קטרקט הוא מצב בו עדשת העין, החלק בעין אשר אחראי לשבירת קרני האור וליצירת תמונה ברורה, נעשית עכורה בשל פגעי הזמן, הצטברות של לכלוך וכדומה.

הקטרקט עשוי להתפתח בקצב איטי, מבלי שהחולה מודע לו, עד לשלב בו כושר הראייה שלו נפגע משמעותית. במקרה כזה, עליו לעבור ניתוח קטרקט, שיתקן את המצב. כאן נפרט על כל חלקיו של הניתוח ומשמעויותיו.

ההכנה לניתוח

ניתוח קטרקט לא נחשב לניתוח מורכב או מסובך במיוחד, כזה שצפוי לגרום טראומה משמעותית לגוף. לכן, גם ההכנה אליו לא תהיה ארוכה מידי. יש לעבור בדיקת עיניים לפני הניתוח ולהביא ליום האשפוז את כל ההיסטוריה הרפואית הקשורה לכך. חשוב גם להכין את המעביד והמשפחה לתקופת ההתאוששות שתבוא לאחר הניתוח ותקשה על ביצוע פעולות בסיסיות באופן עצמאי למשך מספר ימים.

הניתוח עצמו

ניתוח קטרקט כולל הוצאה של העדשה המקורית, העכורה, והכנסת עדשה מלאכותית במקומה. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית בלבד לרוב, ומתבצע דרך חתך זעיר בגלגל העין - חתך של שני מילימטרים בלבד. דרך החתך הזה יוחדרו גלי קול (אולטרסאונד) שירסקו את העדשה ויאפשרו את הוצאתה. לאחר מכן, תוכנס במקומה העדשה המלאכותית.

כל הניתוח עצמו אמור להימשך בין רבע שעה חצי שעה בלבד, כאשר המנותח יוכל כבר לאחר שעות ספורות לחזור לביתו. ניתוחי קטרקט נחשבים לנפוצים מאוד ברפואה המודרנית ולכן, הם לרוב פשוטים ונעשים במקצועיות רבה.

עם זאת, חשוב לזכור שלעיתים ישנה תופעה של חזרת הקטרקט - קטרקט משני - אשר מופיע על העדשה המלאכותית, ממש כשם שהופיע על העדשה המלאכותית. במקרים כאלו, יבוצע ניתוח קטרקט משני, במהלכו תנוקה העדשה בעזרת קרן לייזר מיוחדת.

ההתאוששות מהניתוח

כאמור, כבר באותו יום יוכל המנותח, לרוב לחזור לביתו. בשעות הראשונות הוא עשוי לסבול מכאבים, כמובן, אך אלו עוברים לרוב מהר מאוד. למעשה, כבר לאחר יומיים-שלושה יכול אותו אדם לחזור לעבודה סדירה, אלא אם היא כוללת הרמת משעות כבדים או פעילות גופנית מאומצת אחרת.

במשך שבועיים מיום הניתוח חשוב לא לאמץ את הגוף יתר על המידה. זכרו כי כושר הראייה המלא לא ישוב ישר, אלא בהדרגה, כאשר לרוב לאחר שישה שבועות המנותח יחזור לראות טוב ו'להשתמש' בעין כמו בעבר.

אילו תוצאות צפויות מהניתוח?

בגדול, ניתוחי הקטרקט הם בעלי ההשפעה מהגדולות ביותר בעולם הכירורגי. החלפת העדשה תשפר כמעט באופן מיידי את מצבו של המטופל ואת כושר הראייה שלו, ולאחר ששת השבועות של ההסתגלות למצב החדש, הוא אמור לראות בצורה טובה - טובה יותר מזו שלה התרגל בשנים האחרונות, ואולי אף כמו בצעירותו.

מהם הסיכונים שכולל הניתוח?

כמובן שכל ניתוח באשר הוא, גם אם מדובר בניתוח פשוט וקצר כמו ניתוח קטרקט, כולל כמה סיכונים. הסיכונים ה'שגרתיים' כוללים אפשרות לזיהום מגורם חיצוני, מאחר והעין היא איבר רגיש מאוד, כידוע.

מלבד זאת, לעיתים ייתכן כי המנותח יתקשה לשמור על מיקוד, 'פוקוס', לאחר הניתוח. לא מדובר בבעיה חמורה, וניתן לתקן אותה בעזרת הליכים מסוימים. למעשה, האדם אף יכול להתרגל למצב זה, משום שהוא אינו קריטי ומשמעותי יתר על המידה. יש לקחת בחשבון גם את הניתוח החוזר - קטרקט משני, שעלול לקרות לעיתים גם לאחר תקופה ממושכת.