אקנה, או "חטטת", נחשבת לאחת מבעיות העור הנפוצות ביותר. היא מופיעה במקטעים רחבים באוכלוסיה, לא מבדילה בין מינים שונים ועשויה לתקוף את בני כל הגילאים. למרות שקשה לעיתים לדעת מה מקור פצעי האקנה, הרי שישנן סיבות אשר מעלות את הסבירות להופעתם במידה רבה.

מוצרי לקטופיל לטיפול באקנה
מוצרי לקטופיל לטיפול באקנה של כצט
 

אוכלוסיית הסיכון של אקנה

רבים חושבים כי אקנה מאפיינת אך ורק בני נוער בגילאי העשרה. אין זה מדויק לחלוטין: הגם שהמחלה נפוצה בעיקר בקרב גילאים אלה, היא מופיעה פעמים רבות גם בתחילת שנות ה-30, ואף לאחר מכן. בנוסף, אקנה תוקפת יותר נשים מאשר גברים, ובעיקר בתקופות עמוסות הורמונים דוגמת הריון או מחזור חודשי. בכל אחד מהמקרים, ניתן למצוא סיבות רבות להופעת הפצעונים.

בראש ובראשונה: הורמונים ושומן

בדרך כלל, מזוהים פצעי האקנה עם פעילות הורמונאלית עמוסה, או כזו שאינה תקינה. כפי שכבר הראינו, זו יכולה להיגרם עקב הגיל, או מצב בריאותי מסוים. זאת ועוד, הרי שגם מתח ולחץ תמידיים מהווים גורם המזרז את התפשטות האקנה, וזאת מכיוון שאלה מביאים להתגברות ההורמונים היוצאים מבלוטת יותרת הכליה. לכן, אגב, צעירים רבים מאמינים כי פצעי האקנה מופיעים בעיקר בתקופות מבחנים.

"תפקיד" מרכזי בהופעת אקנה ניתן לייחס גם לתאי השומן: אחרי הכול, הפרשת יתר של שומנים, בשילוב של תאי עור מתים, היא שמביאה לרוב לשלבי המחלה הראשונים. עקב כך (ולפני שנגיע לתזונה), אפשר להכניס לתוך משוואת הסיכונים את כל אותם סבונים שמנוניים וקשיחים, אשר סותמים את הנקבוביות בעור. גם זיעה מוגברת, אגב, עושה בדיוק את אותה פעולה ועלולה להביא לאקנה.

השפעת התורשה

במהלך השנים, נערכו מחקרים רבים שבדקו את הקשר בין אקנה לבין תורשה. ואכן, נמצא יחס מובהק ביותר: במילים אחרות, אם אחד מהוריו של אדם סובל מאקנה, סבירות גבוהה שגם הוא יסבול מכך בשלב כלשהו בחייו. כמובן שהמשוואה פועלת גם בכיוון השני, לשמחתם הילדים שעורם של הוריהם חלק למשעי.

תפקידה של התזונה

הגם שמחקרים רבים לא מצאו קשר ישיר בין תזונה לבין אקנה, נהוג לחשוב כי ישנם מאכלים מהם רצוי מאד להימנע כדי למנוע אקנה, וכאלה שמסייעים בהתגברות עליה. בצד השלילי, ניתן למנות מזונות עתירי סוכרים (שוקולדים, עוגות וכו'), מאכלים חריפים או מטוגנים, מוצרי חלב, פיצוחים ועוד.

מן העבר השני, מיטב המומחים ממליצים על צריכה מוגברת של מאכלים המכילים כמויות נכבדות של ויטמינים, ובעיקר A, B או C. המזונות ה"טובים" כוללים, בין השאר, פירות וירקות, קטניות, דגים ועוד. כמו כן, רצוי מאד להרבות בשתייה של מים, יותר מאשר מיצים ממותקים.

גורמים הנובעים מהתנהגות האדם

לעיתים, נטילת תרופות מסוימות מביאה להופעת פצעוני אקנה. בהקשר הזה ניתן לציין, לדוגמא, את הסטרואידים או התרופות השונות לאפילפסיה. מאחר וידוע שאקנה מבוטאת לא פעם בצורה של דלקות, הרי שגירוד מאסיבי של העור, תהא הסיבה לכך אשר תהא, עלול להביא לזיהומו ולהופעת של פצעי אקנה דלקתיים.

קריאה נוספת