים לאחר ההשתלה - אם ישנם סימנים של דחיית השתל הוא ימצא לנו פתרונות אחרים כמו הגברת מינון הסטרואידים בטיפות העיניים.

מהן התוצאות של ניתוח קרנית?

ניתוח השתלת קרנית פותר את הבעיה של הראייה, בדרך כלל, לפרק זמן של כעשרים שנה, שאחריהן הקרנית המושתלת בדרך-כלל מתחילה להיעכר והראייה שבה ומדרדרת. במקרים מסוימים, דחיית הקרנית המושתלת עשויה גם לקרות לאחר מספר שנים, ולא רק מיידית לאחר הניתוח, ועלינו להיות מודעים ומוכנים לכך.

במקרה של ניתוח השתלת הקרנית, כמו בכל ניתוח עיניים, ישנן סכנות נוספות, כמו זיהום אפשרי - במיוחד במקרה של השתלת קרנית מלאכותית - דימומים, תגובות דלקתיות ובמקרים קיצוניים, שלמזלנו לא קורים רבות - אובדן הראייה.

הסיכונים של ניתוח השתלת קרנית, כמו בכל ניתוח, אפשריים, אך בדרך-כלל, אם נישמע להוראות הרופא המנתח ונדאג להוציא את התפרים בזמן ולשמור על ניקיון ועל הזלפת טיפות העיניים - סביר להניח שהניתוח ישפר את מצבנו בטווח הארוך, ויחזיר את הראייה התקינה לעינינו.