הסיבה מספר אחת לכאבי גב בקרב האוכלוסייה הכללית הינה פריצת דיסק, הרוב המוחלט של מקרי פריצת דיסק מתרחשים בגב התחתון בשל הלחץ המוגבר על איזור זה כתוצאה ממבנה עמוד השדרה. בכ 10% מהמקרים של פריצת דיסק הטיפול הסופי אשר מניב את הפתרון הרצוי לבעייה מחייב ניתוח כירורגי. האופציה הניתוחית היא פתרון טוב במיוחד לאנשים אשר סובלים מהבעיות הבאות: נזק עצבי אשר מחמיר, חולשת שרירים חמורה, תחושת נימול (חוסר תחושה) באופן חמור או אם הכאב לא משתפר לאחר לפחות 4 שבועות של טיפולים בדרכים לא ניתוחיות. הניתוח הנפוץ ביותר והיעיל ביותר לטיפול בפריצת דיסק הוא דיסקוטומיה (Discectomy), בניתוח זה מוסרים חלקי הדיסק הפגוע דרך חתך. ניתוח פריצת דיסק זה מבוצע לרוב על מנת להקל על הכאבים העזים ושאר הסימפטומים אשר משפיעים על הגב התחתון והרגל. ניתוח הדיסקוטומיה לא מבוצע בדרך כלל אם ישנו רק סימפטום של כאבי גב בלבד ללא כאבים ברגל. בדרך כלל החזרה לשגרת חיים נורמלית מהירה ביותר לאחר ניתוח זה, במקרים מסויימים יתכן צורך בפעילות שיקומית ופיזיותרפיה לאחר הניתוח.

טיפול בפריצת דיסק באופן כירורגי נשקל אם התנאים הבאים מתקיימים:

  • אם ישנה היסטוריה רפואית של כאב רגל עיקש אשר לא השתפר לאחר לפחות 4 שבועות של טיפולים לא ניתוחיים ובנוסף לכך ישנה חולשה ובגבלה בטווחי התנועה ובפעילות היומיומית.
  • כאשר תוצאות הבדיקה הגופנית מוצאות כי ישנה חולשה שרירית חמורה, אובדן גבוה של התנועה או רגישות איזורית מופרזת באופן לא נורמלי.
  • כאשר תוצאות בדיקות האבחון השונות כדוגמאת תהודה מגנטית MRI, סריקת CT ו myelogram מראות כי הדיסק פרוץ באופן המצריך התערבות ניתוחית כירורגית.

יש לציין כי למרות כללים מנחים אלה ישנם מקרים יחסית נדירים בהם הרופא המטפל מחליט כי אין צורך או אין יכולת לערוך ניתוח על מנת לטפל בפריצת הדיסק. מטופלים אלה לרוב פונים לגישות אלטרנטיביות כדוגמאת דיקור סיני ולעיתים ישנם מקרים בהם מצבו של המטופל משתפר.

לפני הניתוח עורך הרופא המטפל שיחה עם המטופל על מנת לתאם ציפיות לתוצאות הניתוח. ניתוח לטיפול בפריצת דיסק אינו פותר את הבעיה לחלוטין בחלק מהמקרים, על כן יש להבין מראש מהן התוצאות הצפויות והאם הן מצדיקות התערבות כירורגית עם כל הסיבוכים האופייניים לניתוח כירורגי.

סוגי הניתוחים לטיפול בפריצת דיסק

ישנן מספר אופציות ניתוחיות שונות לטיפול בפריצת דיסק, לכל אופציה יתרונות וחסרונות ומידת התאמה טובה יותר למצבים מסויימים של פריצת דיסק, גיל המטופל, הסימפטומים שהוא חווה וגורמים נוספים. האופציות הניתוחיות השונות המוצעות הן:

  • דיסקוטומיה (Discectomy) – בניתוח זה מוסר הדיסק הפרוץ על כל חלקיו אשר לוחצים על קצוות עצבים או חוט השדרה. ניתוח זה משמש לטיפול גם במקרים של בלט דיסק או בקע דיסק. ניתוח זה הינו הניתוח האפקטיבי ביותר לטיפול באנשים אשר עברו למעלה מ 4 שבועות של טיפולים לא ניתוחיים ללא שיפור במצבם או לאנשים אשר חלק מהסימפטומים שהם חווים הם כאבים עזים באופן שגורם להם לנכות ופגיעה קריטית במהלך חייהם.
  • ניתוחי Laminotomy ו Laminectomy – טיפול בסוג זה של ניתוחים מבוצע להקל על לחץ על חוט השדרה ו או קצוות עצבים אשר נגרם עקב שינויים בעמוד השדרה שמקורם בתהליכי הזדקנות. ניתוח ה Laminotomy מסיר חלק מהאיזור הדק של החוליה אשר יוצר את הקשת אשר מגנה על חוט השדרה (חלק זה נקרא גם למינה Lamina). ניתוח ה Laminectomy מסיר את כל חלקי הלמינה מחוליה מסויימת ולעיתים אף מסירים חסימות בתעלת חוט השדרה אשר נוצרו מרקמות שהתקשו. ניתוחי Laminotomy ו Laminectomy ניתנים לביצוע באותו זמן כאשר מבוצע ניתוח הדיסקוטומיה או באופן נפרד, כל זאת בהתאם למצבו של המטופל.
  • ניתוח Percutaneous discectomy – סוג זה של ניתוח מבוצע כאשר ישנו בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק אשר התפרצה לתוך תעלת חוט השדרה. בניתוח זה מוחדר מכשיר מיוחד דרך חתך קטן המבוצע בגב באיזור הפגיעה. הדיסק הפגום מוסר על כל רקמותיו. ניתוח זה מבוצע למקרים בהם ניתן גם לנתח באופן פתוח יותר בניתוח דיסקטומיה, לרוב מעדיפים את ניתוח הדיסקטומיה על פני ניתוח זה.

כמו בכל ניתוח גם בניתוחים אלו ישנם סיכונים שיש לשקול אותם, על כן על כל מטופל לשקול את הגורמים הבאים לפני שהוא מחליט כי מצבו מצדיק פעולה ניתוחית:

  • אנשים בעלי סימפטומים בינוניים עד חמורים מסוגלים בדרך כלל לקבל מענה והקלה בסימפטומים שלהם בעקבות התערבות ניתוחית. באופן רגיל ניתוח איננו נשקל כטיפול אופציונלי אם דרגת חומרת הסימפטומים איננה חמורה מספיק עד כדי הזדקקות לנטילת תרופות משככות כאבים חזקות, הפרעה לחיי היומיום, הפרעה למהלך העבודה השוטפת או הפעילויות של המטופל. יש לציין כי אמנם בדרך כלל מטופלים אשר עוברים ניתוח לטיפול בפריצת הדיסק מרגישים טוב יותר מהר יותר מאשר אלו אשר מטופלים בדרכים לא ניתוחיות, בטווח הארוך לאחר זמן מה שתי קבוצות המטופלים מגיעים לתוצאות דומות.
  • אנשים עם סימפטומים בדרגת חומרה בינונית ומטה מגיבים טוב מאד לטיפול הלא ניתוחיות ולא מצריכים התערבות כירורגית בדרך כלל.
  • במקרים מסויימים ישנם מטופלים אשר צריכים ניתוחי דיסק נוספים לאחר הניתוח הראשוני.
  • ישנן אופציות ניתוחיות חדשניות אשר נחשבות עדיין כניסיוניות כדוגמאת השתלות דיסק מלאכותיות ו electrothermal disc decompression ועוד. בכל המקרים הללו יש להבין כי ניתוחים אלה עדיין אינם מבוססים ויש לברר את מירב המידע לגבי מידת הצלחתם והתאמתם למצבכם במידה והרופא המטפל מציע אותם או במקרים בהם אתם חשים כי יש מקום לשקול אותם.